Reklama

Mięsa

Z zakonnej kuchni

Roladki drobiowe z morelą

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Siostry felicjanki z prowincji przemyskiej, pracujące w Rzeszowie, podzieliły się z nami przepisem na wspaniałe, np. niedzielne danie. Siostry realizują swój charyzmat przez służenie dzieciom, osobom starszym i opuszczonym. Prowadzą przedszkola, domy pomocy. W kuchniach charytatywnych dożywiają dzieci, młodzież i dorosłych. Siostry obchodzą w tym roku 15. rocznicę beatyfikacji Angeli Truszkowskiej - założycielki Zgromadzenia.

Składniki:

1 kg fileta z indyka (mogą też być filety z kurczaka), kilka plasterków szynki, kilka plasterków sera żółtego, suszone morele

Wykonanie:

Filet pokroić na plastry, lekko rozbić, posolić, na każdym ułożyć plaster szynki, na to plaster sera żółtego, suszoną morelę. Zawinąć, zapiąć wykałaczką. Ułożyć w rondlu i dusić pod przykryciem. Najlepiej podawać na zimno jako przekąskę. Można też z płynu, w którym się mięso dusiło, zrobić jasny sos, podprawiając mąką. Podawać z ryżem.

Zebrała Jolanta Marszałek

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2008-12-31 00:00

Oceń: +5 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Sałatka z marchewki

Marchewkę najlepiej spożywać na surowo – wówczas jest najbardziej wartościowa. Zawiera prawie wszystkie witaminy, a także liczne składniki mineralne, jak wapń, potas, sód, żelazo. Dzięki zawartości dużej ilości błonnika poprawia pracę układu pokarmowego. Dzięki obecności beta-karotenu wpływa korzystnie na nasz wzrok. Poddana obróbce termicznej, marchewka traci wiele z tych wartości, ale za to jest lekkostrawna.
CZYTAJ DALEJ

Dlaczego szukacie żyjącego wśród umarłych?

[ TEMATY ]

homilia

rozważania

Karol Porwich/Niedziela

Rozważania do Ewangelii Łk 24, 1-12.

Sobota, 19 kwietnia. Wielka Sobota
CZYTAJ DALEJ

Ksiądz z osiedla: warto kultywować tradycję, ale święconka nie jest najważniejsza w Wielkanocy

2025-04-19 07:54

[ TEMATY ]

Wielkanoc

archiwum prywatne

ks. Rafał Główczyński

ks. Rafał Główczyński

Warto kultywować tradycję, ale święconka nie jest najważniejszym elementem Wielkanocy. Od święcenia pokarmów ważniejsze jest uczestnictwo w Triduum Paschalnym, szczera spowiedź i przyjęcie Jezusa w Eucharystii - powiedział PAP ks. Rafał Główczyński, prowadzący na YouTube kanał Ksiądz z osiedla.

W Wielką Sobotę w Kościele katolickim przez cały dzień trwa święcenie pokarmów i adoracja Chrystusa złożonego do grobu. Tego dnia wierni przychodzą do kościołów ze święconkami w koszykach.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję