Reklama

Z naszej kuchni

Na świąteczny deser

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Cesarski omlet

Przepis na 6 porcji

1 i 1/2 szklanki mąki tortowej, 4 jajka, 1/2 szklanki słodkiej, niskoprocentowej śmietanki, 4 kopiaste łyżki bezpestkowych rodzynków (sułtanek), sok wyciśnięty z dużej, słodkiej pomarańczy, duża szczypta soli, 1/3 kostki (8 dag) masła, 1 łyżka oliwy, 1 łyżka cukru pudru, 1 szklanka płatków migdałowych, 1 łyżka masła i oliwy (pół na pół), do ich zrumienienia, konfitury lub owoce smażone w syropie.
Ważne: Omlet powinno się piec na dużej patelni, z grubym spodem.

Opłukane rodzynki zalewamy sokiem wyciśniętym z pomarańczy, odstawiamy w chłodne miejsce. Na gorącej patelni, w niewielkiej ilości tłuszczu, rumienimy płatki migdałowe, odstawiamy do przechłodzenia. Żółtka lekko ubijamy z mąką, cukrem pudrem i solą, gdy składniki się połączą, dodajemy, lejąc tzw. sznureczkiem i cały czas ubijając śmietankę. Płynne, jednolite ciasto łączymy z pianą ubitą z 4 białek. Na silnie rozgrzaną patelnię wlewamy łyżkę oliwy, gdy się rozpłynie po całej powierzchni, dodajemy masło. Na rozgrzany, stopiony tłuszcz wylewamy ciasto, wyrównujemy powierzchnię, na wierzch dajemy rodzynki wraz z sokiem, w którym się moczyły, i smażymy omlet, rumieniąc równomiernie z obu stron. Usmażony, przykrywamy, zmniejszamy płomień i trzymamy przez 2 min, by ciasto się dopiekło.
Gotowy omlet zsuwamy na wygrzany, okrągły półmisek, kroimy w romby, posypujemy zrumienionymi migdałami. Oddzielnie podajemy konfitury lub gorący sos owocowy albo czekoladowy.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Surówka z selera z bakaliami

Przepis na 4 porcje

1 średniej wielkości seler (lub połowa dużego), sok i skórka (1 łyżeczka) otarta z cytryny, 1 filiżanka bezpestkowych rodzynków (sułtanek), po 5 sztuk suszonych fig, moreli, daktyli, szklanka 12-procentowej śmietany lub śmietany i kefiru (pół na pół), szczypta soli.

Morele, jeśli są mocno wysuszone, zalewamy letnią wodą na godzinę, następnie dodajemy do wody, w której się moczyły - szczyptę cukru i gotujemy na niewielkim ogniu 5-8 min, odstawiamy do wychłodzenia. Rodzynki przelewamy na sicie ciepłą wodą, odstawiamy do przechłodzenia. Figi i daktyle bardzo drobno (ważne) siekamy.
Obrany, umyty, obsuszony seler ucieramy na tarce z małymi otworami, kropimy sokiem z cytryny, dokładnie mieszamy - by nie ściemniał. Następnie łączymy seler z przygotowanymi bakaliami, zalewamy lekko spienioną śmietaną lub śmietaną z jogurtem, całość doprawiamy szczyptą soli. Surówkę podajemy nie później jak 15 min po przygotowaniu, posypaną skórką otartą z cytryny i przybraną listkiem świeżej melisy.

2005-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Czy przylgnąłem sercem do Jezusa dość mocno?

[ TEMATY ]

homilia

rozważania

Grażyna Kołek

Rozważania do Ewangelii J 6, 44-51.

Czwartek, 18 kwietnia

CZYTAJ DALEJ

Łódź: Podwieczorek z tańcem

2024-04-17 16:30

[ TEMATY ]

archidiecezja łódzka

Piotr Drzewiecki

Różnorodne style taneczne zaprezentowali młodzi tancerze i tancerki podczas spotkania muzycznego Podwieczorek z tańcem w Pałacu Młodzieży w Łodzi.

CZYTAJ DALEJ

Łódź: Zbiórka zniszczonych dewocjonaliów

2024-04-18 13:30

[ TEMATY ]

archidiecezja łódzka

Piotr Drzewiecki

Do końca kwietnia Parafia Świętej Rodziny na łódzkiej Retkini prowadzi zbiórkę niepotrzebnych, często zniszczonych dewocjonaliów. Zostaną one zatopione w powstających prezbiterium nowej świątyni.

CZYTAJ DALEJ
Przejdź teraz
REKLAMA: Artykuł wyświetli się za 15 sekund

Reklama

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję