Reklama

Z zakonnej kuchni

Życie ze smakiem

Zupy na lato

Zupy sezonowe to doskonały sposób na wykorzystanie świeżych warzyw oraz skarbów lasu.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Chłodnik ze szpinaku

SKŁADNIKI :
* 60 dag gęstego jogurtu naturalnego
* po kilka łyżek posiekanych koperku i szczypiorku
* 1/2 ząbka czosnku
* 15 dag świeżego szpinaku, np. baby
* 1 łyżka masła klarowanego
* po 1/4 łyżeczki soli i pieprzu
* 1 łyżka świeżego soku z cytryny
* 2 jajka ugotowane na twardo.

Wykonanie:
1. Jogurt wymieszaj z posiekanymi szczypiorkiem i koperkiem, dodaj przeciśnięty czosnek.
2. Szpinak umyj i oderwij ogonki.
3. Na większej patelni rozpuść łyżkę masła klarowanego. Włóż szpinak, dodaj trochę wody (1/5 szklanki), przypraw solą i pieprzem.
4. Duś pod przykryciem ok. 5 min. Na koniec dodaj łyżkę świeżego soku z cytryny. Zblenduj i zostaw do wystudzenia.
5. Szpinak połącz ze schłodzonym jogurtem z ziołami, ewentualnie dopraw do smaku.
6. Chłodnik podawaj z jajkiem na twardo.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Krem kurkowy

SKŁADNIKI :
* 50 dag kurek
* 1 cebula
* 2 ząbki czosnku
* 3 ziemniaki
* 3 łyżki masła klarowanego
* 1 litr bulionu drobiowego
* sól, pieprz
* natka pietruszki i koperek.

Wykonanie:
1. Kurki zalej posoloną wodą, odstaw na 15 min, po czym dokładnie oczyść, opłucz i osącz, większe przekrój.
2. Cebulę i czosnek obierz, pokrój drobno.
3. Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w kostkę.
4. W garnku rozgrzej masło. Zeszklij na nim cebulę i czosnek. Wrzuć kurki, smaż 5 min, mieszając, dodaj ziemniaki, przesmaż.
5. Wszystkie składniki zalej bulionem. Gotuj 30-35 min.
6. Wyjmij kilka małych kurek, a całą zupę zmiksuj na gładko i przypraw solą i pieprzem.
7. Rozlej do miseczek. Udekoruj odłożonymi kurkami i zieleniną.

Jarzynowa z kurczakiem

SKŁADNIKI :
* 1 ząbek czosnku
* 2 liście laurowe
* 50 dag filetu z kurczaka
* 1 cebula
* 1 łyżka masła klarowanego
* 2 marchewki
* 4 ziemniaki
* 20 dag fasolki szparagowej
* 1/2 średniego kalafiora
* 2 płaskie łyżeczki soli
* po szczypcie mielonego pieprzu, gałki muszkatołowej, kurkumy
* 10 dag zielonego groszku (mrożony lub świeży)
* 1/2 szklanki śmietany 18%
* 2 łyżki posiekanego koperku.

Wykonanie:
1. Do garnka wlej 1,5 l wody, dodaj czosnek, liście laurowe i 1 łyżeczkę soli. Zagotuj, dołóż mięso. Gotuj 30 min. Zestaw z kuchenki. Odlej wywar – mięso zostaw na później.
2. Cebulę obierz, pokrój w kosteczkę, zeszklij na maśle klarowanym.
3. Umyte marchewki obierz i pokrój w plasterki. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Warzywa umieść w garnku. Zalej wywarem z kurczaka i gotuj 10 min.
4. Po tym czasie dodaj obraną i pokrojoną fasolkę szparagową oraz różyczki kalafiora. Dodaj przyprawy: płaską łyżeczkę soli, pieprz, gałkę, kurkumę.
5. Po 10 min gotowania dodaj zielony groszek oraz podsmażoną cebulę i gotuj jeszcze 10 min.
6. Na koniec dodaj śmietanę (do śmietany w kubku dodaj trochę gorącego wywaru i od razu wymieszaj – dopiero tak zahartowaną wlej do zupy) oraz posiekany koperek.
7. Zupę dopraw do smaku. Podawaj z pokrojonym filetem z kurczaka.

2025-07-21 18:01

Oceń: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Bliżej Życia z wiarą – nowy tygodnik już w sprzedaży

[ TEMATY ]

Bliżej Życia z wiarą

red.

Instytut "NIEDZIELA" jako wydawca Tygodnika Katolickiego Niedziela oraz portalu niedziela.pl uruchamia nowy projekt Tygodnik BLIŻEJ ŻYCIA z wiarą.

BLIŻEJ ŻYCIA z wiarą to nowy tygodnik dla osób, które cenią wartości katolickie, polską tradycję i rodzinę. Prezentujemy świadectwa jak odnaleźć drogę do Boga. Pomagamy jak pokonać problemy, które trapią nasze rodziny. W tygodniku znajdziemy również porady jak się zdrowo odżywiać i ciekawie spędzić wolny czas.
CZYTAJ DALEJ

Niezbędnik Katolika miej zawsze pod ręką

Do wersji od lat istniejącej w naszej przestrzeni internetowej niezbędnika katolika, która każdego miesiąca inspiruje do modlitwy miliony katolików, dołączamy wersję papierową. Każdego miesiąca będziemy przygotowywać niewielki i poręczny modlitewnik, który dotrze do Państwa rąk razem z naszym tygodnikiem w ostatnią niedzielę każdego miesiąca.

CZYTAJ DALEJ

Rozpoczęcie nowego roku szkolnego: pełni nadziei i gotowi do działania!

2025-09-01 17:22

mat. pras

300 uczniów rozpoczyna nowy rok szkolny w placówkach prowadzonych przez Caritas Archidiecezji Wrocławskiej. W Kotowicach i Dobroszycach nasi podopieczni wyruszają w kolejną przygodę z nauką, rozwojem i odkrywaniem talentów – każdy w swoim tempie, z indywidualnym wsparciem i opieką.

Z radością wchodzimy w kolejny rok – pełen nadziei, nowych planów i wspólnego zaangażowania. W Kotowicach, w Szkole Podstawowej im. ks. Jana Twardowskiego, powitamy 203 uczniów, gotowych do nauki w atmosferze tutoringu i pełnego wsparcia. W Dobroszycach, w Specjalnym Ośrodku Szkolno-Wychowawczym, mamy 95 zgłoszonych uczniów, w tym 20 nowych – i wciąż prowadzimy nabór, by każdy, kto potrzebuje, mógł znaleźć u nas miejsce.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję