Spożycie soli kuchennej jest ważne dla niektórych funkcji organizmu, dlatego całkowite wyeliminowanie soli z diety nie jest dobre, ale nie można jej też spożywać zbyt dużo, bo to prowadzi do nadciśnienia i wielu groźnych chorób serca. Światowa Organizacja Zdrowia zaleca dorosłym dzienne spożycie soli kuchennej w ilości mniejszej niż 5 g, co odpowiada w przybliżeniu płaskiej łyżeczce. Najrozsądniejszym wyjściem jest ograniczenie zawartości soli w diecie i zastąpienie jej innymi produktami. Sól mogą zastąpić:
• Przyprawy o mocnym smaku, takie jak chili, czosnek, imbir.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
• Świeże zioła: natka pietruszki, rozmaryn, lubczyk, majeranek czy kolendra dodają potrawom pikanterii i świeżego aromatu.
• Suszone zioła: kminek, papryka, curry i świeżo zmielony pieprz nadają się jako substytut soli w wielu potrawach.
• Warto sięgać częściej po cebulę i czosnek, aby doprawić przeciery, sosy, mięsa, zupy, ryby i warzywa.
• Ryby i mięsa wystarczająco przyprawią curry w proszku, nasiona kminku, ocet albo sok z cytryny, pieprz biały, pieprz czarny, ziele angielskie czy suszona papryka.
• Imbiru używajmy do przyprawiania zup, warzyw, ryb, mięs, a także w marynatach.
• Przecier pomidorowy wzmocni smak gulaszu i curry, dań z makaronu, ryżu i kaszy bulgur.
• Odrobina octu działa cuda nie tylko w sałatkach z warzyw i owoców, jego intensywny, kwaśny smak jest szczególnie przydatny podczas gotowania niektórych gulaszów warzywnych i zup.
• W zależności od pochodzenia wysokiej jakości oliwa ma swój własny, intensywny smak. Świetnie smakuje ze świeżo ugotowanymi ziemniakami, w połączeniu z rozmarynem i pieprzem.