Reklama

Z zakonnej kuchni

Życie ze smakiem

Pyszności na patyku

Szaszłyki pierwotnie piekło się nad ogniem, dziś na grillu, ale też na patelni czy w piekarniku. Mamy mnóstwo ich wariantów z przeróżnymi dodatkami.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Luksusowe

SKŁADNIKI :
* 50 dag polędwicy wołowej
* 1 cytryna
* Po 1/2 łyżeczki estragonu, rozmarynu i szałwii
* 1 łyżka oliwy
* 10 dag wędzonego boczku
* 3 cebule
* smalec do smażenia
* sól, pieprz.

Wykonanie:
1. Mięso oczyść z błon i pokrój na plastry (w poprzek włókien) o grubości 1/2 cm. Zbij je tłuczkiem, skrop sokiem z cytryny, posyp przyprawami i posmaruj oliwą.
2. Ułóż plastry mięsa jeden na drugim, przykryj i pozostaw w chłodnym miejscu na 1-2 godziny.
3. Boczek pokrój w plasterki. Na takie same kawałki pokrój zamarynowane mięso. Cebule pokrój w krążki.
4. Mięso nadziewaj na przemian z cebulą i boczkiem na patyczki.
5. Szaszłyki smaż na patelni z rozgrzanym tłuszczem lub na elektrycznym rożnie, tak by mięso z wierzchu mocno się zrumieniło.
6. Na koniec oprósz solą i pieprzem, przykryj i zostaw na wolnym ogniu na kilka minut.
7. Podawaj z ryżem ugotowanym na sypko i dowolną surówką.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Z karkówki na ryżu

SKŁADNIKI :
* 70 dag karkówki
* 2 średnie czerwone cebule
* 2 średnie czerwone papryki
* 1 mała cukinia
* 2-3 łyżki oleju roślinnego
* sól, pieprz
* 20 dag długoziarnistego ryżu
* 1 łyżka masła
* natka pietruszki

Reklama

Wykonanie:
1. Mięso umyj, wytrzyj do sucha i pokrój w grubą kostkę.
2. Cebulę obierz, pokrój w krążki. Cukinię pokrój w talarki
3. Paprykę umyj, oczyść z nasion, pokrój na kawałki.
4. Karkówkę, cebulę, paprykę i cukinię nadziewaj na patyczki do szaszłyków.
5. Szaszłyki smaż na patelni na rozgrzanym oleju przez 8-12 min, od czasu do czasu obracając. Pod koniec dopraw solą i pieprzem.
6. Ryż ugotuj w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Odcedź, dodaj łyżkę masła i posiekaną natkę pietruszki, wymieszaj.
7. Szaszłyki układaj na talerzach na porcji ryżu.

Sataje z indyka

SKŁADNIKI :
* 50 dag filetu z indyka
* olej do smażenia
Marynata
* 4 łyżki jogurtu naturalnego
* 1 łyżeczka kurkumy
* 2 łyżeczki słodkiej papryki
* 1 łyżeczka curry
* 1/2 łyżeczki soli
* szczypta pieprzu.

Wykonanie:
1. Przygotuj marynatę, mieszając jogurt z przyprawami.
2. Mięso pokrój w paski i zanurz w marynacie. Odstaw na 40 min, a najlepiej na całą noc.
3. Paski mięsa nawijaj na patyczki do szaszłyków i obsmażaj z każdej strony, a następnie podduś, aż będzie miękkie.
4. Sataje podawaj z ugotowanym ryżem i sosem słodko-kwaśnym.

