Reklama

Ciąg dalszy „kulinarnych rozgrzewaczy”

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Dwa tygodnie temu poznaliśmy pokarmy rozgrzewające. Przybliżyłam również korzystny wpływ na zdrowie dyni, brukselki, płatków owsianych, awokado, czosnku, imbiru, jabłek i cynamonu. Przed nami kolejna porcja zdrowia. Tym razem poznamy smaki i działanie ziół, przypraw, orzechów i nasion strączkowych.

Zioła. Każdego dnia korzystaj z ich właściwości, aby wzmocnić odporność w sezonie chorobowym oraz skutecznie rozgrzać organizm. Przyrządzaj napary, herbaty, łącz ze sobą smaki i aromaty. Moc ziół niech towarzyszy ci również jako dodatek do wielu potraw. Rozgrzewająco działają szałwia, miłorząb japoński, kasztanowiec, pokrzywa, czystek oraz lipa.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Reklama

Przyjrzyjmy się teraz przyprawom. Na pierwszy ogień weźmy papryczkę chilli. Jej smak to prawdziwy ogień. Jeden z amerykańskich pulmonologów napisał: „Gdy jesteś przeziębiony, lepiej zjeść ostre przyprawy niż ssać tabletki miętowe”. Chilli w pestkach zawiera kapsaicynę, która nadaje ostry smak przyprawie. Działa ona przeciwbólowo i udrażniająco na zatoki. Poprawia przemianę materii, dzięki czemu przyspiesza spalanie energii. Kapsaicyna niszczy komórki nowotworowe, przypisuje się jej również działanie aspirynopodobne. Lista korzyści, które niesie ze sobą dodawanie szczypty chilli do potraw, jest długa, a zimą najbardziej przyda się jej rozgrzewająca moc. Dorzucaj chilli do zup, sosów, można również dodać szczyptę do syropu z cebuli, aby „podkręcić” jego działanie.

Kolejną przyprawą rozgrzewającą jest imbir. Ma bardzo ostry, orzeźwiający smak i w mgnieniu oka działa rozgrzewająco, poprawia przy tym trawienie oraz wzmacnia odporność. Jest sojusznikiem w walce z przeziębieniem, jak również z problemami ze strony układu pokarmowego. Ma silne działanie przeciwutleniające, a jego niewielka porcja w ciągu dnia zapewni dobry nastrój, ponieważ imbir wykazuje skuteczne właściwości przeciwdepresyjne.

Goździki to znakomita przyprawa poprawiająca smak niejednej potrawy, do tego mają one właściwości przeciwzapalne oraz przeciwbólowe. Są stosowane przy bólach zębów oraz w reumatyzmie. Stanowią nieodłączny element jesienno-zimowych wypieków, duszonych mięs o korzennym aromacie, pasztetów i marynat. Są świetną alternatywą rozgrzewającą. Kiedy w pracy nie możesz się okryć ciepłym kocem, dodaj do herbaty kilka goździków i wypij ją ze smakiem. Nie trzeba długo czekać, aby poczuć rozgrzewające właściwości goździków. Dodatkowo działają przeciwbólowo i przeciwzapalnie. Rozgryzione dwa goździki dezynfekują gardło, łagodzą jego ból i podrażnienia dużo szybciej niż paczka tabletek.

Reklama

Słodkie ziemniaki – bataty. Podobnie jak dynia są szczególnie bogate w witaminę A. To źródło błonnika, wapnia, potasu i witamin z grupy B – podstawowych składników w profilaktyce przeciwnowotworowej. Jeśli chcesz coś odmienić w swojej kuchni, zamiast gotować typowe ziemniaki, upiecz z dodatkiem oliwy i rozmarynu pokrojone bataty. To danie z pewnością podniesie temperaturę twojego ciała, a przy okazji poznasz nowy pyszny smak.

Orzechy włoskie. To energetyczny całoroczny pokarm, szczególnie ważny w okresie jesienno-zimowym z uwagi na źródło kwasu alfa-linolenowego, który wzmacnia układ krążenia. Orzechy włoskie są koncentratem witamin i minerałów dla włosów, skóry, paznokci. Świetnie się komponują jako dodatek do sałatek, owsianki oraz zdrowych deserów, np. „kulek mocy” na bazie daktyli.

Gorąca czekolada. Może być ciepłą bombą pełną cukru i sztucznej chemii lub prawdziwą słodyczą dla naszego podniebienia, rozgrzewającym napojem bogatym w cenne substancje odżywcze. Aby taką czekoladę uzyskać, wystarczą 3 składniki: mleko kokosowe (woda + kokos, bez dodatków konserwujących), gorzkie kakao i szczypta cynamonu. Takie połączenie to nie tylko słodycz, która poprawi ci nastrój, ale również spora dawka flawonoidów, zmniejszających szkody spowodowane przez wolne rodniki. Drogocenne kakao w swoim składzie ma ponad 700 substancji korzystnie wpływających na twoje zdrowie. Picie tego rozgrzewającego napoju nie tylko lekko pobudza, ale także odstresowuje.

Kiełki. To młode roślinki, które ledwo co zaczęły wyrastać z nasion. Na tym etapie życia są niezastąpionymi magazynami witamin, minerałów, białka, enzymów, błonnika i dwóch przeciwstarzeniowych związków – RNA i DNA, występujących tylko w żywych organizmach. Wprowadzając kiełki do codziennego jadłospisu, poprawisz swoje trawienie i zmniejszysz zakwaszenie organizmu. Moc płynąca z kiełków niewątpliwie stawi czoła przeziębieniom czy grypie. Udowodniono, że „żywe” skiełkowane nasiona hamują rozwój komórek rakowych. Dlatego dorzucaj je do sałatek, kanapek, zup, makaronów. Największe korzyści mają kiełki z brokuła i rzodkiewki. Koniecznie wykorzystuj ich rozgrzewająco-zdrowotną siłę każdego dnia!

Czarna fasola. Większość odmian fasoli wprowadza na dobre tory gospodarkę lipidową w organizmie, oczyszcza go z toksyn i jest doskonałą pomocą, gdy chce się schudnąć. Jedzmy fasolę regularnie, ponieważ stanowi świetny substytut białka zwierzęcego. W chłodne dni na pewno rozgrzeje cię pikantna zupa z czarnej fasoli ze szczyptą papryczki chilli i kminku. To niezaprzeczalnie kulinarna gwiazda, która wzmocni twoją odporność tej zimy.I

Karolina Szostkiewicz
Dietetyk kliniczny. Zajmuje się leczeniem żywieniowym chorób zależnych od diety. Propaguje zasadę: „Poznaj zdrowie z jedzenia – odżywiaj się świadomie”. Organizatorka warsztatów promujących zdrowy styl życia – dla dzieci oraz dorosłych. Na co dzień poszukuje prostych i praktycznych rozwiązań na zdrowe smaki do zastosowania w każdej kuchni.

2019-01-30 10:37

Oceń: 0 -1

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Zginęła z rąk czerwonoarmisty. Beatyfikacja na Węgrzech

2025-09-06 14:01

[ TEMATY ]

beatyfikacja

Węgry

obrona

Mária Magdolna Bódi

czerwonoarmista

Vatican Media

Mária Magdolna Bódi

Mária Magdolna Bódi

W Veszprém na Węgrzech odbyła się beatyfikacja Márii Magdolny Bódi. Zginęła w 1945 r. w wieku 24 lat broniąc się przed gwałtem ze strony radzieckiego żołnierza. W imieniu Papieża beatyfikacji dokonał kard. Péter Erdő. „Poświęciła swe życie w obronie wiary i czystości”- powiedział prymas Węgier.

W homilii kard. Erdő przypomniał okoliczności jej męczeństwa. „Mária Magdolna przebywała wraz z kilkoma kobietami i dziećmi przy wejściu do schronu urządzonego na dziedzińcu lokalnego zamku, kiedy zaatakowało ich dwóch uzbrojonych żołnierzy radzieckich. Jeden z nich wysłał Márię Magdolnę do schronu, ale ona wiedziała, co ją czeka, ponieważ wiele słyszała o przemocy popełnianej przez żołnierzy. Aby bronić dziewictwa, dźgnęła żołnierza małymi nożyczkami, które miała w kieszeni, i próbowała uciec, ostrzegając inne kobiety przed niebezpieczeństwem. Chwilę później żołnierz, który zaatakował Márię Magdolnę, pojawił się na dziedzińcu i natychmiast strzelił: według relacji sześć kul utkwiło w ciele dziewczyny. Po pierwszym strzale Mária Magdolna zatrzymała się, po drugim podniosła ręce do nieba, a następnie złożyła je, wypowiadając następujące słowa: ‘Panie, mój Królu! Zabierz mnie do siebie!’”.
CZYTAJ DALEJ

Białoruś: polski obywatel zatrzymany pod zarzutem szpiegostwa to zakonnik

2025-09-05 21:45

[ TEMATY ]

Białoruś

Wikipedia

Aleksander Łukaszenko

Aleksander Łukaszenko

Białoruskie KGB zatrzymało obywatela Polski Grzegorza Gawła w Lepelu (obwód witebski) oskarżając go o posiadanie dokumentów opatrzonych klauzulą „tajne” dotyczących manewrów wojskowych „Zapad-2025”. Z ustaleń wynika, że chodzi o 27-letniego karmelitę z Krakowa.

Zakon karmelitów w Krakowie poinformował, że zatrzymany mężczyzna jest członkiem zgromadzenia i w lipcu bronił pracę magisterską. O. Gaweł złożył śluby wieczyste 19 marca 2025 roku. Ukończył studia na Papieskim Uniwersytecie Jana Pawła II w Krakowie. Na początku lipca tego roku obronił pracę magisterską o rodzinie Ulmów, pomagającej Żydom w czasie niemieckiej okupacji. W ostatnich tygodniach został skierowany do posługi w klasztorze w Trutowie.
CZYTAJ DALEJ

Zakon Karmelitów potwierdził zatrzymanie jednego z zakonników na Białorusi

2025-09-06 21:12

[ TEMATY ]

Białoruś

Zakon Karmelitów

zatrzymanie zakonnika

Karol Porwich/Niedziela

Zakon Karmelitów potwierdził w sobotę zatrzymanie jednego z członków zakonu na Białorusi. Koordynator służb specjalnych Tomasz Siemoniak poinformował w piątek, że polskie służby konsularne prowadzą rozmowy w sprawie zatrzymanego polskiego obywatela.

Zakon Karmelitów w komunikacie opublikowanym na stronie internetowej poinformował o zatrzymaniu na Białorusi członka zakonu Grzegorza Gawła O. Carm. „Prosimy o modlitwy w intencji Brata Grzegorza polecając go wstawiennictwu Naszej Matki - Maryi Orędowniczki Szkaplerza Świętego” - napisano w komunikacie, pod którym podpisał się asystent prowincjalny O. Karol Amroż O. Carm.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję