Tydzień kończy najmilsze, najserdeczniejsze ze świąt - Dzień Matki. Oto propozycje, by uczcić ten dzień czymś smakowitym i niezbyt trudnym do przygotowania.
Owoce w sosie czekoladowym - przepis na 4 porcje
8 połówek brzoskwiń lub 8 połówek gruszek z kompotu, 8 łyżeczek konfitur z wiśni, z aronii lub naturalnej galaretki porzeczkowej, 20 całych migdałów, wcześniej sparzonych i obranych z łupek.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Sos: 3 żółtka, 1 szklanka mleka, 1/2 szklanki cukru pudru, 1 łyżka mielonej czekolady lub ciemnego kakao, 1 duży cukier waniliowy.
Na płaskich salaterkach rozkładamy owoce. W miejsce po
pestkach nakładamy konfitury lub galaretkę porzeczkową, obok układamy
dekoracyjnie migdały. Salaterki wstawiamy do lodówki.
Sos: Żółtka ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym
na puch, dodajemy czekoladę lub kakao. Do ubitej masy wlewamy cienkim
strumykiem - cały czas ubijając - wrzące mleko. Sos jest gotowy,
gdy jego konsystencja jest lekka i puszysta.
Rada: Gdy sos będzie się trudno ubijał, naczynie z sosem
wkładamy do drugiego, wypełnionego gorącą wodą i przez chwilę ubijamy.
Schłodzone owoce polewamy letnim sosem i natychmiast
podajemy. Deser możemy przybrać rurkami waflowymi lub cienkimi, kruchymi
ciasteczkami albo biszkopcikami szampankami.
Krem malinowy - przepis na 4 duże lub 6 mniejszych porcji
2 opakowania serka homogenizowanego o smaku naturalnym, 1 opakowanie
- 0,5 kg mrożonych lub świeżych malin, 1 kopiasta łyżka masła śmietankowego,
2 żółtka, 4 łyżki cukru pudru, rurki waflowe, biszkopciki szampanki
lub cienkie, kruche ciasteczka do przybrania.
Mrożone maliny dajemy do miseczki, przykrywamy i stawiamy
w ciepłym miejscu, by odtajały. Miękkie, przecieramy przez perlonowe
sito. Maliny świeże, po opłukaniu, podobnie przecieramy przez perlonowe
sito. Masło ucieramy z cukrem na puch, dodajemy - po jednym - żółtka
i ucieramy nadal, aż masa stanie się jednolita. Wówczas dodajemy
małymi partiami serek i nadal ucieramy. Gdy masa serowa będzie pulchna,
dodajemy przetarte maliny, całość delikatnie, ale dokładnie mieszamy
i rozkładamy do pucharków. Krem wstawiamy do lodówki na pół godziny,
podajemy przybrany rurkami, ciasteczkami lub biszkopcikami szampankami.
Mus ananasowy - przepis na 4 duże lub 6 mniejszych porcji
1 puszka ananasów w plastrach, 1 szklanka schłodzonego mleka,
1 opakowanie suchej śmietany typu Śnieżka, kilka rurek waflowych,
utarta gorzka czekolada do posypania.
Rada: Do kremu, zamiast suchej śmietanki, można wziąć
0,25 l kremówki.
Ananasy lekko odsączamy z soku, kroimy na części, przekładamy
do miksera i ucieramy na puch. Gdy mus jest zbyt ścisły, dodajemy
- w ilości według potrzeby - soku. Gotowy mus wykładamy do pucharków
i wstawiamy do lodówki, by się dobrze wychłodził.
Przed podaniem ubijamy śmietanę, nakładamy w sposób dekoracyjny
na mus, przybieramy rurkami waflowymi lub innymi, drobnymi ciasteczkami.
Kto lubi, może całość posypać utartą czekoladą.