Sos słodko-kwaśny

SKŁADNIKI:
* 1 marchewka
* 1 duża cebula
* 4 ząbki czosnku
* 1 papryka
* kilka łyżek oleju do smażenia
* sól, pieprz
* 1 łyżeczka słodkiej papryki
* 1 łyżeczka miodu
* 3 łyżki octu jabłkowego
* 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Wykonanie:
1. Marchewkę, cebulę i czosnek obierz, z papryki usuń gniazda nasienne.
2. Warzywa pokrój w kostkę i podsmaż na oleju. W trakcie smażenia dopraw solą, pieprzem i słodką papryką.
3. Podlej warzywa wodą (1/4 szklanki) i podduś, aż będą miękkie. Dodaj miód i ocet i gotuj przez 5 min.
4. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z kilkoma łyżkami wody, wylej na patelnię i gotuj chwilę, aż sos zgęstnieje. Całość dopraw do smaku.

Z wątróbek drobiowych

SKŁADNIKI:
* 50 dag wątróbek gęsich lub kurzych
* 15 dag boczku wędzonego
* 4 cebule
* pieprz
* sproszkowana papryka
* 2-3 łyżki tłuszczu
* sól.

Wykonanie:
1. Wątróbki umyj i zostaw na papierowym ręczniku, by obeschły. Pokrój w plastry.
2. Boczek pokrój w plasterki.
3. Cebule pokrój w plastry.
4. Nadziewaj na patyki kolejno: wątróbkę, boczek, cebulę. Każdą porcję oprósz pieprzem i sproszkowaną papryką.
5. Smaż na patelni na rozgrzanym tłuszczu, rumieniąc ze wszystkich stron. Następnie przykryj patelnię i pozostaw na małym ogniu przez 3-5 min, żeby szaszłyki doszły.
6. Gotowe oprósz solą. Podawaj z ryżem na sypko i surówką.

2025-07-08 07:36

Oceń: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Ciasta ze śliwkami

Kobieta pracująca, grana przez Irenę Kwiatkowską w Czterdziestolatku, radziła, że najlepszym sposobem na stresujące sytuacje jest pieczenie placka ze śliwkami. Może warto spróbować?

SKŁADNIKI: 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru 10 dag masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka ?o 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu i cynamonu 500 g śliwek 2 łyżki cukru trzcinowego
CZYTAJ DALEJ

Rada Bezpieczeństwa Narodowego. Prezydent: atak rosyjskich dronów był testem

Atak rosyjskich dronów w nocy z wtorku na środę był testem naszej odporności i naszych zdolności; odnoszę wrażenie, że go zdaliśmy - również dzięki jedności klasy politycznej, prezydenta i rządu - ocenił prezydent Karol Nawrocki na początku posiedzenia Rady Bezpieczeństwa Narodowego.

W nocy z wtorku na środę w trakcie ataku Rosji na Ukrainę, polska przestrzeń powietrzna została 19 razy naruszona przez drony. W operacji obronnej uczestniczyły polskie i sojusznicze systemy radiolokacyjne śledząc kilkanaście obiektów oraz polskie i sojusznicze samoloty. Te drony, które stanowiły bezpośrednie zagrożenie zostały zestrzelone. W operacji poza naziemnymi systemami uczestniczyły m.in. samoloty wczesnego ostrzegania AWACS, dwa myśliwce F-35 i dwa F-16, śmigłowce - bojowe Mi-24, a także wielozadaniowe M-17 oraz Black Hawk.
CZYTAJ DALEJ

MSWiA: odnaleziono siedemnastego drona; był pod Biłgorajem w woj. lubelskim

Siedemnasty dron został odnaleziony w miejscowości Przymiarki, gm. Księżpol, powiat Biłgoraj - poinformowała rzeczniczka Ministerstwa Spraw Wewnętrznych i Administracji Karolina Gałecka. Jak dodała, wszystkie służby zostały poinformowane, a teren został zabezpieczony.

O odnalezieniu drona w miejscowości Przymiarki rzeczniczka MSWiA poinformowała w czwartek wieczorem na portalu X. „Wszystkie służby zostały powiadomione. Policja będzie prowadziła czynności i zabezpieczała teren” - zaznaczyła Gałecka.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję