Reklama

Z zakonnej kuchni

Kapuśniak

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Składniki:
200 g kapusty kiszonej
1 łyżka oliwy z oliwek
1/2 małej cebuli
150 g wędzonej kiełbasy z indyka
1 duża marchew
1/2 korzenia pietruszki
1 szt. selera naciowego
5 małych ziemniaków
200 ml wywaru warzywnego
2 szczypty soli
1/2 łyżeczki mielonego pieprzu czarnego
2 łyżeczki suszonego majeranku
3 liście laurowe
2 szczypty kminku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie
Kapustę umyć i poszatkować. Do szerokiego garnka wlać oliwę i podsmażyć posiekaną w kosteczkę cebulę. Dodać kiełbasę pokrojoną na cienkie półplasterki i chwilę razem podsmażać. Włożyć kapustę oraz obrane i starte marchew, pietruszkę, seler i ziemniaki pokrojone w kostkę. Wymieszać. Wlać bulion, doprawić solą, pieprzem, dodać majeranek, listek laurowy i kminek. Wymieszać, przykryć i gotować pod przykryciem ok. 15 min, co jakiś czas mieszając. Dodać posiekaną natkę, wymieszać i znów zagotować.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2024-01-02 12:11

Ocena: +4 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Sałatka z tortellini

Pożywna sałatka z makaronu, warzyw i szynki. Taki posiłek można przygotować rano i zabrać ze sobą do pracy jako lekki lunch bez konieczności podgrzewania.

• opakowanie pierożków tortellini z nadzieniem mięsnym
CZYTAJ DALEJ

Podkarpackie: Ksiądz zginął w wypadku drogowym

2025-12-24 10:10

[ TEMATY ]

wypadek

Karol Porwich/Niedziela

Ksiądz Józef Kasperkiewicz zginął w tragicznym wypadku drogowym dzień przed Wigilią. Informację potwierdza parafia Zwiastowania Pańskiego w Izdebkach. 

CZYTAJ DALEJ

Życzenia dla Czytelników Tygodnika Katolickiego "Niedziela"

2025-12-24 11:00

[ TEMATY ]

życzenia

red/BSZ

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję