Reklama

Zdrowie

Dietetyk radzi

Gdy często boli brzuch...

Wiele osób często cierpi z powodu bólu brzucha, wzdęć, biegunek czy zaparć. Podczas wizyty w gabinecie lekarskim często słyszą diagnozę: zespół jelita drażliwego.

Niedziela Ogólnopolska 50/2022, str. 46

[ TEMATY ]

dieta

dietetyk

adobe.stock.pl

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Co to IBS?

Zespół jelita drażliwego (z ang. Irritable Bowel Syndrome, IBS) jest przewlekłą chorobą przewodu pokarmowego. Polega ona na nawracających zaburzeniach pracy jelit w postaci biegunek, zaparć lub formy mieszanej, w zależności od odmiany. Do objawów można zaliczyć m.in. przelewanie się w brzuchu oraz wzdęcia. Jednym z czynników wyzwalających objawy jest stres.

Higiena stylu życia

Przy problemach z IBS zaleca się: regularne spożywanie posiłków w małych porcjach, najlepiej przy stole i bez pośpiechu; unikanie rozmów podczas jedzenia oraz dokładne i powolne przeżuwanie pokarmu; czytanie etykiet produktów i wybór tych o niskiej zawartości dodatków; zwrócenie uwagi na zawartość konserwantów w produktach, w tym benzoesanu sodu, który ma właściwości prozapalne. Pomocne może być prowadzenie dzienniczka żywieniowego, w którym należy opisać samopoczucie po spożyciu konkretnych produktów. Pozwoli to wyeliminować te, które wywołują dolegliwości żołądkowo-jelitowe. Dodatkowo należy zadbać o regularną, umiarkowaną aktywność fizyczną.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Dieta

W zależności od nasilenia objawów sprawdzają się: całkowita eliminacja cukru (oraz wyrobów cukierniczych), którego nadmiar wywiera negatywny wpływ na prawidłowe działanie układu pokarmowego oraz flory jelitowej; eliminacja napojów gazowanych oraz soków owocowych i picie zamiast nich wody; ograniczenie kawy oraz mocnej herbaty, które nasilają kurczliwość jelita (konsekwencją tego mogą być dolegliwości ze strony układu pokarmowego); unikanie produktów zawierających laktozę (mleko, jogurty) i zamiana ich na odpowiedniki niezawierające laktozy; tradycyjne mleko można zamienić również na napój roślinny (np. mleko migdałowe); eliminacja produktów o działaniu wzdymającym, szczególnie w postaci surowej, takich jak: kapusta, czosnek, cebula, brokuł, papryka, nasiona roślin strączkowych (fasola, bób) oraz jajka; rezygnacja z potraw smażonych na rzecz gotowanych, duszonych lub pieczonych; eliminacja produktów wysoko przetworzonych, typu fast food oraz tłustych pokarmów; ograniczenie spożycia tłuszczu pochodzenia zwierzęcego; unikanie żucia gumy oraz produktów z zawartością słodzików (erytrytol, ksylitol, maltitol i inne z końcówką -ol), np. napoi bezcukrowych; rezygnacja z alkoholu oraz innych używek.

Błonnik a IBS

Ilość błonnika należy regulować w zależności od postaci IBS. W przypadku nasilonych wzdęć oraz biegunek zaleca się zmniejszenie jego spożycia, przy przewadze zaparć natomiast – zwiększenie.

2022-12-07 08:45

Ocena: +2 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Fleksitarianizm

Niedziela Ogólnopolska 35/2021, str. 54

[ TEMATY ]

dieta

koktajl

Adobe.Stock

Jest stosunkowo nowym sposobem odżywiania, coraz częściej jednak wybieranym przez Polaków.

Opiera się on na konsumpcji roślin, natomiast żywność odzwierzęca, tj. mięso, wędliny, ryby, owoce morza, spożywana jest sporadycznie, najczęściej gdy jesteśmy w gościach, na wycieczce lub w restauracji. Dla fleksitarian istotną kwestią jest świadome i racjonalne odżywianie oraz odpowiedni dobór produktów podczas zakupów. Dlatego jeśli już korzystają z wyrobów mięsnych, to szukają mięsa pochodzenia ekologicznego, z prywatnych gospodarstw, wysokiej jakości. Są świadomi, że produkty mięsne ogólnodostępne w sklepach są bardzo niskiej jakości, nafaszerowane chemicznymi dodatkami, a procentowa zawartość czystego mięsa jest w nich znikoma – przewagę mają białko sojowe, glukoza i skrobia modyfikowana. Fleksitarianie stawiają na profilaktykę chorób metabolicznych, rezygnując z codziennego jedzenia tego typu żywności. Spożywają natomiast spore ilości warzyw i owoców w każdej postaci: surowe, gotowane, pieczone, w formie soków czy koktajli. W ich jadłospisie obecne są zboża pełnoziarniste, kasze, płatki i pseudozboża, takie jak komosa ryżowa czy amarantus. Spożywają białko roślinne pochodzące z roślin strączkowych, takich jak fasola, soczewica, ciecierzyca, groch. Wybierają również nabiał zwierzęcy oraz produkty roślinne zastępujące go, tj. śmietany i jogurty, mleka roślinne. Często sięgają po orzechy, nasiona, oleje roślinne, awokado, oliwki, jaja, świeże przyprawy i zioła.

CZYTAJ DALEJ

Oświadczenie diecezji warszawsko-praskiej ws. księdza zatrzymanego przez CBA

2024-04-26 13:00

[ TEMATY ]

oświadczenie

Red./ak/GRAFIKA CANVA

Kuria Biskupia Warszawsko-Praska informuje o zawieszeniu proboszcza parafii św. Faustyny w Warszawie w wykonywaniu wszystkich obowiązków wynikających z tego urzędu. Jest to związane z działaniami prowadzonymi przez organy wymiaru sprawiedliwości.

Do czasu wyjaśnienia sprawy zarządzanie parafią obejmie administrator, którego najważniejszym zadaniem będzie koordynowanie duszpasterstwa parafii św. Faustyny w Warszawie.

CZYTAJ DALEJ

Lublin. Wiosna organowa

2024-04-28 10:52

materiały prasowe

W archikatedrze lubelskiej rozpoczyna się kolejna edycja „Lubelskiej Wiosny Organowej”.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję