Reklama

Z naszej kuchni

Staropolskie dania z kaszy

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Potrawy z kasz są bardzo smaczne, zdrowe, a przy tym niezbyt trudne do przygotowania. Trzeba tylko przełamać opór tkwiący bardzo głęboko w niektórych z nas, że kaszę jada się tylko za karę.

Zapiekanka z kaszy gryczanej - średniej wielkości forma do zapiekania - przepis na 4 porcje

1 szklanka suchej kaszy gryczanej, 2 szklanki wody, 1 łyżka smalcu, 1 łyżeczka jarzynowej przyprawy, 2 strąki świeżej papryki, 1 duża cebula, 2 łyżki oleju do podsmażenia cebuli, sól, pieprz, ulubiona przyprawa ziołowa, 1/2 szklanki śmietany kremówki, 1 duża filiżanka utartego, żółtego sera, tłuszcz do wysmarowania formy, 2 łyżki koncentratu pomidorowego.

W wodzie z dodatkiem przyprawy jarzynowej i smalcu gotujemy kaszę. Na oleju podsmażamy drobno posiekaną cebulę, gdy się zeszkli ( nie dopuszczamy do zrumienienia), dodajemy pokrojoną "w makaronik" paprykę i razem dusimy do miękkości. Gdy trzeba, podlewamy łyżką wody, dodajemy koncentrat i doprawiamy do smaku.
Miękką kaszę mieszamy ze smażoną papryką, przekładamy do wysmarowanego tłuszczem naczynia do zapiekania, wyrównujemy powierzchnię. Śmietanę łączymy z utartym serem, zalewamy kaszę, całość wstawiamy do nagrzanego do 220oC piekarnika i zapiekamy 20-25 min. Czas zapiekania zależy od wysokości zapiekanej warstwy. Potrawa jest gotowa, gdy sos serowo-śmietanowy lekko się zrumieni. Podajemy z zieloną sałatą polaną spienionym sosem jogurtowym lub z surówką z selera z dodatkiem jabłka i orzechów.
Sałatka z kaszy z kurczakiem - przepis na 4 porcje (duże)
2 szklanki ugotowanej na sypko kaszy perłowej, pęczaku lub ryżu, 1 mała puszka zielonego groszku, 1/4 kurczaka od piersi ( pieczona lub gotowana), 2 łyżki siekanego koperku (może być mrożony), 1 szklanka śliwek marynowanych w zalewie octowej lub innej marynaty, np. dyni, kabaczka, gruszek, 4 plastry ananasa, sól oraz pieprz do smaku.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Sos: 4 łyżki oliwy, 4 łyżki soku z cytryny, 4 łyżki soku z ananasów, świeżo mielony, biały pieprz, sól, 1 płaska łyżeczka dobrej musztardy, cukier puder do smaku.

Reklama

Na spód salaterki rozkładamy kaszę, następnie warstwami: pokrojone w kostkę ananasy i marynowane śliwki, rozdrobnione mięso z kurczaka (bez skóry) i dokładnie odsączony groszek. Salaterkę szczelnie przykrywamy i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Przed podaniem przygotowujemy sos: przy pomocy drewnianej kopystki ucieramy oliwę z sokiem z cytryny, gdy składniki się połączą - dodajemy sok z ananasów, musztardę, przyprawy. Sos powinien mieć wyraźny, słodko-pikantny smak. Sosem zalewamy wychłodzoną sałatkę, dodajemy koperek, składniki mieszamy i, gdy trzeba, lekko doprawiamy do smaku.

Staropolska legumina z kaszy manny - przepis na 4 porcje

2 szklanki ugotowanej na gęsto kaszy manny, 1 szklanka słodkiej śmietany, 2 żółtka, 2 czubate łyżki cukru, 1 czubata łyżka smażonej skórki pomarańczowej, 1 łyżeczka esencji pomarańczowej, 1 szklanka rodzynków, biszkopty i tłuszcz do wysmarowania formy.
Ugotowaną na gęsto kaszę kładziemy do emaliowanego garnka, zalewamy śmietaną i wstawiamy do większego naczynia z gotującą wodą w taki sposób, by dno garnka nie dotykało wrzątku - kasza powinna ogrzewać się tylko na parze. W ciągu godziny cała śmietana zostanie wchłonięta przez kaszę, a jeżeli trochę jej zostanie - nie szkodzi. Żółtka ucieramy z cukrem na puch, dodajemy skórkę pomarańczową i esencję. Napęczniałą od śmietany kaszę łączymy z utartymi jajkami, dodajemy rodzynki, całość lekko mieszamy i od razu przekładamy do przygotowanej wcześniej - wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartymi biszkoptami - formy. Wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na pół godziny. Dobrze zapieczona legumina jest lekko zrumieniona na wierzchu i odstaje od boków naczynia. Podajemy na gorąco z sokiem owocowym lub konfiturami - dobrze smakuje podana na zimno.

2002-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Papież: edukujmy młodych do stawiania czoła wyzwaniom i wzrostu solidarności

2024-05-10 16:37

[ TEMATY ]

młodzi

edukacja

papież Franciszek

PAP/Riccardo Antimiani

Edukować młodych tak, aby mogli stawiać czoła wyzwaniom - takie wezwanie skierował dziś Ojciec Święty do odwiedzających go pracowników Merrimack College z Massachusetts w USA. Papież podkreślił konieczność wspierania tych, którym się przekazuje wiedzę, w integrowaniu trzech „języków”: umysłu, serca, ręki, tzn. w budowaniu swojego życia w pełnej zgodności między wspomnianymi trzema wymiarami. Tego bardzo potrzeba pośród trudnych sytuacji współczesnego świata.

Wszystko to, jak zaznaczył Franciszek, ma prowadzić do następnego celu w życiu młodych: wzrostu solidarności, ubogacenia się miłością. Ojciec Święty również tutaj nawiązał do obecnych okoliczności.

CZYTAJ DALEJ

#PodcastUmajony (odcinek 11.): Popsuty termometr

2024-05-10 20:50

[ TEMATY ]

Ks. Tomasz Podlewski

#PodcastUmajony

Mat. prasowy

Co zrobić, jeśli nikt nie widzi we mnie dobra? Kto jest w stanie przywrócić mi wiarę w siebie? Jak działa Maryja na serce przygniecione złem? Zapraszamy na jedenasty odcinek „Podcastu umajonego”, w którym ks. Tomasz Podlewski opowiada o tym, że Matka Boża z każdego potrafi wykochać dobro.

ZOBACZ CAŁY #PODCASTUMAJONY

CZYTAJ DALEJ

Nowy diakon w Archidiecezji Wrocławskiej

2024-05-11 12:25

ks. Łukasz romańczuk

diakon Eryk Cichocki

diakon Eryk Cichocki

Eryk Cichocki przyjął dziś w katedrze wrocławskiej święcenia diakonatu. Pochodzący z parafii pw. Narodzenia NMP w Kiełczynie [diecezja świdnicka] przyjął je z rąk bp. Jacka Kicińskiego CMF.

Podczas homilii biskup Jacek zaznaczył, jaka postawa powinna towarzyszyć uczniowi Pana Jezusa. - Bycie uczniem Jezusa to budowanie jedności z Nim na drodze wiary. To codzienne słuchanie Jego słowa i naśladowanie Jego życia. To postawa gotowości pójścia tam, gdzie nas posyła. To wszystko zawarte jest w strukturze powołania, bo Jezus powołał uczniów, aby z Nim byli, słuchali Go i potem ich posyłał - nauczał biskup.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję