Reklama

Z naszej kuchni

Potrawy staropolskie

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Szlachecki rosolnik

(Przepis na 4 porcje)

6 szklanek lekkiego rosołu, 1 duża, ugotowana pierś z kury (pozbawiona skóry i kostek) lub kawałek (25 dag) pieczonej cielęciny bez kości, 2 jajka, 2 łyżki mąki, siekana zielenina.

Mięso drobno siekamy, zalewamy szklanką gorącego rosołu i trzymamy w cieple - powinno być gorące.
Na niewielkim ogniu trzymamy rosół. Z jaj i mąki ucieramy ciasto na lane kluski. Na 10 min przed podaniem zupy na stół lejemy na gotujący się rosół cienkim strumyczkiem utarte ciasto - powinny się formować zgrabne, długie, cienkie kluseczki. Zagotowujemy, odstawiamy z ognia.
Na talerze, w równych porcjach, rozkładamy rozdrobnione gorące mięso, zalewamy rosołem z lanymi kluskami, posypujemy zieleniną i od razu podajemy.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Pieczeń z mielonego mięsa

(Przepis na 6 porcji)

0,5 kg mielonego mięsa wołowo-wieprzowego, 2 cebule, 15 dag wątróbki (może być z drobiu), 2 jajka, 0,5 szklanki tartej bułki, 1 szklanka rosołu (może być z koncentratu), sól, pieprz, mielona słodka papryka, plasterki tłustego wędzonego boczku w ilości potrzebnej do wyłożenia spodu naczynia do zapiekania; majeranek, olej, otręby pszenne.

Tartą bułkę zalewamy ciepłym rosołem (3/4 szklanki). Na tłuszczu podsmażamy posiekaną cebulę, gdy się zeszkli, dodajemy wątróbkę, rumienimy. Lekko przechłodzone - przepuszczamy przez maszynkę razem z mielonym mięsem (składniki lepiej się połączą). Dodajemy napęczniałą tartą bułkę, jajka i przyprawy. Składniki łączymy, wykładamy na posypaną otrębami pszennymi stolnicę, formujemy zgrabny rulon, który wkładamy do naczynia do zapiekania wyłożonego plasterkami boczku. Wierzch pieczeni smarujemy oliwą, wstawiamy na godzinę do gorącego, nastawionego na 200ºC piekarnika. Gdy mięso zacznie się rumienić, polewamy łyżką rosołu na przemian z wytworzonym sosem. Gotową pieczeń podajemy pokrojoną w plastry na gorąco - z ziemniakami i zasmażanymi buraczkami lub na zimno - z pikantnym sosem chrzanowym, tatarskim lub pomidorowym.

2003-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Abp Galbas: tak lekceważącego stosunku do Kościoła nie spotkałem w żadnym cywilizowanym kraju

2025-04-20 22:11

[ TEMATY ]

katecheza

Abp Adrian Galbas

religia w szkołach

Episkopat News

Ubolewam nad klimatem dyskusji o religii w szkole; tak lekceważącego stosunku do Kościoła nie spotkałem w żadnym cywilizowanym kraju - powiedział PAP metropolita warszawski abp Adrian Galbas. Dodał, że lekceważeni czują się nie tylko biskupi, ale też nauczyciele religii, rodzice i uczniowie.

Zapytany, czy widzi jeszcze szansę na porozumienie pomiędzy Konferencją Episkopatu Polski a Ministerstwem Edukacji Narodowej w kwestii organizacji lekcji religii w szkole abp. Galbas podkreślił, że chrześcijanin zawsze ma nadzieję.
CZYTAJ DALEJ

Watykan: kanonizacja bł. Carlo Acutisa zawieszona!

2025-04-21 13:06

[ TEMATY ]

papież Franciszek

bł. Carlo Acutis

Agata Kowalska

Carlo Acutis

Carlo Acutis

Planowana na niedzielę 27 kwietnia kanonizacja błogosławionego Carlo Acutisa, włoskiego nastolatka zmarłego w 2006 roku, została zawieszona - ogłosił Watykan w poniedziałek po śmierci papieża Franciszka.

W obecnej sytuacji nie wiadomo, kiedy odbędzie się kanonizacja, w której miało uczestniczyć ponad 80 tysięcy osób.(PAP)
CZYTAJ DALEJ

Bliskość, która budowała – bp Adam Bałabuch o spotkaniach z papieżem Franciszkiem

2025-04-21 23:13

[ TEMATY ]

papież Franciszek

bp Adam Bałabuch

śmierć Franciszka

Archiwum Vatican Media

Bp Adam Bałabuch podczas spotkania z papieżem Franciszkiem w czasie wizyty „Ad limina Apostolorum” w Watykanie

Bp Adam Bałabuch podczas spotkania z papieżem Franciszkiem w czasie wizyty „Ad limina Apostolorum” w Watykanie

Ojciec Święty Franciszek przez dwanaście lat przewodził Ludowi Bożemu jako Pasterz prostoty, czułości i duchowej głębi. Jego pontyfikat to czas licznych reform, modlitewnych gestów, troski o peryferie Kościoła i wezwania do braterstwa. Z tej okazji o osobistą refleksję poprosiliśmy bp. Adama Bałabucha, biskupa pomocniczego diecezji świdnickiej.

W rozmowie z redakcją bp Bałabuch wspomina przede wszystkim osobiste spotkania z papieżem Franciszkiem, zwłaszcza te, które odbyły się w ramach wizyt ad limina Apostolorum.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję