Reklama

Kuchnia dla samotnych

Filety z pstrąga

Niedziela Ogólnopolska 5/2005

Fot. Mateusz Banaszkieiwicz

Fot. Mateusz Banaszkieiwicz

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Przepis na 1 porcję

1 średniej wielkości świeży pstrąg lub wycięte ze świeżej ryby 2 filety, 1 jajko, mąka krupczatka, sól, miałki pieprz, oliwa i masło - pół na pół.
Sos: 1 płaska łyżka masła, 1/2 łyżeczki najdrobniej posiekanej natki pietruszki, 1 łyżeczka soku z cytryny, sól i pieprz (po szczypcie) do smaku.

Wykrojone z ryby filety płuczemy i obsuszamy. Jajko spieniamy z dodatkiem soli i pieprzu, zanurzamy w nim filety, oprószamy mąką i od razu smażymy na gorącym tzw. dużym tłuszczu, rumieniąc z obu stron. Gotowe trzymamy przez 3-5 min pod przykryciem w ciepłym miejscu, by „doszły”. Wykładamy porcje na wygrzany talerz, polewamy sosem (roztopione masło łączymy z posiekaną zieleniną i przyprawami) i podajemy z chrupiącymi frytkami lub zapiekanym, ziemniaczanym purée oraz sezonową, delikatną w smaku surówką.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2005-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

26 grudnia wypada w tym roku w piątek. Co ze wstrzemięźliwością od pokarmów mięsnych?

2025-12-08 10:34

[ TEMATY ]

Boże Narodzenie

post

wstrzemięźliwość

Adobe Stock

Zgodnie z obowiązującymi przepisami wstrzemięźliwość od spożywania mięsa lub innych pokarmów w Kościele katolickim należy zachowywać we wszystkie piątki całego roku.

Piątkowa wstrzemięźliwość od pokarmów mięsnych nie obowiązuje w trzech przypadkach: w piątki, w które wypada uroczystość; dni w randze uroczystości (np. piątek w Oktawie Wielkanocy) oraz gdy zostanie udzielona dyspensa zgodnie z przepisami prawa kanonicznego.
CZYTAJ DALEJ

„Ujrzał i uwierzył” nie znaczy jeszcze, że wszystko rozumie

2025-12-26 18:26

[ TEMATY ]

Ks. Krzysztof Młotek

Glossa Marginalia

BP KEP

1 J 1, 1-4
CZYTAJ DALEJ

Prestiżowe wyróżnienie

2025-12-27 08:24

Archiwum TN KUL

Profesor Andrzej Nowak, wybitny historyk, został laureatem Nagrody im. Księdza Idziego Radziszewskiego, przyznawanej przez Towarzystwo Naukowe KUL.

Nagroda, ustanowiona w 1974 r., przyznawana jest rokrocznie „za wybitne osiągnięcia naukowe w duchu humanizmu chrześcijańskiego” wybitnym przedstawicielom polskiej nauki, których życie i działalność cechuje ten nurt humanizmu, który wielkość człowieka i godność osoby widzi w perspektywie związku z Bogiem w świetle Objawienia chrześcijańskiego. Jest wyróżnieniem liczącym się w polskim świecie nauki i kultury, jak też w życiu Kościoła. Jako pierwszy nagrodę otrzymał prof. Władysław Tatarkiewicz; wśród laureatów są m.in. prof. Anna Świderkówna, ks. prof. Michał Heller, kard. Zenon Grocholewski, czy s. prof. Zofia Zdybicka.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję