Reklama

Porady

Dietetyk radzi

Zdrowy symbol jesieni

Dynia jest rośliną jednoroczną, a sezon jej owocowania przypada na jesień. Ostatnio obserwuje się spore zainteresowanie dynią.

Niedziela Ogólnopolska 45/2023, str. 52

[ TEMATY ]

Dietetyk radzi

Adobe Stock

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Jest wykorzystywana jako składnik wielu produktów zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych, używana do produkcji dżemów, przetworów, marynat czy pieczenia ciast. W swoim składzie zawiera wiele cennych składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. W 90% składa się z wody, dlatego ma dość niską wartość energetyczną, jest też produktem niskowęglowodanowym, dzięki czemu idealnie nadaje się dla osób będących na diecie ubogoenergetycznej. Spożywana w rozsądnych ilościach w połączeniu z produktem białkowym lub tłuszczowym będzie miała niski ładunek glikemiczny. Dynię można również polecić osobom na diecie lekkostrawnej.

Wartości odżywcze

100 g miąższu dostarcza ok. 26 kcal, 278 mg potasu, który m.in. pomaga kontrolować skurcze mięśni oraz wpływa na regularne bicie serca. Dynia jest również bogatym źródłem witamin z grupy B, witamin E, C oraz karotenoidów, głównie beta-karotenu, luteiny i zeaksantyny. Chiroinozytol – składnik zawarty w dyni figolistnej – bierze udział w wewnątrzkomórkowym działaniu insuliny, przez co może wpływać na obniżenie poziomu glukozy we krwi.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Właściwości lecznicze

Reklama

Badania, które zostały przeprowadzone z udziałem pacjentów cierpiących na cukrzycę typu II, potwierdzają hipoglikemiczne działanie dyni. Badani spożyli 4 ml/kg masy ciała ekstraktu z dyni i zauważono u nich spadek poziomu glukozy we krwi o ponad 66 mg po 5 godz. Nie jest wykluczone, że wyciąg z dyni w przyszłości będzie lekiem dla osób chorujących na cukrzycę. Z kolei zawarta w dyni kukurbitacyna działa porażająco na układ nerwowy pasożytów, może więc zwalczać choroby pasożytnicze.

W Austrii, na Węgrzech, w Chinach, Hiszpanii, Słowenii oraz innych krajach Europy dynię stosuje się jako lek. Wykorzystywana jest w tej formie z uwagi na właściwości przeciwzapalne, przeciwutleniające oraz przeciwwirusowe.

Podsumowanie

Ze względu na wiele właściwości oraz zawartość składników odżywczych warto włączyć dynię w sezonie jesiennym do swojego jadłospisu. Dynia idealnie komponuje się z ostrymi korzennymi przyprawami, które również są atrybutem jesieni.

2023-10-30 18:17

Oceń: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Witamina słońca

Niedziela Ogólnopolska 47/2023, str. 54

[ TEMATY ]

Dietetyk radzi

Adobe Stock

Szczególnie jesienią warto pamiętać o zbadaniu poziomu witaminy D przez badanie z krwi. Nie trzeba być na czczo i specjalnie się do niego przygotowywać.

Witamina D nie bez powodu nazywana jest witaminą słońca, bo jej największe dawki otrzymujemy z promieni słonecznych. Od maja do września zapotrzebowanie na wit. D można pokryć przez przebywanie na słońcu 15 min z odsłoniętymi przedramionami, rękami lub nogami i bez kremu przeciwsłonecznego.
CZYTAJ DALEJ

Włochy chcą przywrócić święto państwowe na wspomnienie św. Franciszka z Asyżu

2025-09-20 13:40

[ TEMATY ]

Włochy

Św. Franciszek z Asyżu

Adobe Stock/canva

Włoski parlament wkrótce zagłosuje nad przywróceniem 4 października jako ogólnokrajowego święta państwowego. Według doniesień włoskich mediów głosowanie, które miało odbyć się w zeszłym tygodniu, zostało przełożone na przyszły tydzień. Wniosek o przywrócenie święta złożyła największa partia rządząca, Fratelli d'Italia, oraz mniejsze partie. W tym dniu obchodzone jest święto św. Franciszka z Asyżu, czczonego jako patrona narodowego Włoch.

W 1977 r. dzień 4 października wraz z innymi świętami kościelnymi został usunięty z listy świąt państwowych, aby ożywić włoską gospodarkę, która znalazła się w trudnej sytuacji po kryzysie naftowym i w wyniku wysokiej inflacji. W tym samym czasie zniesiono również święta Trzech Króli, Bożego Ciała i Wniebowstąpienia Pańskiego jako święta państwowe.
CZYTAJ DALEJ

Prof. Monika Przybysz: Kościół w social mediach to znak czasu

2025-09-20 16:03

[ TEMATY ]

media

Karol Porwich

prof. Monika Przybysz

prof. Monika Przybysz

- Kościół jest tam, gdzie są ludzie, i tak powinno być także w mediach społecznościowych - podkreśla prof. Monika Przybysz z UKSW. W rozmowie z KAI medioznawca wyjaśnia, jak Kościół coraz lepiej wykorzystuje nowe media, m.in. dzięki księżom i influencerom obecnym na Instagramie, TikToku i YouTubie. Okazją do rozmowy jest obchodzony w Kościele w Polsce w najbliższą niedzielę Światowy Dzień Środków Społecznego Przekazu.

Anna Rasińska (KAI): Jak powinna wyglądać profesjonalna komunikacja Kościoła w mediach? Co w tej kwestii jest najważniejsze?
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję