Nektarynka jest odmianą brzoskwini zwyczajnej, dlatego przez niektórych jest mylona z brzoskwinią. Ma gładką skórkę, jest słodka i soczysta, dzięki czemu cieszy się coraz większą popularnością u konsumentów. Ma niską wartość energetyczną – 100 g owocu zawiera ok. 44 kcal. Słodki smak nektarynek sprawia, że są idealną alternatywą dla słodyczy. Pozwalają zaspokoić apetyt, nie przekraczając limitu kalorycznego. Nektarynki są bogate w witaminy A i C oraz składniki mineralne, a w szczególności potas, fosfor i magnez, zawierają również błonnik pokarmowy.
Nektarynki w 87% składają się z wody, są więc moczopędne i wspierają pracę układu moczowego. Charakteryzują się niskim indeksem glikemicznym, przez co stanowią dobry wybór dla osób z cukrzycą. Owoce te ze względu na zawartość przeciwutleniaczy są zalecane kobietom w ciąży, gdyż przyczyniają się do prawidłowego rozwoju płodu. Dodatkowo mogą one sprzyjać wydłużeniu życia, ponieważ zmniejszają ryzyko chorób przewlekłych.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Nektarynka jest idealnym owocem sezonowym dla osób zmagających się z problemami trawiennymi, bo jest lekkostrawna. Jak wynika z badań epidemiologicznych, spożywanie żółtych, zielonych i czerwonych owoców, w tym nektarynek, wiąże się z proporcjonalnie mniejszym ryzykiem raka piersi; spożywanie co najmniej dwóch porcji w ciągu tygodnia może obniżyć ryzyko raka piersi u kobiet po menopauzie o 41%.
Reklama
Nektarynka sprawdzi się w formie przekąski, np. z dodatkiem orzechów. Można ją wykorzystać jako składnik koktajli, dodatek do owsianki, jako składnik obiadu na słodko czy dodatek do ciast.
Niestety, u niektórych osób nektarynka może dawać objawy reakcji alergicznej określanej jako zespół alergii jamy ustnej. Spowodowane jest to przez reagujące krzyżowo alergeny, które występują zarówno w pyłkach roślin, jak i w niektórych produktach. Układ odpornościowy rozpoznaje białka pożywienia tak jak pyłki, prowadząc do rozwoju zespołu alergii jamy ustnej. Objawami mogą być: świąd i pieczenie w jamie ustnej, drętwienie i zaczerwienienie ust oraz katar i drapanie w gardle.
Ponieważ nektarynki mają cienką skórkę, są narażone na gromadzenie większej ilości pestycydów. Z tego względu przed spożyciem należy je dokładnie, nawet kilkukrotnie, umyć pod bieżącą wodą.