Reklama

Z naszej kuchni

Mięso z indyka smaczne, lekkostrawne, zdrowe

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Dietetycy zalecają, by mięso z indyka w miarę często gościło na naszych stołach - jest smaczne, lekkostrawne i zdrowe.

Filety z indyka panierowane - przepis na 4 porcje

4 niezbyt grube (do 1 cm) plastry z piersi indyka - ok. 40 dag, sok z cytryny, 2 jajka, mąka ziemniaczana, płatki migdałowe, sól, oliwa do smażenia, kilka wiórków zmrożonego masła.

Plastry mięsa rozkładamy na stolnicy, lekko rozbijamy kantem dłoni (tłuczka nie używamy, może poprzecinać delikatne włókna mięsa), kropimy obficie sokiem z cytryny, delikatnie oprószamy solą - odstawiamy na 10 min w chłodne miejsce.
Jajka ubijamy widelcem, aż się lekko spienią. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę. Każdy płat mięsa panierujemy w mące ziemniaczanej, jajku i płatkach migdałowych, mocno przyciskając z obu stron, by płatki obficie przywarły. Smażymy bezpośrednio po przygotowaniu, rumieniąc z obu stron nie krócej jak 4-5 min z każdej strony. Usmażone filety przekładamy na wygrzany półmisek, kładziemy wiórek masła i trzymamy w cieple nie dłużej niż 5 min - by mięso "doszło".
Podajemy z ziemniakami pureMe, z zieloną sałatą polaną spienionym sosem jogurtowym lub z grubym makaronem i sałatką ze świeżych owoców.

Fileciki z indyka w cieście - przepis na 4 porcje

4 cienkie plastry mięsa z indyka, ukrojone z piersi, 4 jajka, 1,5 szklanki mąki, 1/2 szklanki mleka, 1 płaska łyżeczka soli, 1 łyżeczka roztartych w dłoniach, lubianych ziół, np. ziół prowansalskich, sok z cytryny, olej do smażenia.
Płaty mięsa rozbijamy kantem dłoni (nie używamy tłuczka, by nie poprzecinać delikatnych włókien) - każdy płat kroimy na połowę, lekko solimy, kropimy sokiem z cytryny, odstawiamy na 10 min w chłodne miejsce.
Ciasto: Żółtka ubijamy z mlekiem, gdy masa się spieni i składniki dokładnie połączą, dodajemy - siejąc przez sito - mąkę, sól. Ciasto ubijamy. Do wyrobionego dodajemy przesiane zioła i pianę ubitą z białek.
Na głębokiej patelni rozgrzewamy tzw. duży tłuszcz. Przygotowane, lekko wychłodzone filety zanurzamy w cieście i od razu obsmażamy, rumieniąc każdą ze stron nie krócej jak 3-4 min.
Podajemy na wygrzanych talerzach z dodatkiem ugotowanego na sypko ryżu i sezonowej, delikatnej w smaku surówki. Najsmaczniejsze bez innych dodatków - tylko z zestawem kilku surówek, np. zielonej sałaty w sosie śmietanowym, surówki z marchewki z ananasami i smażonymi borówkami.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2002-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Do czego mnie Pan Bóg stworzył i powołał?

[ TEMATY ]

homilia

rozważania

Karol Porwich/Niedziela

Rozważania do Ewangelii Łk 13, 1-9.

Sobota, 25 października. Dzień Powszedni albo wspomnienie Najświętszej Maryi Panny.
CZYTAJ DALEJ

Wspomnienie św. Chryzanta i św. Darii

[ TEMATY ]

święci

pl.wikipedia.org

Chryzant i Daria

Chryzant i Daria

Chryzant pochodził z Egiptu i mieszkał w Rzymie. Nawróciwszy się, gorliwie apostołował wśród mieszkańców.

Gdy dowiedział się o tym jego ojciec, siłą próbował doprowadzić go do apostazji. Więził go i głodził, chciał odwieść od wiary. Gdy to nie skutkowało, ojciec ożenił go z westalką Darią. Chryzant nawrócił ją i oboje żyli w dziewiczym małżeństwie. Zostali skazani na śmierć razem z grupą innych chrześcijan. Mieli ok. 20 lat. Są patronami sędziów.
CZYTAJ DALEJ

W nocy z soboty na niedzielę zmieniamy czas na zimowy

2025-10-25 07:36

[ TEMATY ]

zmiana czasu

adobe Stock

W nocy z soboty na niedzielę, z 25 na 26 października, zmieniamy czas z letniego na zimowy. Wskazówki zegarów cofniemy z godz. 3.00 na 2.00, przez co będziemy spać godzinę dłużej. Do czasu letniego wrócimy w ostatni weekend marca.

W całej Unii Europejskiej na czas zimowy przechodzi się w ostatnią niedzielę października, a do czasu letniego wraca się w ostatnią niedzielę marca. Wspólną we wszystkich państwach członkowskich datę i czas rozpoczęcia oraz zakończenia okresu stosowania czasu letniego wyznacza dyrektywa obowiązująca od 2001 r. W Polsce zmianę czasu reguluje rozporządzenie prezesa Rady Ministrów w sprawie wprowadzenia i odwołania czasu letniego środkowoeuropejskiego w latach 2022-2026.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję