Reklama

Z naszej kuchni

Kalafior

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Pokazały się pierwsze kalafiory z gruntu. To jedna z najsmaczniejszych, a przy tym zupełnie nietuczących jarzyn. Proponuję, by tradycyjny sposób podania kalafiora nieco zmienić i przygotować go według podanych przepisów.

Kalafior z jajkami - przepis na 4 porcje

2 dorodne, świeże kalafiory, 4 jajka, 1 czubata łyżka masła, 2 kopiaste łyżki siekanego koperku (może być natka pietruszki, ale koperek bardziej odpowiedni), 4 średniej wielkości pomidory.

Wymoczone w wodzie z octem i dokładnie wypłukane kalafiory dzielimy na różyczki i gotujemy w wodzie z dodatkiem soli, cukru i płaskiej łyżeczki masła ok. 12 min. Czas gotowania zależy od wielkości kalafiora - różyczki powinny być miękkie, ale nie rozgotowane.
W czasie, gdy gotuje się kalafior, gotujemy jajka na twardo, lekko schładzamy w zimnej wodzie, obieramy ze skorupki i - jeszcze ciepłe - siekamy, od razu układamy na środek wygrzanego półmiska, boki obtaczamy odsączonymi różyczkami kalafiora, kropimy roztopionym masłem, przybieramy cząstkami pomidorów i obficie posypujemy koperkiem.
Rada: kto lubi, może różyczki kalafiora lekko pokropić sokiem z cytryny.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Sałatka z kalafiora - luksusowa - przepis na 4 porcje

1 duży kalafior, 1 filiżanka migdałów, 2 łyżki siekanego koperku. Sos: 4 łyżki oliwy, 4 łyżki łagodnego keczupu, 1 łyżka soku z cytryny lub octu ziołowego, cukier, sól, pieprz, liście sałaty, cząstki pomidora, świeży tymianek.
Kalafior, po wymoczeniu w wodzie z octem i dokładnym wypłukaniu, gotujemy w wodzie z solą, cukrem i łyżeczką masła - powinien być miękki, ale nie rozgotowany. Odstawiamy do wychłodzenia w wodzie, w której się gotował.
Sos: W miseczce łączymy oliwę z sokiem z cytryny lub octem, dodajemy keczup i przyprawy. Sos powinien mieć konsystencję gęstej śmietany i wyraźny, czerwony kolor.
Na porcjowych talerzykach rozkładamy liście sałaty, na nich cząstki dokładnie odsączonego kalafiora, posypujemy obficie koperkiem, zalewamy sosem i posypujemy siekanymi migdałami (wcześniej sparzonymi i obranymi z łupek). Podajemy nie później, jak 10 min po przygotowaniu.

Kalafior zapiekany z sosem serowym - przepis na 4 porcje

1 duży kalafior, sól, cukier, 1 łyżeczka masła. Sos: 1 łyżka masła, 1 łyżka mąki, 1 filiżanka utartego żółtego sera, 1/2 szklanki śmietany, sól i pieprz do smaku (w niewielkich ilościach), 1 łyżka utartych wiórków mrożonego masła, tłuszcz do wysmarowania formy.
Wymoczony w wodzie z octem lub solą, dokładnie wypłukany kalafior dzielimy na kilka części, przekładamy do naczynia z wrzącą wodą z dodatkiem soli, cukru i masła - gotujemy na średnim ogniu około 12-15 min - kalafior nie powinien się rozgotować.
Sos: Na roztopionym maśle zasmażamy mąkę, gdy straci smak surowizny, rozprowadzamy zasmażkę wywarem spod kalafiora, zagotowujemy, dodajemy filiżankę sera, śmietanę, przyprawy - sos powinien być puszysty.
W wysmarowanym tłuszczem naczyniu rozkładamy odsączone części kalafiora, zalewamy sosem, posypujemy serem z drugiej filiżanki, posypujemy wiórkami masła, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy przez 15 min w temp. 200oC. Podajemy w naczyniu, w którym potrawa się zapiekała, z dodatkiem młodych ziemniaków i sadzonego jajka.

2001-12-31 00:00

Oceń: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Watykan krytycznie o domniemanych objawieniach w Dozulé

2025-11-12 13:25

[ TEMATY ]

list

Dozulé

Vatican Media

Krzyż w Dozulé

Krzyż w Dozulé

Opublikowany dziś list kard. Fernándeza ostatecznie potwierdza negatywną opinię, wyrażoną przez biskupa francuskiej diecezji Bayeux-Lisieux i dotyczącą rzekomych wizji, których miała doświadczać w latach 70. Madeleine Aumont i z którymi wiązał się projekt wzniesienia świetlistego krzyża o ogromnych rozmiarach, mającego zapewnić odpuszczenie grzechów i zbawienie tym, którzy by się do niego zbliżyli.

„Zjawisko rzekomych objawień w Dozulé”, związane z realizacją krzyża o ogromnych rozmiarach, który miał zapewnić odpuszczenie grzechów i zbawienie tym, którzy by się do niego zbliżyli, „należy w sposób ostateczny uznać za nienadprzyrodzone” – orzekła Dykasteria Nauki Wiary, w liście podpisanym przez jej prefekta kard. Víctora Manuela Fernándeza. Leon XIV zatwierdził tę decyzję 3 listopada, a Stolica Apostolska upoważniła biskupa diecezji Bayeux-Lisieux, Jacques’a Haberta, do wydania odpowiedniego dekretu w tej sprawie.
CZYTAJ DALEJ

Wspomnienie męczeństwa Pierwszych Męczenników Polskich

Niedziela szczecińsko-kamieńska 24/2003

[ TEMATY ]

święty

męczennicy

Albertus teolog/pl.wikipedia.org

Śmierć Benedykta, Jana, Mateusza, Izaaka i Krystyna, pierwszych męczenników Polski obraz umieszczony w kościele opactwa Kamedułów w Bieniszewie

Śmierć Benedykta, Jana, Mateusza, Izaaka i Krystyna, pierwszych męczenników Polski obraz umieszczony w kościele opactwa Kamedułów w Bieniszewie

W 1001 r. przebywał w Pereum cesarski krewny Bruno z Kwerfurtu. Pełen zapału, żył Bruno myślą o pracy misyjnej w Polsce i jej krajach ościennych, o czym musiała być mowa w czasie niedawnej wizyty cesarza u Bolesława Chrobrego. Niewątpliwie Bruno skłonił św. Romualda, który myśl misyjną podejmował kilkakrotnie w życiu, do wysłania na północ małej ekipy misjonarskiej. Wybrani zostali do niej Benedykt i Jan, cesarz zaś wyposażył ich w księgi i naczynia liturgiczne, może także w inne środki na drogę.

Gdy w początkach 1002 r. przybyli do Polski, na dworze Bolesława Chrobrego zdziwienia nie wywołali, bo rzecz omówiona musiała być już wcześniej, być może w czasie zjazdu gnieźnieńskiego.
CZYTAJ DALEJ

Wkrótce zebranie Episkopatu, poprzedzone rekolekcjami dla biskupów. Kto je poprowadzi?

2025-11-12 19:03

[ TEMATY ]

Konferencja Episkopatu Polski

rekolekcje dla biskupów

Być prorokiem nadziei

Karol Porwich/Niedziela

Pod hasłem „Być prorokiem nadziei” w dniach 19-22 listopada odbędą się na Jasnej Górze doroczne rekolekcje biskupów. Poprowadzi je ks. dr Jan Jędraszek SAC, filozof, rekolekcjonista i spowiednik z Domu Rekolekcyjnego Księży Pallotynów w Otwocku.

Tegoroczny rekolekcjonista biskupów, ks. dr Jan Jędraszek SAC, przez 18 lat wykładał filozofię w Wyższym Seminarium Duchownym Księży Pallotynów w Ołtarzewie, a w latach 2005-2008 był radcą prowincjalnym w Zarządzie Prowincji Chrystusa Króla w Warszawie. Wcześniej, w 2000 r., uzyskał stopień doktora nauk humanistycznych w zakresie filozofii klasycznej.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję