Roślina ta swoim wyglądem przypomina miniaturową choinkę. W jej składzie najistotniejszym minerałem jest krzemionka. Maria Treben, zielarka, uważała, że skrzyp rosnący w glebie gliniastej zawiera jej najwięcej. Krzemionka ma dobroczynny wpływ na pracę serca i układ krwionośny, odpowiada za odporność i mineralizuje kości, jest także niezbędna do tego, aby mieć piękne cerę, włosy i paznokcie. Dlatego panie, które dbają o siebie, powinny pić często herbatę ze skrzypu.
Ziele to można stosować zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie. W postaci odwaru skrzyp zalecany jest przy atakach kamieni nerkowych, w obrzękach spowodowanych schorzeniami nerek i serca, w kamicy moczowej, skazie moczanowej, a także w krwawieniach z nosa, w dolegliwościach płuc, nadciśnieniu tętniczym, miażdżycy, artrozie, stanach nowotworowych. Ziele skrzypu jest pomocne szczególnie dla osób w podeszłym wieku, które borykają się z obniżoną ilością krzemu w kościach. Regularne picie herbaty ze skrzypu oczyszcza organizm ze szkodliwych produktów przemiany materii. Kuracja trwa 3 miesiące; po 3 tygodniach należy zrobić kilkudniową przerwę.
Ważna jest umiejętność parzenia skrzypu. Doktor Henryk Różański uważa, że „gotowanie powinno trwać minimum 5 minut, potem maceracja ok. 30 minut; najlepiej gotować 15 minut, po czym odstawić na 30 minut, przecedzić i pić po 100 ml 4 razy dziennie. Odwar sporządzać z 1 łyżki ziela na szklankę wody”. Ziele skrzypu możemy stosować także do przemywania trudno gojących się ran, owrzodzeń, stłuczeń oraz do płukania jamy ustnej przy stanach zapalnych. Doktor Jadwiga Górnicka poleca nalewkę ze świeżego skrzypu na pocące się stopy. W tym celu zalewamy 100 g ziela skrzypu 0,5 l żytniówki i odstawiamy do naciągnięcia na 14 dni na słońcu. Każdego dnia butelką potrząsamy. Nalewkę wcieramy w czyste stopy. Podczas kuracji zaleca się także pić na czczo jedną szklankę herbaty ze skrzypu.
Pomóż w rozwoju naszego portalu