Reklama

Ciasta i desery

Bananowiec

Pyszne bananowe ciasto bez pieczenia. Można je zrobić na deser lub przyjęcie. Zasmakuje i starszym, i młodszym.

Niedziela Ogólnopolska 19/2017, str. 58

[ TEMATY ]

ciasto

ciasta

Graziako

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Składniki:

• paczka biszkoptów

• 6 bananów

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

• 2 żółtka

• 1 szklanki cukru pudru

• 1 kostka masła

• 2 galaretki cytrynowe

• 1 galaretka, np. truskawkowa

Wykonanie:

Masło utrzeć z cukrem, dodać żółtka i zmiksowane lub rozgniecione widelcem banany. Galaretki cytrynowe rozpuścić w szklance wody. Zastygające połączyć z masą bananową. W formie ułożyć biszkopty. Na to wylać masę bananową. Schłodzić w lodówce. Na wierzch ułożyć pokrojone w plasterki banany i zalać tężejącą galaretką, np. truskawkową przygotowaną według przepisu na opakowaniu.

Wykonanie: Graziako

2017-05-04 09:44

Oceń: +1 -1

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Śliwkowy poemat

Siostra Ella, brygidka, nauczyła się wypiekać ciasta w zakonie. Siostry wzajemnie sobie pomagają i przekazują przepisy i kulinarne ciekawostki, które wyniosły z domów rodzinnych lub popularne w regionie, w którym mają domy zakonne. A domy te rozsiane są na całym świecie. Siostra Ella np. przebywa teraz na placówce w Jerozolimie.
CZYTAJ DALEJ

Dlaczego Judasz zdradził?

[ TEMATY ]

homilia

rozważania

pl.wikipedia.org

Rozważania do Ewangelii Mt 26, 14-25.

Środa, 16 kwietnia. Wielki Tydzień
CZYTAJ DALEJ

Drobiarze: na Wielkanoc jaj nie zabraknie, ceny wyższe niż jesienią

2025-04-16 10:28

[ TEMATY ]

Wielkanoc

ceny

jaja

będzie drożej

Karol Porwich/Niedziela

Jaj na święta wielkanocne nie zabraknie, produkcja przekracza krajowe zapotrzebowanie, jednak ceny kształtują się w zależności od popytu, jest drożej niż jesienią - poinformowała dyrektor Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz (KIPDiP) Katarzyna Gawrońska.

Duża skala produkcji jaj w Polsce gwarantuje, że nie zabraknie ich w sklepach nawet w okresie wzmożonego zapotrzebowania na ten produkt, tj. przed świętami wielkanocnymi. Polska produkuje więcej niż wynoszą krajowe potrzeby, wykraczając znacząco poza średnią światową. Potencjał produkcyjny zapewnia polskim konsumentom bezpieczeństwo żywnościowe - wyjaśniła Gawrońska.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję