Reklama

Zdrowie

Szlachetne zdrowie

Leczenie św. Hildegardy

Choć jej rady pochodzą sprzed tysiąca lat, dziś przeżywają istny renesans. Jaki jest przepis świętej na zdrowie?

Niedziela Ogólnopolska 26/2024, str. 72-73

[ TEMATY ]

natura

św. Hildegarda

Adobe Stock

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Święta Hildegarda była niezwykłą niemiecką benedyktynką, wizjonerką, mistyczką, lekarką i doktorem Kościoła. Miała ogromną mądrość w kwestii zarówno wiary, jak i leczenia człowieka. Wiele osób poddających się jej zaleceniom zdrowieje, nawet z nieuleczalnych chorób. Medycyna hildegardowa przeżywa renesans, w Polsce mamy sporo dostępnych sklepów, centrów leczenia i książek. Warto przyjrzeć się temu, co Bóg objawił tej świętej i przynajmniej część z tych wskazówek wcielić w życie.

Według wizjonerki, każdy człowiek jest odpowiedzialny za swoje zdrowie, na które może wpływać codziennie na różnych płaszczyznach, co pozwala mu zachować dobre zdrowie, humor i samopoczucie. Stawiała na harmonię w różnych sferach życia przez:

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

1. Właściwy dobór jedzenia i picia tak, aby służyły zdrowiu.

2. Czerpanie energii życiowej z czterech żywiołów świata, czyli korzystanie z leczniczych dóbr natury.

3. Przestrzeganie równowagi między ruchem i spokojem, czyli pracą i odpoczynkiem.

4. Odnalezienie naturalnego rytmu snu i czuwania, czyli zadbanie o to, by sen był o odpowiedniej porze i dobrej jakości i wzmacniał siły witalne.

5. Oczyszczanie organizmu z toksyn (różnymi metodami, także postem).

6. Podtrzymywanie uzdrawiających sił duchowych przez pełnienie cnót chrześcijańskich.

Reklama

Hildegarda postrzegała choroby jako sygnały alarmowe, za którymi kryją się przyczyny duchowe i cielesne, Boskie i kosmiczne, czyli jako dysharmonię żywiołów. Sztuka leczenia polega na wykorzystaniu sześciu złotych zasad, ze szczególnym uwzględnieniem aktywacji procesów samouzdrawiania organizmu dzięki Bogu, naturze, diecie i ziołom.

Za produkt o szczególnych właściwościach uważała orkisz, który zalecała jeść w formie zupy, makaronu, chleba, grysiku, kawy i dodatków do innych potraw, najchętniej z warzywami i ziołami. Ceniła wyjątkowo kasztany jadalne i fasole. Za wartościowe uważała cebule, czosnek, buraki, rzodkiew i oczywiście zioła.

Za lecznicze, obok tradycyjnego pożywienia, uważała różne zioła. Polecała stosować je jako dodatek do jedzenia, do zaparzania, w formie wina ziołowego, tabletek czy olejku lub kremu. Za wyjątkowo pomocne uważała: koper włoski, galgant, bertram, rzęsę wodną. Ponadto zalecała stosowanie: hyzopu, babki płesznik, dyptamu, kminu rzymskiego, piołunu, wrotyczu, pokrzywy, bluszczyku kurdybanka, mięty, czosnku, cynamonu, goździka, pietruszki, szałwii, imbiru, chrzanu, bylicy pospolitej, kozieradki i innych. Za pomocne uważała wszystko, co dobre z natury, także kamienie, takie jak jaspis. Święta Hildegarda uznawała taniec, ruch i muzykę za środki lecznicze.

Niektóre produkty św. Hildegarda uważała za szkodliwe, m.in.: wieprzowinę, węgorza, pora, truskawki, śliwki, brzoskwinie, surowe gruszki, a także surowe warzywa.

Reklama

Warto skorzystać z jej podpowiedzi, szczególnie w sferze zasad życia. W diecie zastosować zioła i przynajmniej ograniczyć produkty, które faktycznie mogą niektórym osobom szkodzić. Istnieje wiele świadectw wyzdrowienia także z raka i nieuleczalnych z punktu widzenia medycyny chorób. W dzisiejszym świecie mamy dużo więcej „trucizn”, do czego przyczyniają się m.in. chemizacja środowiska, dodatki do żywności, zanieczyszczenia powietrza, mikroplastik. W związku z powyższym praktyka regularnego oczyszczania organizmu jest nam tym bardziej potrzebna. Obecnie u wielu osób także przewlekły stres i trudności ze złapaniem balansu między pracą i odpoczynkiem także wymagają zmiany.

Najlepiej zastosować 6 złotych reguł, które pomogą „obudzić siły uzdrawiające”. Włączyć modlitwę, ruch i okresowo post. W diecie warto skupić się na zamianie wszystkiego, co jest przygotowane z pszenicy na dobrej jakości orkisz, np. chleb orkiszowy zamiast pszennego. Należy zwiększyć spożycie warzyw, a zmniejszyć jedzenie mięsa oraz dołożyć do diety różne zioła. Najlepiej kupić mieszankę ziołową do doprawiania potraw złożoną z ziół, które poleca mistyczka. Dostępne są także zioła w tabletkach, najlepiej dopasować je do danego problemu zdrowotnego. Dla szukających więcej inspiracji warto polecić książkę Program zdrowia św. Hildegardy z Bingen dr. Wigharda Strehlowa, gdzie znajdziemy konkretne przepisy na potrawy oraz zrobienie specyfików zdrowotnych.

Mało znane przyprawy zakonnicy z Bingen

Galgant – czyli kłącze alpinii lekarskiej, które pomaga na serce, obniża ciśnienie, działa rozkurczowo i przeciwzapalnie, pobudza przemianę materii i zapobiega wzdęciom. U św. Hildegardy jest to przyprawa ,,nasercowa”, którą zaleca spożywać codziennie.

Bertram – wykazuje działanie ułatwiające trawienie, a także przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i wzmacniające. Święta Hildegarda polecała go na dolegliwości żołądkowo-jelitowe i wzmocnienie.

Reklama

Hyzop – roślina biblijna mająca działanie przeciwzapalne, oczyszczające, wykrztuśne, bakteriostatyczne, pomocne dla jelit, żołądka oraz wpływająca na dobry nastrój. Według świętej, ożywia wątrobę i oczyszcza płuca.

Dyptam – czyli płonący krzew, który widział Mojżesz na pustyni, pomocny jest przy poprawie ukrwienia, regulacji poziomu cholesterolu, zwalczaniu miażdżycy, przy kamieniach nerkowych i żółciowych.

Zdrowe śniadanie wg św. Hildegardy

SKŁADNIKI :
*150 ml wody
*5 łyżek oryginalnego habermusu lub płatków orkiszowych
*1 łyżka rodzynek
*1 jabłko
*1 łyżka miodu
*1 łyżka posiekanych migdałów
*przyprawy: szczypta cynamonu, szczypta galgantu, szczypta bertramu, łyżeczka babki płesznik

Wykonanie:
1. Habermus zalać wodą i gotować ok. 5-7 min, często mieszając.
2. Obrać jabłko ze skórki, pokroić i wrzucić do habermusu. Całość gotować, by jabłko zmiękło.
3. Dodać miód oraz cynamon i galgant. Pod koniec gotowania dodać szczyptę bertramu.
4. Przed podaniem posypać migdałami i babką płesznik.

Napój pietruszkowy

SKŁADNIKI :
*10-12 łodyg natki pietruszki
*1 l dobrego wina gronowego
*2 łyżki octu winnego
*70-150 g (3-7 łyżek) miodu (diabetycy tylko 70 g)

Wykonanie:
1. Wino z posiekaną natką pietruszki i octem winnym zagotować w wysokim naczyniu o małej powierzchni parowania.
2. Gotować odkryte przez 5 min, po czym dodać miód i ponownie gotować przez 5 min.
3. Przecedzić i wlać do butelki. Pić 3 razy dziennie po 20 ml (1 kieliszek do likieru) po jedzeniu.

Napój pietruszkowy jest środkiem przeciwko niewydolności i wszelkiego rodzaju niedomogom serca, przeciw niedokrwieniu, bólom serca wywołanym stresem oraz przy rehabilitacji po zawale serca. Wspaniale reguluje ciśnienie krwi.

2024-06-25 14:15

Ocena: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Legnica: uroczystości ku czci św. Hildegardy z Bingen

[ TEMATY ]

Hildegarda

św. Hildegarda

Monika Łukaszów

Wykłady, dyskusje, i wspólna modlitwa towarzyszyły uroczystościom ku czci św. Hildegardy z Bingen, które 16 września, w przeddzień liturgicznego wspomnienia Świętej, odbyły się w Legnicy.

Święta Hildegarda to dobrze znana średniowieczna mniszka, misjonarka, wizjonerka, mistyczka, prorokini, poetka, kompozytorka, farmaceutka, lekarka, administratorka, kosmolog, biolog, botanik, geolog, prawoznawca, filozof i teolog. Ta święta zakonnica twierdziła, że wszelkie choroby duszy i ciała mogą być uleczone i co ważniejsze, „pozostają w zasięgu znakomitej większości istot ludzkich”. Opracowała setki leków, składających się wyłącznie z „darów ofiarowanych nam przez naturę”, oraz dietę, opartą na ogólnie dostępnych i prostych składnikach. „Bóg zostawił nam na ziemi wszystko, co potrzebne, aby zachować zdrowie ciała i piękno duszy” – tak pisała w swoich pismach. Dzisiaj zaliczana jest do największych geniuszy średniowiecza, a z pewnością do wąskiej grupy najwybitniejszych kobiet wszechczasów. Decyzją papieża Benedykta XVI zaliczana została do grona Doktorów Kościoła, a więc stała się wytrawną nauczycielką wiary i moralności dla całego chrześcijańskiego świata.
CZYTAJ DALEJ

Niedziela Palmowa w tradycji Kościoła

Szósta niedziela Wielkiego Postu nazywana jest Niedzielą Palmową, inaczej Niedzielą Męki Pańskiej. Rozpoczyna ona najważniejszy i najbardziej uroczysty okres w roku liturgicznym - Wielki Tydzień.

Liturgia Kościoła wspomina tego dnia uroczysty wjazd Pana Jezusa do Jerozolimy, o którym mówią wszyscy czterej Ewangeliści. Uroczyste Msze św. rozpoczynają się od obrzędu poświęcenia palm i procesji do kościoła. Zwyczaj święcenia palm pojawił się ok. VII w. na terenach dzisiejszej Francji. Z kolei procesja wzięła swój początek z Ziemi Świętej. To właśnie Kościół w Jerozolimie starał się bardzo dokładnie powtarzać wydarzenia z życia Pana Jezusa. W IV w. istniała już procesja z Betanii do Jerozolimy, co poświadcza Egeria (chrześcijańska pątniczka pochodzenia galijskiego lub hiszpańskiego). Autorka tekstu znanego jako Itinerarium Egeriae lub Peregrinatio Aetheriae ad loca sancta. Według jej wspomnień w Niedzielę Palmową patriarcha otoczony tłumem ludzi wsiadał na osiołka i wjeżdżał na nim do Świętego Miasta, zaś zgromadzeni wierni, witając go z radością, ścielili przed nim swoje płaszcze i palmy. Następnie wszyscy udawali się do bazyliki Zmartwychwstania (Anastasis), gdzie sprawowano uroczystą liturgię. Procesja ta rozpowszechniła się w całym Kościele. W Rzymie szósta niedziela Przygotowania Paschalnego początkowo była obchodzona wyłącznie jako Niedziela Męki Pańskiej, podczas której uroczyście śpiewano Pasję. Dopiero w IX w. do liturgii rzymskiej wszedł jerozolimski zwyczaj urządzenia procesji upamiętniającej wjazd Pana Jezusa do Jeruzalem. Z czasem jednak obie te tradycje połączyły się, dając liturgii Niedzieli Palmowej podwójny charakter (wjazd i pasja). Jednak w różnych Kościołach lokalnych procesje te przybierały rozmaite formy, np. biskup szedł pieszo lub jechał na oślęciu, niesiono ozdobiony palmami krzyż, księgę Ewangelii, a nawet i Najświętszy Sakrament. Pierwszą udokumentowaną wzmiankę o procesji w Niedzielę Palmową przekazuje nam Teodulf z Orleanu (+ 821). Niektóre przekazy podają też, że tego dnia biskupom przysługiwało prawo uwalniania więźniów.
CZYTAJ DALEJ

Obchody 1000-lecia Korony Polskiej

2025-04-12 17:09

[ TEMATY ]

spotkanie

RED

W Krakowie trwają uroczyste obchody z okazji 1000-lecia koronacji Bolesława Chrobrego i 20. rocznicy śmierci św. Jana Pawła II organizowane przez wydawnictwo Biały Kruk. Dzisiejszy wieczór to seria wykładów Autorów Białego Kruka, którzy nie tylko poprzez swoje książki, ale i na żywo dzielą się z gośćmi spotkania swoją wiedzą, doświadczeniem i patriotyzmem podczas starannie przygotowanych prelekcji.

Wydarzenie to jest również premierą trzech wyjątkowych, rocznicowych książek: „Pierwsze królestwo” prof. Wojciecha Polaka, „Monarchia polska” prof. Grzegorza Kucharczyka oraz „Największy z rodu Polaków” Jolanty Sosnowskiej (tekst) i Adama Bujaka (zdjęcia).
CZYTAJ DALEJ
Przejdź teraz
REKLAMA: Artykuł wyświetli się za 15 sekund

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję