Siostra Ella, brygidka, podzieliła się z naszymi Czytelnikami przepisem na „jesienne” ciasto. Gotowanie - jak sama przyznaje - nie było jej najmocniejszą stroną, ale w zakonie nauczyła się wszystkiego. Siostry wzajemnie sobie pomagają i wymieniają doświadczeniami, także kulinarnymi.
Składniki:
1 kg węgierek, 40 dag mąki, 20 dag masła, 4 jajka, 15 dag cukru, ½ szklanki mleka, ½-1 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 opakowanie cukru wanilinowego, cukier puder do posypania
Wykonanie:
Mąkę przesiać, jaja umyć. Masło utrzeć na pianę, ucierając, dodawać po jednym jajku i po łyżce cukru. Pulchną masę wymieszać z mąką, wlać mleko, ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Gotowe ciasto wyłożyć na szeroką, płaską blachę, wysmarowaną tłuszczem. Śliwki umyć, osuszyć i przekroić wzdłuż, wyjąć pestki. Połówki śliwek ułożyć na cieście jedna obok drugiej, skórką do spodu, lekko przycisnąć. Wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika. Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem. Gdy wystygnie, pokroić na kwadraty.
Zebrała Jolanta Marszałek
Pomóż w rozwoju naszego portalu