Reklama

Zdrowie

Życie ze smakiem

Fasolka po europejsku

Fasolka szparagowa jest zdrowa, smaczna i niskokaloryczna, dlatego warto, aby w sezonie jej świeże strączki gościły na naszych stołach. Można z niej zrobić naprawdę ciekawe dania.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Zupa fasolowa

SKŁADNIKI :
*400 g fasolki szparagowej
*4 średnie ziemniaki
*1 cebula
*1 ząbek czosnku
*2 marchewki
*kawałek pora
*1 łyżka masła klarowanego
*1,5 l bulionu
*1/2 łyżeczki kurkumy
*4 ziarna ziela angielskiego
*1 liść laurowy
*sól
*pieprz
*1/2 szklanki kwaśnej śmietany
*garść posiekanego koperku

Wykonanie:
1. Masło roztop w garnku i zeszklij na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj marchewki pokrojone w drobną kostkę. Dorzuć posiekaną białą część pora i przesmażaj kilka minut.
2. Wlej bulion. Dodaj ziele angielskie i liść laurowy. Przypraw kurkumą. Dodaj posiekany czosnek. Wymieszaj i pod przykryciem gotuj przez 15 min.
3. Następnie dorzuć ziemniaki pokrojone w kostkę i fasolkę szparagową pokrojoną w 1,5-centymetrowe kawałki, przykryj i gotuj przez 25 min.
4. Zdejmij z ognia, zabiel hartowaną śmietaną. Dorzuć posiekany koperek.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Gulasz z fasolką (danie z Prowansji)

SKŁADNIKI :
*0,75 kg wołowiny na gulasz
*4 małe cebule
*smalec do smażenia
*2 łyżki koncentratu pomidorowego
*125 ml czerwonego wytrawnego wina
*po gałązce rozmarynu, szałwii, tymianku
*2 czubate łyżki mąki pszennej
*40 dkg fasolki szparagowej
*4 dojrzałe pomidory
*sól
*pieprz
*słodka mielona papryka

Reklama

Wykonanie:
1. Cebule obierz i pokrój w piórka.
2. Mięso opłucz, osusz, pokrój w duże kostki, oprósz mąką, wrzuć na rozgrzany tłuszcz i przesmażaj do zrumienienia. Dodaj cebulę i smaż razem jeszcze 10 min.
3. Potem oprósz mięso solą, pieprzem i słodką mieloną papryką. Wymieszaj z koncentratem pomidorowym i winem. Dodaj 1 litr wody, wsyp wybrane zioła.
4. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz płomień i duś pod przykryciem od 1 do 1,5 godz.
5. Pomidory sparz, obierz ze skórki, pokrój na kawałki. Fasolę umyj, odetnij ogonki i pokrój na mniejsze części.
6. Gulasz podlej jeszcze 2 szklankami wody. Dodaj pomidory i fasolkę. Gotuj 30 min.
7. Pod koniec gotowania przypraw do smaku. Podawaj z kawałkami bagietki.

Fasolka w sosie pomidorowym (danie greckie)

SKŁADNIKI:
*500 g fasolki szparagowej
*750 g świeżych pomidorów
*1 cebula
*2 ząbki czosnku
*3 łyżki oliwy z oliwek
*1 łyżka posiekanej natki pietruszki
*sól, pieprz
*2 łyżeczki słodkiej papryki
*szczypta wędzonej papryki
*1 łyżeczka suszonego oregano
*100 g sera feta

Wykonanie:
1. Fasolkę umyj, osusz, obetnij końcówki i pokrój na 3,5-centymetrowe kawałki. Gotuj 15 min w osolonym wrzątku. Odcedź i odstaw.
2. Pomidory obierz ze skórki, pokrój w kostkę.
3. W rondlu rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę i posiekany czosnek. Przesmaż do zeszklenia.
4. Dodaj pokrojone pomidory i przyprawy. Duś, aż z pomidorów wyparuje woda.
5. Dodaj ugotowaną fasolkę. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
6. Podawaj posypane natką pietruszki i pokruszonym serem feta.

Fasolka po francusku

SKŁADNIKI:
*500 g fasolki szparagowej lub mamuciej
*1 cebula
*2 łyżki oliwy z oliwek
*sól, szczypta gałki muszkatołowej
*garść posiekanej natki pietruszki
*przyprawa typu Vegeta

Reklama

Wykonanie:
1. Fasolkę umyj, odetnij końcówki i ugotuj w osolonej wodzie lub na parze, tak aby pozostała jędrna.
2. Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na oliwie na złoty kolor.
3. Odcedzoną fasolkę dodaj do cebuli, posyp posiekaną natką, dopraw gałką muszkatołową, solą i vegetą. Podsmażaj jeszcze przez chwilę, tak aby fasolka także lekko się zrumieniła.

Fasolka po polsku

SKŁADNIKI:
*500 g fasolki szparagowej: zielonej, żółtej lub mamuciej
*2 łyżki masła
*1-2 łyżki bułki tartej
*sól, cukier

Wykonanie:
1. Fasolkę opłucz i po usunięciu końcówek zalej litrem wrzątku.
2. Wsyp płaską łyżeczkę soli oraz ćwierć łyżeczki cukru i gotuj 10-15 min, w zależności od upodobań.
3. Odcedź i polej zrumienioną na maśle bułką tartą lub roztopionym masłem.

2024-07-08 18:49

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Na pomoc tarczycy

Niedziela Ogólnopolska 26/2020, str. 61

[ TEMATY ]

zdrowie

medycyna

Adobe Stock

Rak tarczycy to najczęściej występujący nowotwór układu dokrewnego. Choroba jest podatna na terapię i z reguły bardzo dobrze rokuje.

Obecnie wykrywa się nawet do czterech-pięciu razy więcej przypadków nowotworów tarczycy niż w latach 80. XX wieku. Wraz z postępem technologii diagnostycznych i zwiększonym dostępem do badań ultrasonograficznych rozpoznaje się coraz mniejsze zmiany nowotworowe w obrębie tarczycy. Dzięki sprzętowi dostępnemu w gabinetach lekarza rodzinnego pacjent może zostać szybko skierowany na konsultację do endokrynologa i poddany biopsji cienkoigłowej. Badanie jest bezbolesne, nie wymaga wcześniejszego przygotowania ze strony pacjenta. Procedura trwa zaledwie kilka minut i można ją wykonać podczas wizyty w poradni specjalistycznej. Wyniki badania są dostępne po kilku dniach.
CZYTAJ DALEJ

Panie, ulecz moją ślepotę, bym mógł widzieć Ciebie i Twoje dzieła w świecie!

2024-10-25 12:20

[ TEMATY ]

rozważania

O. prof. Zdzisław Kijas

Adobe Stock

Wiara niesie łaskę mądrego patrzenia na życie i na to, co go dotyka. Oddala ryzyko pobłądzenia czy pogubienia się w wirze codzienności.

Gdy Jezus wraz z uczniami i sporym tłumem wychodził z Jerycha, niewidomy żebrak, Bartymeusz, syn Tymeusza, siedział przy drodze. A słysząc, że to jest Jezus z Nazaretu, zaczął wołać: «Jezusie, Synu Dawida, ulituj się nade mną!» Wielu nastawało na niego, żeby umilkł. Lecz on jeszcze głośniej wołał: «Synu Dawida, ulituj się nade mną!». Jezus przystanął i rzekł: «Zawołajcie go». I przywołali niewidomego, mówiąc mu: «Bądź dobrej myśli, wstań, woła cię». On zrzucił z siebie płaszcz, zerwał się na nogi i przyszedł do Jezusa. A Jezus przemówił do niego: «Co chcesz, abym ci uczynił?» Powiedział Mu niewidomy: «Rabbuni, żebym przejrzał». Jezus mu rzekł: «Idź, twoja wiara cię uzdrowiła». Natychmiast przejrzał i szedł za Nim drogą.
CZYTAJ DALEJ

Pani Urszula o czasie spędzonym za kratami: to był koszmar. Czułam się jak śmieć, bo tak byłam traktowana

2024-10-25 22:13

[ TEMATY ]

Ks. Michał Olszewski

TV Republika

Pani Urszula Dobejko

Pani Urszula Dobejko

"W areszcie czułam się jak śmieć, bo jak śmieć przez długi czas byłam traktowana. Po zatrzymaniu, zwłaszcza dotyczy to okresu pobytu na tzw. dołku, doświadczyłam koszmaru i upokorzenia. Czułam się dosłownie jak zaszczute zwierzę", mówiła w TV Republika pani Urszula Dobejko, była urzędniczka Ministerstwa Sprawiedliwości, zatrzymana przez bodnarowską prokuraturę, która siedem miesięcy spędziła za kratami.

"Chcę podziękować Telewizji Republika i panu Michałowi Rachoniowi. Nigdy nie byłabym w stanie sama zgromadzić środków potrzebnych do uiszczenia kaucji. Przede wszystkim dziękuję jednak za słowa prawdy i otuchy płynące z waszej stacji i od ludzi, którzy się za mnie modlili, o mnie myśleli, byli ze mną. Dało mi to wielką siłę, ale i poczucie, że nie mogę tych wszystkich ludzi zawieść", opowiadała pani Urszula.
CZYTAJ DALEJ
Przejdź teraz
REKLAMA: Artykuł wyświetli się za 15 sekund

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję