Schorzenia serca i układu krwionośnego są jedną z najczęstszych przyczyn chorób i przedwczesnej śmierci. Eksperci podkreślają, że gdy dokona się niewielkich zmian w stylu życia, można zapobiec nawet 80% przedwczesnych zgonów z powodu chorób sercowo-naczyniowych. W istocie dzięki profilaktyce możemy wzmocnić swoje serce oraz zapobiec jego osłabieniu i chorobom. Najlepiej zrobić to przez poprawę ogólnego stanu zdrowia oraz wzmocnienie układu krwionośnego i zadbanie o nawyki.
Stres, palenie papierosów, brak ruchu, nieodpowiednia dieta (bogata w cukry i tłuszcze trans, takie jak margaryna), a także choroby, zwłaszcza nadciśnienie, otyłość, cukrzyca, choroby tarczycy czy nerek mogą wpływać na funkcjonowanie serca. Również niedoleczone infekcje, szczególnie te wywołane wirusami czy paciorkowcami.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Najlepiej udać się do lekarza rodzinnego, który zleci podstawowe badania, a w razie wątpliwości wypisze skierowanie do kardiologa. W pierwszej kolejności zazwyczaj wykonuje się badanie EKG, czyli elektrokardiografię, by ocenić aktywność elektryczną serca. Jeśli specjalista stwierdzi odchylenia od normy, diagnostyka zostaje poszerzona o echokardiografię, która sprawdza strukturę serca oraz ocenia jego pracę. Warto zbadać także profil lipidowy, poziom glukozy, homocysteinę oraz regularnie sprawdzać ciśnienie krwi.
Reklama
Do pierwszych objawów, które mogą świadczyć o chorobach serca, należą: trudności w oddychaniu, duszności, szybka męczliwość, niska tolerancja wysiłku, omdlenia, pobolewania w okolicy serca, zwłaszcza promieniujące do barku, ramienia, żuchwy czy brzucha. Także niemiarowy rytm serca, kołatania, opuchnięcia kończyn, zawroty głowy, nadmierne powiększenie żył szyjnych, utrata apetytu oraz częste oddawanie moczu w nocy.
Postaw na relaks z przyjacielem, najlepiej szybki spacer na łonie natury, oraz na dobrą dietę, np. śniadanie: sałatka z brokułem i łososiem, kiełkami, sosem czosnkowym, herbata z miłorzębu; drugie śniadanie: sok pomidorowy, garść pestek i orzechów; obiad: barszcz, wątróbka z jabłkiem i cebulką, kapusta kiszona, ryż brązowy; podwieczorek: borówki, jogurt naturalny z nasionami chia; kolacja: pełnoziarnista bułka z pesto, jajko na miękko.
naturoterapeuta Natura-Med
*Artykuł nie jest poradą medyczną, przy problemach zdrowotnych należy udać się do specjalisty.