Reklama

Z naszej kuchni

Jesienne kalafiory

Amatorzy tej wykwintnej jarzyny twierdzą, że jesienne, wyhodowane w polu, kalafiorowe róże mają bardziej wykwintny i bardziej zdecydowany smak od tych wczesnowiosennych, z inspektów, a przygotowane z nich surówki zaliczane są do rarytasów.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Surówka z kalafiora

(Przepis na 4 porcje)

1 dorodny, średniej wielkości kalafior, 2 pomidory, 2 niewielkie ogórki, 2 kopiaste łyżki drobno posiekanego koperku, 1 łyżeczka soli, zielenina.
Sos: 1 szklanka naturalnego jogurtu,1 duża łyżka kwaskowej śmietany kremowej, sok z cytryny, cukier, biały pieprz - w ilościach do uzyskania właściwego smaku.

W wodzie z dodatkiem łyżeczki soli moczymy kalafior przez 15-20 min (wypłyną muszki). Po odsączeniu dzielimy na różyczki - większe kroimy na połowę i kładziemy do miseczki, zalewamy wrzątkiem na minutę, odsączamy na sicie, odstawiamy do przechłodzenia.
Sos: W głębokiej salaterce ucieramy jogurt ze śmietaną i przyprawami. Gdy się spieni, dodajemy kalafior, pokrojone w kostkę (wcześniej pozbawione skóry i pestek) pomidory, obrane i pokrojone w półplasterki ogórki - składniki od razu mieszamy z sosem i posypujemy koperkiem. Podajemy nie później jak 10 min po przygotowaniu.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Wykwintna surówka z kalafiora

(Przepis na 4 porcje)

1 świeży, średniej wielkości kalafior, 1 szklanka migdałów (wcześniej sparzonych, obranych z łupek i niezbyt drobno posiekanych), 1 kopiasta łyżka posiekanego koperku (same piórka),1 łyżeczka soli.
Sos: 4 łyżki oliwy lub delikatnego w smaku oleju, np. słonecznikowego, 4 łyżki łagodnego keczupu, 1 łyżka octu winnego lub soku z cytryny, sól, cukier, świeżo mielony biały pieprz.
Przybranie: 4 duże liście sałaty, cząstki pomidora, świeży tymianek lub drobne listki selera naciowego.

W wodzie z dodatkiem soli moczymy kalafior przez 15-20 min, osączamy na sicie. Dzielimy na cząstki - małe pozostawiamy, duże kroimy na połowę, zalewamy wrzątkiem. Po minucie cedzimy, odstawiamy do przechłodzenia.
Sos: Na spód salaterki wlewamy oliwę, dodajemy przyprawy, składniki ucieramy, dodając niewielkie ilości octu lub soku z cytryny (do sosu nie powinny się dostać pestki z cytryny - sos stanie się gorzki). Gdy składniki sosu połączą się, dodajemy keczup. Sos powinien mieć konsystencję śmietany, wyraźny czerwony kolor i pikantny smak.
Na liściach sałaty rozkładamy, w równych ilościach, odsączone różyczki kalafiora. Porcje posypujemy obficie migdałami i koperkiem i zalewamy sosem. Podajemy nie później jak 10 min po przygotowaniu, przybierając każdą porcję cząstkami obranego ze skórki pomidora i zieleniną.

2004-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Wino św. Jana

[ TEMATY ]

św. Jan Apostoł

Kościół parafialny w Oleszycach – mal. Eugeniusz Mucha/fot. Graziako

„Wino, które pobłogosławił św. Jan, straciło swoją zabójczą moc, zatem ma ono nas uzdrawiać od zła, złości, która w nas jest i grzechu. Ma nas także zachęcać do praktykowania gorącej miłości, którą głosił św. Jan” – wyjaśnia w rozmowie z KAI ks. dr Joachim Kobienia, liturgista i sekretarz biskupa opolskiego. 27 grudnia w Kościele błogosławi się wino św. Jana.

– To bardzo stara tradycja Kościoła, sięgająca czasów średniowiecza. Związana jest z pewną legendą, według której św. Jan miał pobłogosławić kielich zatrutego wina. Wersje tego przekazu są różne. Jedna mówi, że to cesarz Domicjan, który wezwał apostoła do Rzymu, by tam go zgładzić, podał mu kielich zatrutego wina. Św. Jan pobłogosławił go, a kielich się rozpadł.
CZYTAJ DALEJ

Prezydent: powstańcy wielkopolscy podjęli walkę w imieniu kolebki polskości

2025-12-27 18:24

Marek Borawski/KPRP

Prezydent Karol Nawrocki w Poznaniu

Prezydent Karol Nawrocki w Poznaniu

Powstańcy wielkopolscy podjęli swoją walkę w imieniu kolebki polskości - nie ma Polski bez Wielkopolski i nie ma Wielkopolski bez Polski - podkreślił prezydent Karol Nawrocki, który w sobotę w Poznaniu bierze udział w obchodach Narodowego Dnia Zwycięskiego Powstania Wielkopolskiego.

Podziel się cytatem - powiedział Nawrocki.
CZYTAJ DALEJ

Kard. Ryś przeprowadził zmiany w kurii krakowskiej. Ks. Dohnalik nowym kanclerzem

2025-12-28 10:39

[ TEMATY ]

zmiany

Kard. Grzegorz Ryś

kuria krakowska

nowy kanclerz

ks. dr hab. Jan Dohnalik

Archidiecezja Krakowska/Krzysztof Stępkowski, Ordynariat Polowy

Kard. Grzegorz Ryś i ks. dr hab. Jan Dohnalik

Kard. Grzegorz Ryś i ks. dr hab. Jan Dohnalik

Ksiądz kardynał Grzegorz Ryś podjął kolejne decyzje po objęciu Metropolii Krakowskiej. Chodzi o zmiany w kurii na jednym z najważniejszych stanowisk.

Zmiana dotyczy powołania nowego kanclerza kurii. Kapłan pełniący tę funkcję będzie jednocześnie jednym z najbliższych współpracowników nowego metropolity.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję