Przepis na 2 porcje
1 opakowanie serka homogenizowanego o smaku naturalnym,
1/2 szklanki kaszy manny, 3 duże łyżki mleka, 1 jajko, 1 łyżeczka
masła lub masła roślinnego, mąka krupczatka do panierowania (posypania
stołu) sól.
Kaszę mannę zalewamy ciepłym mlekiem, odstawiamy na godzinę,
by napęczniała. Po tym czasie do kaszy dodajemy ser, żółtko, miękkie
masło i wyrabiamy jednolite, gładkie ciasto - najlepiej w malakserze.
Pod koniec wyrabiania dodajemy pianę ubitą z białka, składniki lekko
łączymy. Z ciasta formujemy kulki z wgniecionym dołeczkiem w środku,
obtaczamy w krupczatce (nadmiar mąki strząsamy). Kładziemy zaraz
po przygotowaniu na wrzącą, osoloną wodę i gotujemy przez 4 min od
chwili, gdy wypłyną.
Podajemy polane masłem ze zrumienioną bułką, spienionym
sosem jogurtowym, sosem śmietanowym z zieleniną lub na słodko - z
owocowymi sosami. Kto lubi, może polać knedle zrumienionymi skwarkami
lub podać je jako dodatek do gulaszu, pieczarek w śmietanie lub z
pikantnym, pomidorowym sosem.
Pomóż w rozwoju naszego portalu