Św. Hildegarda odegrała ogromną rolę w świecie medycyny opisując drobnocząsteczkowe cechy roślin i drzew. Księga „Physica” była fundamentem nowoczesnego lecznictwa w ówczesnych czasach. Czy my współcześni możemy czerpać obficie z tej wiedzy?
- To nie jest kwestia poszczenia czyli niejedzenia, ale zdrowego jedzenia. Zmiana określonych nawyków na spożywanie tego co jest zdrowe. Te warsztaty otwierają ludzi na Jezusa. To nie jest tylko post, żeby tylko schudnąć. To jest kwestia otwierania się na Pana Boga obecnego w stworzeniu i drugim człowieku. Warsztaty czynią ludzi otwartymi. Przygotowujemy się na Zesłanie Ducha Świętego – tłumaczy o Antoni Rachmajda OCD, dyrektor Instytutu Duchowości Karmel.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Warsztaty poprowadzi Elżbieta Ruman, dziennikarz, teolog i założycielka Centrum św. Hildegardy w Józefowie. Zapisy i informacje pod adresem mailowym idk.wroclaw@gmail.com
PROGRAM WARSZTATÓW
Piątek 16 IV – godz. 17-20 Podstawy medycyny hildegardowej – prezentacja
„Galgant, Bertram i Dyptam – czy to imiona mnichów?”
Sobota 17 IV - godz. 10-13:30 – Budowanie odporności organizmu
- oczyszczanie organizmu jako podstawa budowania odporności, czyli kuracja piołunem i „złotem Hildegardy z Bingen”
- wzmocnienie serca i krążenia: wino pietruszkowe, dyptam i miód galgantowy.
- czego nie wolno u Hildegardy z Bingen, czyli por, truskawki, pszenica i wieprzowina
Warsztaty chlebowe - dieta orkiszowa podstawą odporności - przygotowanie ciasta orkiszowego - godz. 15-18,30
Hildegardowa terapia antywirusowa: prezentacja
- Napój piołunowy podstawą budowania odporności antywirusowej.
- Napój z szanty i dziewanny, mieszanka z pelargonią, napój z miodunki plamistej jako doskonałe środki antywirusowe.
- znaczenie kasztanów jadalnych dla organizmu człowieka
Reklama
Kuchnia Hildegardy w praktyce – warsztaty
Przygotowanie wina z szanty, budyniu kasztanowego, mieszanki z wszewłogą (miód wszewłogowo- gruszkowy)
Niedziela 18 IV, godz. 13-19 - o. Antoni Rachmajda OCD
- rozpoznawanie i zbieranie roślin w terenie [dziewanna, grusza, miodunka, piołun, szanta]