Reklama

Z naszej kuchni

Zimowe surówki

O tej porze roku zapotrzebowanie organizmu na zieleninę doskonale zaspokaja kapusta pekińska. Surówka, którą można przygotować w ciągu kilku minut, to nie tylko bardzo smaczny dodatek do potraw, ale prawdziwa "kopalnia zdrowia" dla organizmu.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Surówka z kapusty pekińskiej z pomarańczami

Przepis na dużą salaterkę

1 kapusta pekińska, 2 bezpestkowe pomarańcze, 2 łyżki drobno siekanej natki pietruszki (może być mrożona).
Sos: 1 szklanka naturalnego jogurtu, 1/2 szklanki 12% śmietany, 2 łyżki oliwy lub oleju słonecznikowego, 2 łyżki utartego chrzanu, cukier, sól, świeżo mielony biały pieprz, 1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy; mandarynki i listki selera naciowego do przybrania.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Przygotowanie rozpoczynamy od sosu. Jogurt i śmietanę ucieramy z oliwą, dodajemy chrzan, skórkę otartą z dokładnie wyszorowanej pod gorącą wodą pomarańczy, przyprawy. Sos powinien być lekko spieniony i mieć wyraźny, pikantny smak.
Kapustę obieramy z zewnętrznych liści, z pozostałych liści, jeśli trzeba, usuwamy grube nerwy liściowe, kroimy w paseczki i od razu łączymy z przygotowanym sosem. Obrane ze skórki i pozbawione białych błon pomarańcze rozdrabniamy, dodajemy do kapusty wraz z zieleniną - składniki łączymy, delikatnie mieszając.
Surówkę podajemy nie później jak 15 min po przygotowaniu, przybraną listkami selera naciowego i cząstkami mandarynek.

Surówka z kapusty pekińskiej z owocami

Przepis na dużą salaterkę

1 kapusta pekińska, 1 duże - lekko kwaskowe jabłko (mogą być 2 mniejsze), 1 duża, soczysta gruszka, 10 dag suszonych śliwek kalifornijskich (bez pestek), 2 czerwone cebule, 1 kopiasta łyżka siekanego koperku (może być mrożony).
Sos: 1 szklanka kwaśnej śmietany 12%, 4 łyżki naturalnego soku wyciśniętego z pomarańczy, cukier, sól, szczypta świeżo mielonego białego pieprzu, zielenina, 1 łyżka skórki otartej z pomarańczy.

Przygotowanie rozpoczynamy od sosu. Z wyszorowanej pod gorącą wodą pomarańczy ocieramy skórkę, owoc kroimy na połowę, wyciskamy sok. Śmietanę łączymy z sokiem i przyprawami, mieszamy - sos powinien być lekko spieniony, pikantny w smaku.
Kapustę obieramy z zewnętrznych liści, a z pozostałych liści, gdy trzeba, usuwamy grube nerwy liściowe, kroimy w cienkie paseczki i od razu łączymy z przygotowanym sosem. Obrane ze skórek, pozbawione gniazd nasiennych jabłko i gruszkę kroimy w kostkę (owoców nie należy ścierać na tarce) i dodajemy do sosu, dokładnie mieszając, by jabłko nie ściemniało. Śliwki kroimy w paseczki, cebulę siekamy, dodajemy zieleninę, składniki ponownie łączymy i - gdy trzeba - doprawiamy do smaku.
Surówkę podajemy nie później jak 10 min po przygotowaniu, przybraną zieleniną.

2003-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Portugalia: wśród ofiar katastrofy w Lizbonie pracownicy katolickiej instytucji charytatywnej

2025-09-05 13:15

[ TEMATY ]

wypadek

Portugalia

Lizbona

PAP/EPA/MIGUEL A.LOPES

Wśród 16 zabitych na skutek wypadku kolejki linowo-terenowej Gloria w Lizbonie było co najmniej czterech pracowników powiązanej z Kościołem katolickim instytucji społecznej Santa Casa da Misericordia. Instytucja ta mająca swoje biuro na lizbońskiej Starówce zajmuje się głównie działaniami charytatywnymi. Według wstępnych ustaleń śledczych osoby te wracały feralną kolejką z pracy do swoich domów.

Wśród ofiar tragedii jest też inny Portugalczyk, a także obywatele siedmiu innych narodowości. W wydanym w piątek przed południem oświadczeniu portugalska policja przekazała, że wśród ofiar jest też trzech Brytyjczyków, dwóch Kanadyjczyków i dwóch obywateli Korei Południowej, a także Szwajcarka, Francuzka, Ukrainiec oraz Amerykanin.
CZYTAJ DALEJ

Matka bł. Carlo Acutisa: mój syn sprawił, że wiele osób zbliżyło się do Kościoła i wiary

Matka włoskiego błogosławionego Carlo Acutisa (1991-2006) Antonia Salzano powiedziała PAP przed jego kanonizacją, która odbędzie się w Watykanie 7 września, że za sprawą kultu do jej syna bardzo wiele osób zbliżyło się do Kościoła i wiary. Jak stwierdziła, to dlatego został nazwany „Bożym influencerem”.

Carlo Acutis urodził się 3 maja 1991 roku w Londynie, gdzie jego rodzice mieszkali z powodów zawodowych. Już jako dziecko skupił się na życiu religijnym, był autorem stron internetowych o cudach eucharystycznych i o świętych Kościoła. Zmarł w wieku 15 lat na białaczkę 12 października 2006 roku. Został pochowany w Asyżu. W 2019 roku jego ciało przeniesiono do tamtejszego kościoła Matki Bożej Większej.
CZYTAJ DALEJ

Jan Paweł II: Frassati lubił adorację i modlitwę, to było źródło

Podczas beatyfikacji Piotra Jerzego Frassatiego św. Jan Paweł II przedstawił jego niebywałą żywotność, która przejawiała się w zamiłowaniu do gór i sportu, a także w działalności społecznej i apostolskiej. Zaznaczył jednak, że źródłem tej wielkiej żywotności była modlitwa, a w szczególności Eucharystia, adoracja Najświętszego Sakramentu, niekiedy nocna. 7 września Frassati zostanie świętym.

„Wiara i miłość, prawdziwe źródło jego życiowej energii, sprawiły, że prowadził bardzo aktywne i zaangażowane życie w swoim środowisku, w rodzinie i w szkole, na uniwersytecie i na polu społecznym; przekształciły go w pełnego radości i entuzjazmu apostoła Chrystusa, w żarliwego wyznawcę Jego orędzia i Jego miłości” – mówił w beatyfikacyjnej homilii Jan Paweł II.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję