Składniki:
• 10 dag herbatników
• beziki i płatki migdałowe do dekoracji
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Warstwa śmietankowa:
• 250 ml śmietany 36 proc. (kremówki)
• 15 dag serka mascarpone
• 2 płaskie łyżki cukru pudru
• cukier wanilinowy
Warstwa malinowa:
• 40 dag malin
• 2 galaretki malinowe
• 2 szklanki wody
Wykonanie:
Śmietanę i serek mascarpone dobrze schłodzić. Przełożyć do miski, dodać cukier wanilinowy, cukier puder i ubić na sztywną pianę. Galaretkę rozpuścić we wrzącej wodzie, następnie przestudzić i dodać maliny (odłożyć kilka do dekoracji deseru). Wstawić do lodówki do lekkiego stężenia galaretki. Herbatniki skruszyć za pomocą wałka do ciasta, wysypać na dno pucharków. Na herbatniki wyłożyć połowę masy śmietankowej, wyrównać. Na warstwę kremową wylać tężejącą galaretkę z malinami. Schłodzić w lodówce. Gdy galaretka całkowicie stężeje, rozsmarować drugą warstwę kremu. Na wierzch wyłożyć beziki i zostawione świeże maliny. Obficie obsypać płatkami migdałowymi. Schłodzić w lodówce.