Reklama

Z naszej kuchni

Potrawy na "po świętach"

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Dojadanie wszystkich, lekko podsuszonych pozostałości świątecznych nie jest zdrowe, a poza tym takie resztki nie smakują. Zjemy je za to z wielkim apetytem "utopione" w pikantnym pomidorowym sosie, którym polejemy ugotowany na sypko ryż, makaron lub kładzione kluseczki.

Pikantny sos pomidorowy - przepis na 4 porcje

2 cebule, 2 łyżki oleju, zmielone lub najdrobniej posiekane wszystkie mięsne resztki: wędlin, pieczeni, kiełbas itp. - ile jest, 2 marynowane papryki, 2 szklanki soku pomidorowego, 2 łyżki keczupu, 1 puszka zielonego groszku, sól, pieprz, papryka mielona słodka i ostra, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka musztardy, lubiane, roztarte w dłoniach zioła (tymianek, prowansalskie).

Na tłuszczu podsmażamy pokrojoną w cienkie piórka cebulę. Gdy się zeszkli, dodajemy przygotowane mięsne resztki i całość lekko zasmażamy. Dodajemy pokrojone papryki, groszek, zalewamy sokiem pomidorowym, dodajemy keczup, przyprawy i całość trzymamy na niewielkim ogniu ( sos powinien tylko lekko "mrugać") przez kilka minut, aż sos nabierze odpowiedniej konsystencji i aromatu. Z dodatkiem ryżu, makaronu lub kładzionych kluseczek i zielonej sałaty polanej spienionym sosem jogurtowym - pełnowartościowe i smaczne danie obiadowe.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Pasztecik z rosołowego mięsa - przepis na średniej wielkości formę cwibakową

Całe mięso z rosołu oraz wszystkie pozostałości chudych wędlin ( parówki) i boczku, kilka wątróbek z drobiu lub 15 dag wątróbki wieprzowej, ugotowana w rosole twarda włoszczyzna (marchew, korzeń pietruszki, seler), 3 duże cebule, 3 łyżki oleju, 1 szklanka tartej bułki, 2 jajka (białka, jeżeli zostały np. po pieczeniu drożdżowych bab), sól, pieprz, 1 czubata łyżeczka majeranku, po szczypcie mielonej papryki ostrej i słodkiej, cienkie plasterki słoniny lub boczku do wyłożenia formy, oliwa do posmarowania formy.


Na oleju podsmażamy cebulę, gdy się lekko zrumieni - dodajemy wątróbkę i całość lekko podsmażamy - odstawiamy do przechłodzenia. Wszystkie składniki pasztetu przepuszczamy dwa razy przez maszynkę, dodajemy jajka, przyprawy i tartą bułkę - masę wyrabiamy. Pasztet powinien być pikantny, o zdecydowanym, wyraźnym smaku.
Formę lekko smarujemy oliwą, wykładamy cieniutkimi plasterkami słoniny lub boczku, nakładamy masę, powierzchnię wyrównujemy, wierzch przykrywamy plasterkami słoniny lub boczku i wstawiamy do wygrzanego piekarnika. Pieczemy w temp. 200o C ok. godziny - pasztecik jest gotowy, gdy słonina na wierzchu lekko się zrumieni. Podajemy na zimno - z pikantnym sosem lub na gorąco - z sosem grzybowym lub pieczarkowym i filiżanką czerwonego barszczu.

2002-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Nabożeństwa Drogi Krzyżowej na małych kalwariach archidiecezji częstochowskiej

2025-03-29 10:28

[ TEMATY ]

bp Andrzej Przybylski

kalwarie

Zbigniew Derda/Radio Fiat

W trakcie tegorocznego Wielkiego Postu odbywają się szczególne nabożeństwa Drogi Krzyżowej na tak zwanych małych kalwariach archidiecezji częstochowskiej. Położona na terenie Jury Krakowsko-Częstochowskiej archidiecezja utkana jest wieloma, pięknymi kalwariami ze stacjami Męki Pańskiej usytuowanymi na urokliwych wzgórzach jurajskich. Od kilku już lat odbywa się cykl takich modlitw z licznym udziałem wiernych.

W piątek, 28 marca 2025 na Kalwarii w Wąsoszu Górnym rozważania poprowadził Bp Andrzej Przybylski. Wędrując pośród licznych kapliczek tej kalwarii biskup przypomniał, że każda Droga Krzyżówa jest szkołą miłości. Idąc śladami męki Jezusa możemy dopiero zrozumieć czym jest prawdziwa miłość i dlaczego mamy kochać jak Bóg, pomimo wszystko.
CZYTAJ DALEJ

Apostoł młodzieży i robotników

Niedziela Ogólnopolska 13/2022, str. VIII

Karol Porwich/niedziela

Św. Leonard Murialdo

Św. Leonard Murialdo

Uczynił z całego swojego życia dar dla ubogich, dla najbardziej potrzebujących.

Przyszło mu żyć w czasie wielkich społeczno-ekonomicznych przemian, gdy idee socjalistyczne rozgrzewały serca i zajmowały umysły ludzi pracy. Święty Leonard Murialdo zrozumiał, że Kościół musi wyjść im naprzeciw, że trzeba zjednoczyć katolickich robotników i pomóc im w upominaniu się o swoje prawa.
CZYTAJ DALEJ

Eksperci z KUL będą pomagać ofiarom handlu ludźmi

2025-03-30 05:51

Archiwum prywatne

Dr Mariusz Wołońciej już pracował w Afryce

Dr Mariusz Wołońciej już pracował w Afryce

Naukowcy z Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego będą pomagać ofiarom handlu ludźmi w Kenii.

KUL podpisał umowę o współpracy w tej sprawie. - To jest hańba, żeby w czasach, w których tyle mówimy o godności, było więcej niewolników niż po czasach konkwisty. Handel ludźmi dzieje się obok nas, więc postanowiliśmy pomóc w rozwiązaniu realnego problemu, który dotyczy także Polski – mówi dr Mariusz Wołońciej z Katedry Psychologii Emocji i Motywacji KUL. Umowa o współpracy między KUL a fundacjami: HAART Poland i HAART Kenya została podpisana 27 marca. - To porozumienie będzie służyło dowartościowaniu każdego człowieka, a przede wszystkim tego poszkodowanego, dotkniętego przez los, naznaczonego przez biedę – nie ma wątpliwości ks. prof. Mirosław Kalinowski, rektor Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję