Reklama

Z zakonnej kuchni

Życie ze smakiem

Dania z polskich kasz

Kasza jest nie tylko zdrowa, bo pomaga obniżyć cholesterol i poprawić pracę serca, ale i bardzo smaczna. Doskonale komponuje się z grzybami, warzywami i mięsem.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Kaszotto z kurczakiem

SKŁADNIKI :
* 40 dag fileta z kurczaka
* przyprawy: 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka oregano, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
* 3 łyżki masła klarowanego
* 3 łyżki oliwy
* 1 cebula
* 1 czerwona papryka
* 15 dag pieczarek
* 2 ząbki czosnku
* niepełna szklanka suchej kaszy gryczanej
* 2 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego

Wykonanie:
1. Filet z kurczaka pokrój w kostkę 1,5 cm x 1,5 cm, przypraw solą, pieprzem, oregano i mieloną słodką papryką.
2. Na patelni rozgrzej oliwę i masło klarowane, wrzuć mięso i przesmaż na złoty kolor.
3. Mięso zdejmij z patelni. Na pozostałym tłuszczu przesmaż obraną i pokrojoną w kostkę cebulę, paprykę oraz pieczarki. Na koniec dodaj posiekany czosnek. Wszystkie warzywa smaż ok. 10 min.
4. Do warzyw dodaj kaszę gryczaną. Wlej dwie szklanki wody lub bulionu warzywnego. Całość wymieszaj i duś pod przykryciem do miękkości.
5. Pod koniec dodaj mięso z kurczaka i wymieszaj.
6. Kaszotto podawaj z pomidorkami koktajlowymi.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Pęczak z pieczarkami

SKŁADNIKI :
* 1,5 szklanki kaszy pęczak
* 2 łyżki oleju
* 2 szklanki bulionu warzywnego
* 2 łyżki masła
* 1 cebula
* 50 dag pieczarek
* sól, pieprz
* 2 łyżki posiekanej zieleniny

Reklama

Wykonanie:
1. Kaszę wypłucz w zimnej wodzie.
2. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć do niego kaszę, przesmażaj chwilę i zalej ciepłym bulionem. Ustaw gaz na minimalny płomień i gotuj kaszę powolutku.
3. Na patelni rozgrzej masło, zeszklij na nim pokrojoną w kostkę cebulę.
4. Dodaj do niej pokrojone w plastry pieczarki i duś do odparowania wody. Pod koniec dopraw solą i pieprzem.
5. Gdy kasza wchłonie cały bulion, powinna być już miękka. Dodaj do niej przesmażone pieczarki i wymieszaj. Ewentualnie dopraw do smaku.
6. Kaszę podawaj posypaną posiekaną zieleniną jako samodzielne danie lub dodatek do mięsa.

Gołąbki z kaszą

SKŁADNIKI :
* 1 główka kapusty włoskiej lub białej
* 20 dag kaszy jęczmiennej
* 20 dag kaszy gryczanej
* 50 dag pieczarek
* 1 cebula
* sól, pieprz
* 2 szklanki bulionu warzywnego
* 3-4 łyżki tłuszczu
Sos pieczarkowy:
* 50 dag pieczarek
* 1 cebula
* 1-2 łyżki mąki pszennej
* 1/2 szklanki śmietany
* 1/2 szklanki wody
* sól, pieprz.

Reklama

Wykonanie:
1. Kapustę sparz, wytnij głąb i oddziel liście.
2. Każdą z kasz ugotuj osobno na sypko.
3. Cebulę pokrój w kostkę, zeszklij na tłuszczu i dodaj pokrojone pieczarki. (Uwaga: tak samo przygotowuje się pieczarki do sosu – można je też zrobić razem i rozdzielić na połowę). Razem duś do miękkości. Pod koniec duszenia przypraw solą i pieprzem.
4. Ugotowane kasze wymieszaj z pieczarkami. Dopraw do smaku. Jeśli farsz jest zbyt suchy, dolej bulionu.
5. Masę nakładaj na liście kapusty, zaginaj brzegi i zwijaj w rulon.
6. Gołąbki układaj dość ciasno, warstwami, w naczyniu żaroodpornym wyłożonym liśćmi kapusty.
7. Podlej bulionem i duś w piekarniku (180°C) do miękkości (ok. 1 godz.). W razie potrzeby w trakcie duszenia uzupełnij odparowany bulion.
8. Śmietanę wymieszaj z mąką na gładką masę. Dodaj wodę i połącz z uduszonymi pieczarkami. Całość chwilę gotuj, ciągle mieszając. Dopraw do smaku.
9. Gołąbki podawaj z sosem pieczarkowym jako samodzielne danie.

Pierogi kapuściano-jaglane

SKŁADNIKI:
Ciasto:
* 30 dag mąki
* 1 żółtko
* 1 szklanka ciepłej wody
* 2 łyżki oleju
* sól
Farsz:
* 30 dag kaszy jaglanej
* bulion grzybowy lub woda
* kostka grzybowa
* 1 cebula
* 5-10 suszonych grzybów
* olej
* 25 dag kapusty
* 1 jajko
* sól, pieprz, majeranek

Wykonanie:
1. Z mąki, żółtka, ciepłej wody, oleju i szczypty soli zagnieć ciasto na pierogi.
2. Kaszę jaglaną ugotuj na półsypko na bulionie lub wodzie z dodatkiem kostki grzybowej.
3. Pokrojoną w kostkę cebulę uduś razem z grzybami na oleju.
4. Kapustę ugotuj w osolonej wodzie do miękkości i odciśnij.
5. W maszynce do mięsa zmiel grzyby, kapustę i kaszę.
6. Do masy dodaj jajko, przyprawy i wymieszaj.
7. Ciasto rozwałkuj na stolnicy. Wycinaj szklanką kółka, nakładaj na nie farsz i zawijaj pierogi. Gotuj w osolonej wodzie, aż wypłyną.
8. Podawaj ze skwarkami lub z zeszkloną cebulą – według upodobania.

2025-03-04 13:58

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Brama na Wschód

Cerkwie, synagogi, drewniane kościółki i chaty z malowanymi okiennicami, majestatyczny żubr wychodzący z białowieskiej kniei, smaki pierekaczewnika i sękacza. Podlasie to jeden z piękniejszych zakątków Polski, bogaty w historię i wielokulturowość.

Stolicą województwa jest Białystok – miasto o bogatej historii i architekturze z przepięknym parkiem i ogrodem Pałacu Branickich. Drugim co do wielkości miastem w województwie są Suwałki, przez które przepływa Czarna Hańcza. Znajduje się tu również słynna wigierska kolejka, która oferuje podróż w przeszłość koleją wąskotorową na odcinku 10 km. Nad rzeką Nettą i słynnym stukilometrowym Kanałem Augustowskim z licznymi śluzami i pochylniami położony jest Augustów. To także strefa unikalnej przyrody z licznymi szlakami pieszymi i rowerowymi, m.in. słynnym Green Velo. Wigierski pokamedulski klasztor to ikona Wigierskiego Parku Narodowego i kolebka życia kulturalnego Suwalszczyzny. Wszystkim, którzy pragną się wyciszyć lub uciec od współczesnego zgiełku, zakonnicy oferują wewnętrzną medytację, dni skupienia, warsztaty oraz nocleg z wyżywieniem w jednym z eremów.
CZYTAJ DALEJ

Leon XIV do kard. Saraha: ożywiaj nadzieje na spełnienie Bożych obietnic

Leon XIV skierował list do kard. Roberta Saraha, którego mianował swym specjalnym wysłannikiem na uroczystości 400-lecia objawień św. Anny w Sainte-Anne-d'Auray. Zachęcaj wszystkich uczestników tego wydarzenia, aby z nową siłą i zapałem pielęgnowali w sobie nadzieję na spełnienie Bożych obietnic - napisał Ojciec Święty.

Babcia Jezusa ukazywała się bretońskiemu chłopu Yvonowi Nicolazicowi w latach 1623-1625. Wskazała mu miejsce, w którym była zakopana jej figura, i poleciła odbudować istniejącą tam tysiąc lat wcześniej kaplicę, ponieważ - jak stwierdziła - Bóg chce, aby właśnie tam oddawano jej cześć. Od tej pory św. Anna jest główną patronką Bretończyków, a Bazylika Sainte-Anne-d'Auray najważniejszym sanktuarium w tym północno-zachodnim regionie Francji.
CZYTAJ DALEJ

Jasna Góra: obchody 25-lecia Fundacji „Dzieło Nowego Tysiąclecia”

2025-07-19 14:57

[ TEMATY ]

Jasna Góra

25‑lecie

Fundacja Dzieło Nowego Tysiąclecia

Karol Porwich/Niedziela

Wdzięczność za św. Jana Pawła II i za wszystkich, którzy przez 25 lat przyczynili się do rozwoju Fundacji „Dzieło Nowego Tysiąclecia”, za młodych, którzy są nadzieją na budowę społeczeństwa, które mówić będzie językiem autentycznej miłości i działać z troską o rozwój Ojczyzny to przesłanie jasnogórskich obchodów rocznicowych tego ważnego dzieła stypendialnego Kościoła w Polsce. Mszy św. przewodniczył nuncjusz apostolski w Polsce abp Antonio Guido Filipazzi. Uczestniczyło w niej ok. 2 tys. stypendystów i osób związanych z dziełem. Wieczorem w jasnogórskiej Bazylice odbędzie się koncert Chóru i Orkiestry „Dzieło Nowego Tysiąclecia”.

Nuncjusz apostolski w Polsce przypomniał w homilii, że kultywowanie postawy wdzięczności wobec Boga i bliźnich ma ogromne znaczenie dla naszego życia, zwłaszcza w kontekście kulturowym, takim jak nasz, w którym człowiek czuje się całkowicie autonomiczny i samowystarczalny. Postawa wdzięczności podtrzymuje w nas poczucie naszej zasadniczej zależności od Boga; pomaga nam nie marnować Jego darów; zachęca nas do odwzajemniania wielkiej miłości, wyjaśniał kaznodzieja.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję