Należy podawać mniejsze objętościowo, ale częstsze posiłki wzmocnione kalorycznie przez dodatek oliwy z oliwek, orzechów (z wyjątkiem arachidowych), suszonych owoców, miodu. Posiłki powinny być kolorowe i apetyczne.
Warto pamiętać o odpowiednim nawodnieniu – podawać świeżo wyciskane soki warzywne i owocowe, wodę z cytryną.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Ważne składniki
Omega-3. Szczególnie ważne w depresji, jako uzupełnienie leczenia farmakologicznego, jest spożywanie EPA w dawce 1-2 gramów dziennie. Może się to przyczynić do odczuwania niższego poziomu lęku i zmęczenia. Witamina B12. Jest niezbędna m.in. do tworzenia osłonek nerwowych, uczestniczy w syntezie serotoniny. Jej niedobór może wpływać na pogorszenie funkcji poznawczych i zaburzenia funkcji układu nerwowego związane z demielinizacją substancji białej w mózgu i rdzeniu kręgowym. Witamina D. Receptory dla witaminy D3 są obecne w strukturach mózgu, które uczestniczą m.in. w procesach regulacji emocji i nastroju. Jej niedobór wpływa na nasilenie objawów depresyjnych. Magnez. Przyczynia się m.in. do utrzymywania płynności błon komórkowych, wywiera pośredni wpływ modulujący na neurotransmisję. Może wpływać na normalizację snu, co w depresji stanowi częsty problem. Niedobory magnezu mogą nie tylko powodować drżenia mięśniowe i utratę apetytu, lecz także nasilać: obniżenie nastroju, epizody lęku, wzmożoną podatność na stres i drażliwość. Cynk. Obniżenie jego stężenia w organizmie może być jednym z elementów etiopatogenezy zaburzeń depresyjnych. Niedoborom cynku towarzyszą pogorszenie apetytu, osłabienie odczuwania smaku, obniżenie libido, pogorszenie funkcji immunologicznych, obniżenie nastroju, labilność emocjonalna, drażliwość, zaburzenia poznawcze. Niedobór cynku może wpływać na upośledzenie transportu witaminy B12, a co za tym idzie – obniżenie jej stężenia w płynie mózgowo-rdzeniowym. Dodatkowo warto zadbać o spożywanie produktów bogatych w tryptofan i tyrozynę: serów, mięsa, ryb, jaj, nasion strączkowych suchych, orzechów. Psychobiotyki. Na zmniejszenie zaburzeń depresyjnych i lękowych ma wpływ stosowanie probiotyków zawierających Lactobacillus helveticus, Bifidobacterium longum. Na poprawę funkcji poznawczych u pacjentów z depresją ma wpływ Lactobacillus plantarum.
Zioła a leki
Skutkiem interakcji leków przeciwdepresyjnych z preparatami roślinnymi są krwawienia z przewodu pokarmowego. Leki będą wchodzić w interakcje z: żeń-szeniem, różeńcem górskim, ostropestem plamistym, kozłkiem lekarskim, tryptofanem (stosowanym w suplementacji, a nie pochodzenia z diety).