Reklama

Wiadomości

Światowy Dzień Żywności

[ TEMATY ]

żywność

jedzenie

BOŻENA SZTAJNER

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Dzięki znowelizowanej ustawie o podatku od towarów i usług każdy przedsiębiorca może przekazać bezpłatnie darowiznę żywnościową. W Światowym Dniu Żywności w Polsce ruszają pierwsze dostawy produktów spożywczych podarowanych Bankom Żywności przez firmę Tesco.

- Do tej pory producentom i hurtownikom bardziej opłacało się żywność zutylizować niż przekazać potrzebującym, co powodowało marnowanie się produktów spożywczych na ogromną skalę - zaznaczył Marek Borowski, prezes Federacji Polskich Banków Żywności, podczas dzisiejszej konferencji prasowej zorganizowanej w Instytucie Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. - Jednak od 1 października 2013 r. wszyscy przedsiębiorcy mogą przekazywać żywność na cele charytatywne bez płacenia podatku VAT. Zmiana prawa weszła w życie dzięki nowelizacji ustawy z dnia 11 marca 2004r. o podatku od towarów i usług.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Jak zaznaczył Borowski, w Polsce potrzeby żywnościowe są bardzo duże. Według danych GUS, odsetek osób żyjących w Polsce poniżej granicy skrajnego ubóstwa jest niezmienny od 2011 r. i wynosi 6,7 proc. Najczęściej są to osoby bezrobotne oraz rodziny wielodzietne. Tymczasem w Polsce marnuje się rocznie nawet do 600 tys. ton żywności. Zmiana w tej kwestii jest możliwa, jeśli przedsiębiorcy opowiedzą się po stronie odpowiedzialnego zarządzania żywnością i zdecydują się przekazać ją na cele charytatywne.

Reklama

- Banki żywności znają środowiska potrzebujących w swoim regionie, województwie i codziennie dostarczają im pomocy - zapewnił prezes Federacji. - Z kolei producent, który chce przekazać żywność na cele charytatywne nie musi się martwić, jak to zrobić.

Jednym z korzystających z pomocy Banków Żywności jest Bielańskie Stowarzyszenie Rodzin Wielodzietnych. Jego prezes, Waldemar Wasiewicz, podziękował Federacji w imieniu 360 zrzeszonych w nim rodzin. - W naszych rodzinach co roku do szkoły jednocześnie idzie pięcioro lub sześcioro dzieci. Rodzice muszą nieźle się nagimnastykować, by kupić im wszystkim podręczniki - powiedział podczas konferencji. - Dzięki pomocy żywnościowej, w tym roku duża część tych rodzin mogła zaoszczędzić pieniądze zazwyczaj przeznaczane na jedzenie i wydać je na szkolne wyprawki. W samym tylko 2012 r. nasze stowarzyszenie objęło pomocą 1506 osób, w tym ponad tysiąc dzieci - dodał Wasiewicz.

Magdalena Krajewska, prezes Banku Żywności SOS w Warszawie przypomniała, że niedożywienie wynika nie tylko z braku wystarczającej ilości pożywienia, ale także z kiepskiej jakości kupowanych przez ubogie rodziny produktów, których spożywanie prowadzi do poważnych chorób. Dlatego misją Federacji jest także edukowanie najuboższych na temat zdrowego odżywiania oraz dostarczanie im pełnowartościowych produktów.

Federacja Polskich Banków Żywności jest organizacją pożytku publicznego. Jej misją jest przeciwdziałanie marnowaniu i niedożywieniu w Polsce. Federacja zrzesza 30 Banków Żywności działających na terenie całego kraju. Banki udzielają codziennej, bezpłatnej pomocy blisko 3600 organizacjom charytatywnym i instytucjom społecznym, za pośrednictwem których żywność trafia do 1 mln 500 tys. osób najbardziej potrzebujących. W 2012 r. Banki Żywności przekazały łącznie 68 tys. ton artykułów spożywczych. W samej tylko Warszawie z ich pomocy korzystają ośrodki pomocy społecznej, schroniska dla bezdomnych oraz organizacje charytatywne.

Światowy Dzień Żywności obchodzony jest 16 października od 1979 r. Jego celem jest pogłębianie świadomości społecznej na temat problemów żywnościowych oraz wzmocnienie poczucia solidarności w walce z głodem i ubóstwem. W tym roku z tej okazji w Polsce ruszają pierwsze dostawy żywności podarowanej Bankom przez firmę Tesco. 16 października Tesco podarowała Bankowi Żywności SOS ponad tonę produktów m. in. warzywa, owoce i artykuły spożywcze sypkie.

2013-10-16 14:34

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Rozdzielanie posiłków

Ktoś kiedyś stwierdził, że jesteśmy jak ciastko z dziurką w środku. Ciastko to nasze ciało, narządy, tkanki, komórki, a pusta przestrzeń to nasz przewód pokarmowy, przez który wszystko, co zjemy, strawimy i wydalimy na zewnątrz. Skąd więc mamy czerpać witaminy, minerały, białka, tłuszcze, węglowodany? Są one wchłaniane w jelitach. Stan naszych jelit wpływa na to, czy zjemy i nasz organizm nic z tego nie będzie miał, czy też zdrowe, dobrze dobrane pożywienie, odpowiednio przez nas przygotowane do wchłonięcia, będzie wykorzystane, aby nas odżywić i zregenerować. W jamie ustnej trawią się węglowodany, ale nie uda im się to, jeśli porządnie ich nie pogryziemy i nie spowodujemy, że enzymy trawienne będą się wydzielać. W żołądku przede wszystkim trawione są białka. Oczywiście, odpowiednio rozdrobnione. Istotne są połączenia produktów. Typowy schabowy z ziemniakami może bardzo długo pływać w soku żołądkowym, a następnie gnić w jelitach. Dzieje się tak, ponieważ połączenie posiłku białkowego, np. mięso, oraz węglowodanowego, np. ziemniaki, powoduje, że nawzajem hamują one proces trawienia. Białko, zanim przejdzie do jelit, trawi się ok. 4 godz., natomiast zjedzone ziemniaki, kasza lub makaron przecinają trawienie białek i w pełni niestrawione pożywienie zalega w żołądku i daje uczucie dyskomfortu, zgagi, a w dalszej kolejności mogą powstawać wrzody. Następnie treść musi opuścić żołądek, ponieważ zbliża się kolacja. Wtedy do pasażu jelit wejdzie niestrawiony pokarm, który gnije i uszkadza ich strukturę – rozszczelniając jelito. A przecież chcemy, aby jedzenie nam służyło, a nie powodowało choroby. Zwróćmy więc uwagę na sztukę jedzenia. Atmosferę, rozmowę z bliskimi, spokojną konsumpcję, jakość żywności, gryzienie, niełączenie niektórych produktów ze sobą, odpowiednie pory posiłków, przerwy na strawienie. To wiele składowych, jednak gdy wejdą w nawyk, polepszą nasze samopoczucie psychiczne i fizyczne.
CZYTAJ DALEJ

Bł. Władysław z Gielniowa

CZYTAJ DALEJ

"Beczka. Bierzemy odpowiedzialność"

2025-09-25 12:19

[ TEMATY ]

film

duszpasterstwo

duszpasterstwo akademickie

Mat.prasowy

„Beczka” – jedno z największych i najbardziej znanych duszpasterstw akademickich w Polsce, które nieprzerwanie od ponad 60 lat formuje kolejne pokolenia studentów. Powstało przy krakowskim klasztorze dominikanów z woli i inspiracji ówczesnego biskupa Karola Wojtyły. „Niech Beczka nie pęka!” – te słowa Jana Pawła II, wypowiedziane podczas jednej z pielgrzymek, stały się mottem i duchowym impulsem dla dominikańskiej wspólnoty akademickiej w Krakowie.

W filmie Beczka. Bierzemy odpowiedzialność chcemy opowiedzieć i podzielić się naszą historią, która pokazuje, że odwaga wiary i siła wspólnoty są mocniejsze niż jakiekolwiek przeciwności i naprawdę mogą przemieniać świat wokół nas. — mówi o. Paweł Szylak OP, obecny duszpasterz „Beczki”
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję