Siostra Karolina, nazaretanka, jest przełożoną sióstr pracujących w Domu Rekolekcyjnym Archidiecezji Częstochowskiej „Święta Puszcza” w Olsztynie k. Częstochowy. Dom ten położony jest na Szlaku Orlich Gniazd, otoczony pięknym lasem sosnowym. Zaprasza, teraz, w okresie Wielkiego Postu, na rekolekcje, dni skupienia lub na wypoczynek. Poleca też znakomitą kuchnię, którą prowadzą doświadczone kucharki - p. Basia i p. Marylka we współpracy z siostrami nazaretankami.
Składniki:
1 szklanka czerwonej soczewicy, cebula: ½ białej i ½ czerwonej, 2-3 ząbki czosnku (w zależności od upodobań smakowych), 5-7 świeżych pomidorów (poza sezonem - pomidory konserwowe), przecier pomidorowy - do smaku, ¼ szkl. oliwy z oliwek, oregano, bazylia, imbir, gałka muszkatołowa, pieprz czarny i biały, sól, koper, mięta, świeża bazylia, cytryna
Wykonanie:
W garnku rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulę pokrojoną w kostkę, dodać ziarno soczewicy, czosnek i smażyć ok. 5 min. Należy uważać, żeby składniki się nie przypaliły.
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w plasterki i dusić z soczewicą. Następnie zalać wodą - ok. 2,5 l, dodać koncentrat, przyprawy, bukiet ziół.
Gotować jeszcze kilka minut.
Przed podaniem wcisnąć sok z cytryny.
Zebrała Jolanta Marszałek
Pomóż w rozwoju naszego portalu