Składniki:
2 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego lub masła klarowanego
1 marchewka
1 pietruszka
1/2 cukinii
2 ząbki czosnku
2 l rosołu lub bulionu drobiowego
5 łyżek czerwonej soczewicy
1 ziemniak
szczypta kurkumy
1/4 kalafiora
1 pomidor
1/4 szklanki śmietanki kokosowej
Wykonanie:
W dużym garnku rozgrzej tłuszcz. Marchewkę i pietruszkę obierz i zetrzyj na tarce. Cukinię pokrój w kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę. Tak przygotowane warzywa wrzuć na rozgrzany tłuszcz. Podsmażaj 3 min, stale mieszając. Do garnka wlej bulion lub gorący rosół i zagotuj. Przepłucz soczewicę i dodaj. Ziemniak obierz, pokrój w kostkę i również umieść w garnku. Dopraw kurkumą, solą i pieprzem. Gotuj pod przykryciem ok. 15 min. Pomidor sparz, obierz i pokrój w kostkę. Dodaj do zupy razem z posiekanymi różyczkami kalafiora. Gotuj ok. 7 min. Odstaw z ognia i po kilku minutach wymieszaj ze śmietanką.
Pomóż w rozwoju naszego portalu