Reklama

Z naszej kuchni

Fasolka i bób

Lipiec darzy nas znakomitymi, świeżymi warzywami. Wyjątkowo smaczne, bogate w białko, skrobię, witaminy oraz sole mineralne są bób i fasolka szparagowa - a to wspaniała okazja, by często gościły na naszych stołach.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Bób zapiekany w sosie beszamelowym

(Przepis na 4 porcje)

2 szklanki białego bobu, sól i cukier do smaku, 1/2 łyżeczki masła do wody, 1 szklanka utartego żółtego sera, 2 pomidory, zielenina.
Sos: 1 łyżka masła lub masła roślinnego, 1 kopiasta łyżeczka mąki, 1 i 1/2 szklanki mleka, 1/2 szklanki śmietany, 1/2 łyżeczki przyprawy typu jarzynka, sól i biały pieprz do smaku.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Na wrzącą, lekko osoloną i ocukrzoną wodę wrzucamy bób, dodajemy masło. Gotujemy nie dłużej niż 5 min. - cedzimy.
Sos: Z masła i mąki robimy zasmażkę, uważając, by mąka się nie zrumieniła, ale straciła smak surowizny, i rozprowadzamy mlekiem, cały czas mieszając - w sosie nie powinno być grudek. Po zagotowaniu, gdy sos stanie się gęsty i pulchny, dodajemy połowę utartego sera i doprawiamy do smaku - sos powinien być lekko pikantny.
W wysmarowanym tłuszczem naczyniu do zapiekania rozkładamy dokładnie odsączone ziarna bobu, całość zalewamy beszamelem, wyrównujemy powierzchnię, rozkładamy plastry pomidorów, wcześniej obrane ze skórki i pozbawione pestek, lekko oprószamy przyprawami, posypujemy pozostałym serem i wstawiamy do nagrzanego do 200°C piekarnika - na 15-20 min. Czas zapiekania zależy od wysokości zapiekanej warstwy. Bób podajemy, posypany zieleniną, gdy ser się roztopi i lekko zrumieni.
Potrawa najlepiej smakuje z ziemniakami purée lub frytkami i zieloną sałatą przyprawioną sokiem z cytryny.

Fasolka szparagowa w pikantnym sosie

(Przepis na 4 porcje)

Reklama

1 kg świeżej, bezłykowej fasolki, sól, cukier, 1 łyżeczka masła lub masła roślinnego.
Sos: 3 łyżki oleju, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 4 pomidory, 1 łyżka keczupu, szczypta suszonego tymianku, 1 liść laurowy, sól, pieprz, cukier, sok z cytryny, zielenina.

Do gorącej wody z dodatkiem cukru, soli i masła dajemy obraną fasolkę i gotujemy bez przykrycia, na średnim ogniu, ok. 30 min - powinna być miękka. Długie strączki możemy podzielić.
Sos: Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek, gdy się zeszklą, dodajemy pokrojone pomidory, keczup. Składniki sosu kilka minut dusimy, zalewamy szklanką wody, dodajemy przyprawy i nadal dusimy na niewielkim ogniu ok. 10 min. Sos przecieramy przez perlonowe sito, przyprawiamy do smaku - powinien być pikantny, z wyraźną pomidorową nutą. Gdy jest zbyt lekki - odparowujemy przez kilka minut na dużym ogniu, cały czas mieszając.
Na wygrzanym półmisku rozkładamy odsączoną fasolkę, zalewamy gorącym sosem, posypujemy zieleniną i podajemy do ziemniaków purée oraz smażonej ryby lub do ziemniaków zasmażanych z cebulą i sadzonego jajka.

2003-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Wystarczy moje „tak”, aby Bóg sam zaczął działać

2024-05-16 11:02

[ TEMATY ]

homilia

rozważania

Karol Porwich/Niedziela

Rozważania do Ewangelii Mt 5, 33-37.

Sobota, 15 czerwca. Dzień powszedni albo wspomnienie Najświętszej Maryi Panny w sobotę

CZYTAJ DALEJ

ME 2024 - rozpędzona kadra Probierza kontra osłabiona potęga z Holandii

2024-06-15 13:03

[ TEMATY ]

Euro 2024

PAP/Leszek Szymański

Reprezentacja Polski po ośmiu kolejnych meczach bez porażki, na razie bez Roberta Lewandowskiego, kontra osłabiona licznymi absencjami, ale wciąż mocna kadrowo Holandia. Biało-czerwoni w niedzielę o godz. 15 w Hamburgu rozpoczną swój piąty udział w mistrzostwach Europy.

"Ten mecz może nie jest kluczowy, ale bardzo ważny. Wiemy, że Holandia posiada dobrych zawodników, nawet światowej klasy. Ale nie boimy się ich. Wychodzimy na boisko, żeby wykonać swoją robotę" – zapowiedział napastnik reprezentacji Polski Krzysztof Piątek.

CZYTAJ DALEJ

Bp Przybylski do LSO: bądźcie sługami słowa Bożego

– Ministrant, nie tylko lektor, ma być sługą słowa Bożego – powiedział bp Andrzej Przybylski. Biskup pomocniczy archidiecezji częstochowskiej przewodniczył Mszy św. podczas XI Pielgrzymki Liturgicznej Służby Ołtarza Archidiecezji Częstochowskiej do sanktuarium Matki Bożej Mrzygłodzkiej w Myszkowie-Mrzygłodzie.

W homilii podkreślił, że Maryja „przychodzi jako wielka nauczycielka służby ołtarza”. – Matka Boża chce przypomnieć: w czymkolwiek bierzecie udział, cokolwiek robicie, nie zapomnijcie, że jesteście przede wszystkim ministrantami Boga. Nie jesteście tylko sługami ampułek, gongu, dzwonków, wody, wina, takich czy innych czynności, chociaż one są niesłychanie ważnymi znakami. Jeśli jednak będzie służyć tylko znakom, a zapomnicie, że tam jest Pan Bóg, wasza służba będzie bezużyteczna – wyjaśnił bp Przybylski.

CZYTAJ DALEJ
Przejdź teraz
REKLAMA: Artykuł wyświetli się za 15 sekund

Reklama

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję