Reklama

Wiadomości

Mało i często?

Niedziela Ogólnopolska 4/2017, str. 48

[ TEMATY ]

jedzenie

PetitPlat---Stephanie-Kilgast-Foter.com-CC-BY-NC-ND

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Dziennie 5 posiłków to standardowe zalecenia zdrowej diety. Często słyszę: „To niemożliwe, bo praca, dużo zajęć, mało czasu, kiedy to wszystko przygotować? I do tego dla całej rodziny, a każdy lubi coś innego... Ja wychodzę bez śniadania, przekąszę coś w pracy, a wieczorem to sobie pojem...”.

Tylko czy to prawda? Czy rzeczywiście myślisz, że jesz w ciągu dnia 2 posiłki – jeden mały, drugi duży? Zrób małe ćwiczenie. Zapisuj przez 2 dni każdy kęs, który wkładasz do ust – zobaczysz, nie tylko jesz 5 zalecanych posiłków, ale nawet ponad 20...

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Żyjemy w czasach, w których króluje konsumpcjonizm. Podjadamy to tu, to tam. Tu trochę cukru do herbaty, tu mleczko do kawy, tutaj mały wafelek, gryz bułki, a w międzyczasie łyk wody smakowej. Dawniej, aby zjeść posiłek, trzeba było najpierw go upolować lub zerwać z drzewa, a dopiero potem można było cieszyć się smakiem. Ludzie jedli, gdy odczuwali głód, teraz pojęcie głodu łączymy tylko z ubóstwem i problemami finansowymi.

Reklama

A uczucie głodu to fizjologia. Organizm wysyła sygnał i daje znać, że czas na posiłek. I wtedy należy zjeść wartościowe jedzenie. Jeśli prawidłowo skomponujemy swój codzienny jadłospis, to 3-4 posiłki o odpowiednich porach w zupełności wystarczą. Spożywanie produktów, które nie wpływają na wahania glukozy i insuliny we krwi, znakomicie pozwoli wyeliminować napady głodu i nadmiernego przejadania się oraz uchroni nas przed rozwojem insulinooporności.

W ciągu doby w organizmie zachodzi milion przemian enzymatycznych, metabolicznych czy hormonalnych. Nasze ciało ma co robić w ciągu 24 godzin. Jednak kiedy co chwilę będziemy wkładać w siebie jedzenie, nie nadąży z trawieniem, wchłanianiem i wydalaniem. To tylko kropla w morzu jego potrzeb i aktywności, którym musi sprostać, aby się odbudować i prawidłowo funkcjonować. Jednym ze sprawdzonych sposobów na regenerację jest post trwający minimum 12 godzin między ostatnim i pierwszym posiłkiem.

* * *

Karolina Szostkiewicz
Dietetyk kliniczny. Zajmuje się leczeniem żywieniowym chorób zależnych od diety. Propaguje zasadę: „Poznaj zdrowie z jedzenia – odżywiaj się świadomie”. Organizatorka warsztatów promujących zdrowy styl życia – dla dzieci oraz dorosłych. Na co dzień poszukuje prostych i praktycznych rozwiązań na zdrowe smaki do zastosowania w każdej kuchni.

2017-01-18 10:25

Ocena: 0 -1

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Kurczak faszerowany mięsem

Niedziela Ogólnopolska 40/2016, str. 58

[ TEMATY ]

jedzenie

Graziako

Przepis na kurczaka faszerowanego mięsem lub warzywami – niby prosty, a przyrządzony w ten sposób kurczak smakuje zupełnie inaczej niż zwykle. Przygotowanie wymaga więcej czasu niż przygotowanie zwykłego mięsa, ale efekt jest wyśmienity. To dobry pomysł na niedzielny obiad.

• kurczak (ok. 1,2 kg)
CZYTAJ DALEJ

USA: Ksiądz zaatakowany podczas nabożeństwa

2025-02-06 21:35

[ TEMATY ]

USA

Nagranie z kamery bezpieczeństwa/zrzut

Mężczyzna, który zaatakował księdza podczas liturgii w katolickiej katedrze w Spokane, został oskarżony o napaść.

Joshua James Sommers zaatakował ks. Davida Gainesa pięściami wieczorem we wtorek, 5 lutego w katedrze Matki Bożej z Lourdes w Spokane w stanie Waszyngton. Nie wiadomo, co sprowokowało atak.
CZYTAJ DALEJ

Mistyczka zaprzyjaźniona ze św. o. Pio będzie błogosławioną?

2025-02-06 21:00

[ TEMATY ]

beatyfikacja

św. Ojciec Pio

Passionisti Itri Channel YT/zrzut ekranu

Dykasteria Spraw Kanonizacyjnych oznajmiła 27 stycznia, iż Ojciec Święty Franciszek upoważnił ten urząd kurialny do ogłoszenia sześciu dekretów dotyczących tyluż sług Bożych. Jedną z nich jest uznanie heroiczności cnót włoskiej mistyczki Luiginy Sinapi (1918-78). Według Dykasterii ta świecka wierna, „kierując się głęboką miłością do Jezusa od najmłodszych lat miała wizje Maryi, Jezusa i aniołów”. Poznała też osobiście i utrzymywała bliską znajomość ze św. o. Pio z Pietrelciny i z papieżem Piusem XII, który wielokrotnie przyjmował ją w Watykanie.

Luigina Sinapi urodziła się 8 września 1916 roku w Itri (w regionie Lacjum w środkowych Włoszech), a w osiem dni później została ochrzczona. W wieku 15 lat poczuła powołanie do życia zakonnego i wstąpiła do Instytutu Pobożnego Towarzystwa Córek św. Pawła w Rzymie, który jednak musiała opuścić z powodu poważnych problemów zdrowotnych.
CZYTAJ DALEJ
Przejdź teraz
REKLAMA: Artykuł wyświetli się za 15 sekund

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję