Reklama

Z naszej kuchni

Zimowe jarzyny inaczej

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Coś pysznego: jarzynowe purée - łatwe do przygotowania, zdrowe.

Purée z selerów

(Przepis na 4 porcje)

1 duży seler (lub 2 mniejsze), sok z całej cytryny, otarta skórka z cytryny, 1 szklanka śmietany, 1 kopiasta łyżka masła, sól, cukier, 2-3 łyżki wrzącego mleka, siekany koperek (może być mrożony) lub inna zielenina.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Obrany seler kroimy na niezbyt duże kawałki, natychmiast kropimy sokiem z cytryny, przekładamy do emaliowanego naczynia (ważne!), zalewamy wrzącą wodą w takiej ilości, by lekko przykryła jarzynę, zagotowujemy. Zmniejszamy ogień, dodajemy skórkę z cytryny i gotujemy pod przykryciem do miękkości, odstawiamy do wychłodzenia. Wykładamy cedzakową łyżką i miksujemy na jednolitą masę. Przekładamy do rondla, dodajemy masło, śmietanę, składniki mieszamy, naczynie stawiamy na niewielkim ogniu, dodajemy przyprawy i lekko zasmażamy. Gdy purée jest zbyt gęste, dodajemy łyżkę (lub więcej) gorącego mleka.
Podajemy do smażonych ryb, krokietów z kaszy lub ziemniaków oraz do mięs.

Purée z kapusty białej lub włoskiej

(Przepis na 4 duże porcje)

Reklama

1 średniej wielkości główka kapusty, 2 cebule, 1 marchew, 2 łyżki masła lub masła roślinnego, 2 płaskie łyżki mąki, 1 szklanka śmietany lub naturalnego jogurtu, 1/2 łyżeczki przyprawy warzywnej, szczypta (czubek noża) gałki muszkatołowej, 1 płaska łyżeczka rozdrobnionych przypraw (cząber, tymianek, przyprawa prowansalska), sól, pieprz, cukier do smaku, olej do zasmażenia cebuli.

Grube zewnętrzne liście odrzucamy. Kapustę kroimy na cztery części, wykrawamy głąb, kładziemy do wrzątku, obgotowujemy przez 5 min w otwartym naczyniu - odstawiamy z ognia.
Po 10 min kapustę cedzimy na sicie, po dokładnym odsączeniu przekładamy do naczynia z gorącą wodą, dodajemy obraną marchew, przyprawę warzywną, lekko zasmażoną cebulę i gotujemy do miękkości. Wyjmujemy cedzakową łyżką, cebulę odrzucamy - marchew i kapustę lekko schładzamy i miksujemy na purée. Gdy masa jest zbyt gęsta, dodajemy łyżkę lub dwie wywaru, w którym kapusta się gotowała.
Sos: Na rozgrzanym maśle zasmażamy mąkę, uważając, by się nie zrumieniła, ale straciła smak surowizny. Zasmażkę rozprowadzamy śmietaną lub jogurtem, zagotowujemy. Do gęstego sosu dodajemy zmiksowaną kapustę, całość dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem - przez chwilę razem zasmażamy. Potrawę podajemy jako danie podstawowe na bezmięsny obiad, np. z sadzonym jajkiem i chrupiącymi frytkami, do ziemniaków purée polanych pikantnym sosem grzybowym lub do dań mięsnych - zarówno smażonych, jak i pieczonych.

2003-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Jak wygląda moja wiara Jezusowi?

[ TEMATY ]

homilia

rozważania

Chrystus Pantokrator w chwale/fot. Grażyna Kołek

Rozważania do Ewangelii J 6, 35-40.

Środa, 17 kwietnia

CZYTAJ DALEJ

Kustosz sanktuarium św. Andrzeja Boboli: ten męczennik może nam wiele wymodlić

2024-03-22 18:36

[ TEMATY ]

Warszawa

sanktuarium

św. Andrzej Bobola

polona.pl

Kustosz narodowego sanktuarium św. Andrzej Boboli jezuita o. Waldemar Borzyszkowski zauważa od lat wzmożenie kultu męczennika. Teraz, kiedy wolność Polski jest zagrożenia, szczególnie warto modlić się za jego wstawiennictwem - zaznacza w rozmowie z KAI. W dniach 16-24 marca odbywa się ogólnonarodowa nowenna o pokój, pojednanie narodowe i ochronę życia za wstawiennictwem św. Andrzeja Boboli i bł. Jerzego Popiełuszki.

Joanna Operacz (KAI): Czy w sanktuarium św. Andrzeja Boboli widać, że ten XVII-wieczny męczennik jest popularnym świętym? Czy jest bliski ludziom?

CZYTAJ DALEJ

Koncert ku czci wschowskiego kompozytora i kaznodziei

2024-04-18 09:07

[ TEMATY ]

Zielona Góra

Wschowa

Muzeum Ziemi Wschowskiej

sanktuarium Wschowa

Materiały organizatora

W niedzielę 28 kwietnia o godz. 16:00, w przededniu 440. rocznicy urodzin Melchiora Teschnera, w kościele pw. św. Jerzego w Przyczynie Górnej odbędzie się koncert chóralny zespołu Cantus.

To właśnie w tej świątyni przez ponad 20 lat pełnił posługę jako pastor Melchior Teschner, urodzony we Wschowie kompozytor i kaznodzieja. Koncert zostanie poprzedzony wspólną modlitwą ekumeniczną. Muzeum Ziemi Wschowskiej wraz z Parafią Rzymskokatolicką pw. św. Jadwigi Królowej serdecznie zapraszają do udziału w koncercie, podczas którego wysłuchamy m.in. utworów skomponowanych przez tego wschowskiego kompozytora.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję