Składniki:
zaczyn: 2-3 łyżki zakwasu (jak zrobić – zobacz wyżej), 1 szklanka wody, 1 szklanka mąki żytniej (na żurek)
1 kg mąki pszennej
1 szklanka otrębów pszennych
1 szklanki siemienia lnianego
1 szklanki słonecznika łuskanego
5 dag drożdży rozpuszczonych w 1 szklanki ciepłej wody
3 łyżeczki soli
3 szklanki zimnej wody
Wykonanie:
I etap – przygotowujemy zaczyn: do szklanego naczynia przelewamy zakwas ze słoika, dodajemy szklankę ciepłej wody oraz szklankę mąki żytniej, mieszamy i odstawiamy na 8-10 godzin. II etap – do miski wlewamy zaczyn, dodajemy pozostałe składniki, mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godziny. III etap – 2 łyżki ciasta odkładamy do słoika na zaczyn (przechowujemy go w lodówce maksymalnie dwa tygodnie). Ciasto rozkładamy do wysmarowanych tłuszczem foremek (keksówek). Odstawiamy na godzinę. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 150°C. Foremki wkładamy do piekarnika na 15 minut, następnie zwiększamy temperaturę do 200°C (góra-dół) i pieczemy przez godzinę.
Pomóż w rozwoju naszego portalu