Reklama

W wolnej chwili

Obiad w pół godziny

Latem mało kto lubi stać godzinami przy kuchni, a rodzinę trzeba nakarmić. Oto kilka pomysłów na sycące, a zarazem szybkie w przygotowaniu potrawy.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Makaron z łososiem i koperkiem

Składniki

30 dag makaronu
35 dag świeżego fileta z łososia
250 g serka mascarpone
1 spory pęczek koperku
sól, pieprz
olej

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Wykonanie
1. Makaron wrzuć do posolonego wrzątku i ugotuj al dente zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.
2. Na dużej patelni rozgrzej olej i wrzuć łososia pokrojonego na kawałki 3 x 3 cm. Przesmaż, aż się zrumienią. Dodaj mascarpone i mieszaj, aż się rozpuści i osiągnie płynną konsystencję. Dołóż posikany koperek i duś razem przez chwilę. Doprawić do smaku.
3. Do sosu na patelni włóż odcedzony makaron. Wymieszaj.

Spaghetti carbonara

Składniki

40 dag makaronu spaghetti
10 dag boczku wędzonego lub szynki
cebula
2 ząbki czosnku
3 jajka
3 łyżki tartego parmezanu lub innego twardego sera
200 ml śmietanki 30%
olej, sól, pieprz
1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Reklama

Wykonanie
1. Makaron wrzuć do posolonego wrzątku i ugotuj al dente. Odcedź.
2. W czasie gdy makaron się gotuje, boczek pokrój w małą kostkę. Usmaż na suchej patelni. Gdy wytopi się tłuszcz, dołóż posiekaną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Duś razem kilka minut.
3. Jajka wbij do śmietanki, przypraw solą, pieprzem, roztrzep. Wlej do składników na patelni, dodaj ser i mieszaj, podgrzewając, aż sos lekko zgęstnieje (nie może się ściąć jak jajecznica). Dodaj makaron, wymieszaj na patelni. Przełóż na talerze. Posyp serem i natką.

Ryż z kurczakiem

Składniki

400 g ryżu jaśminowego
4 średnie filety z kurczaka
1 łyżka oleju
sól, pieprz
3 gałązki kolendry
1 łyżka posiekanych orzechów laskowych
Sos
gałązka mięty
100 g jogurtu naturalnego
1 łyżeczka soku z limonki
kminek, sól, pieprz
do dekoracji: listki świeżej bazylii

Wykonanie
1. Ryż przelej kilkakrotnie na gęstym sicie i ugotuj wg przepisu na opakowaniu.
2. Mięso opłucz i osusz ręcznikiem.
3. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Włóż filety z kurczaka i smaż ok. 15 min, często obracając. Pod koniec smażenia mięso oprósz solą i pieprzem. Zdejmij z patelni.
4. Kolendrę opłucz i posiekaj.
5. Na tłuszcz ze smażenia filetu wrzuć ryż, płatki orzechów i przesmaż.
6. Zdejmij ryż z patelni, wymieszaj z kolendrą.
7. Usmażone filety pokrój na grube plastry. Podawaj z przygotowanym ryżem. Polej sosem. Udekoruj listkami świeżej bazylii.
Sos:
1. Miętę opłucz, osusz, oderwij listki i drobno je posiekaj.
2. Jogurt wymieszaj z miętą. Dopraw kminkiem, sokiem z limonki, solą i pieprzem.

Leczo z kiełbasą

Składniki

laska kiełbasy podwawelskiej
4 duże mięsiste pomidory
po 2 strąki czerwonej, żółtej i zielonej papryki
olej
ziele angielskie, listek laurowy
1 ostra papryczka
1/2 łyżeczki kminku
przyprawa typu vegeta
1 ząbek czosnku
sól, pieprz, chili

Wykonanie
1. Kiełbasę pokrój w półplasterki, cebule – w grubą kostkę, a papryki – w paseczki. Posiekaj ostrą papryczkę i czosnek. Pomidory sparz, obierz ze skóry, drobno pokrój.
2. W rondlu przesmaż kiełbasę, dodając 2 łyżki oleju. Dodaj cebulę, papryczkę i czosnek, chwilę smaż razem. Dodaj przyprawę typu vegeta.
3. Dołóż paprykę i pomidory. Dodaj listek laurowy, ziele angielskie, kminek oraz sól i pieprz do smaku. Przykryj wszystko i duś razem we własnym sosie ok. 30 min.
4. Przed podaniem posyp natką pietruszki. Podawaj z pieczywem lub ryżem ugotowanym na sypko.

2024-08-06 13:38

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Deser malinowa rozkosz

Niedziela Ogólnopolska 31/2019, str. 58

[ TEMATY ]

przepisy

©annapustynnikova – stock.adobe.com

Sezon na maliny w pełni. Warto wykorzystać ich niepowtarzalny smak i aromat. I przygotować na letnie popołudnia przepyszny deser do kawy

• 10 dag herbatników
CZYTAJ DALEJ

Kard. Parolin o rosyjskich dronach nad Polską: jesteśmy na krawędzi przepaści

2025-09-11 20:10

[ TEMATY ]

kard. Pietro Parolin

naruszenie polskiej przestrzeni

rosyjskie drony

krawędź przepaści

Vatican Media

Kard. Pietro Parolin

Kard. Pietro Parolin

Sekretarz stanu Stolicy Apostolskiej rozmawiał z dziennikarzami przy okazji odbywającego się w Watykanie kongresu Papieskiej Akademii Teologicznej. Odniósł się zarówno do sytuacji w Gazie, jak też do wydarzeń w Polsce i na Ukrainie.

Kard. Parolin wyraził ubolewanie, że Izrael „nie zatrzymuje się, pomimo tak licznych apeli, kierowanych także ze strony Kościoła katolickiego, ze strony kard. Pizzaballi”. To komentarz do najnowszego nagrania, opublikowanego w mediach społecznościowych przez proboszcza katolickiej parafii Świętej Rodziny w Gazie, ks. Gabriele Romanellego. Na nagraniu słychać potężny wybuch w pobliżu kościoła.
CZYTAJ DALEJ

USA/ Trump: skończyła się cierpliwość do Putina

2025-09-12 16:52

[ TEMATY ]

Donald Trump

PAP/EPA/JIM LO SCALZO

Prezydent USA Donald Trump powiedział w piątek w wywiadzie dla telewizji Fox News, że „cierpliwość do Putina skończyła się”. Dodał, że cierpliwość tak „wyczerpuje się i wyczerpuje się szybko”. Jak pisze Reuters, prezydent odniósł się w ten sposób do wojny Rosji przeciwko Ukrainie.

Gdy prowadzący program dziennikarze zasugerowali, że winą za przedłużającą się wojnę na Ukrainie należy obarczyć rosyjskiego przywódcę Władimira Putina, prezydent USA powiedział, że źródłem problemu jest „gigantyczna nienawiść między nim (Putinem) i (prezydentem Ukrainy Wołodymyrem) Zełenskim”.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję