Reklama

Jak zdrowo przytyć?

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

W świecie, w którym panuje moda na odchudzanie, osoba z niedowagą może się czasem czuć jak przybysz z innej galaktyki. Wbrew pozorom jednak nie jest was tak niewielu. A dla kogoś nadmiernie szczupłego przybranie na wadze bywa trudniejsze niż schudnięcie dla otyłego. Jak przytyć, żeby efekt był trwały i służył zdrowiu?

Najpierw warto pójść do lekarza. Niedowaga może mieć wiele przyczyn, a niektóre z nich bywają niebezpieczne dla zdrowia. Trzeba też ustalić, czy jesteś tylko osobą chudą, czy może również masz anemię lub inne dolegliwości wynikające z niedożywienia. Kiedy już będziesz mieć pewność, że problemy z wagą nie są efektem ani źródłem choroby, potrzebne ci będą trzy rzeczy: dieta (czyli plan żywienia), odrobina ruchu i rozsmakowanie się w jedzeniu. Żeby zacząć więcej jeść, trzeba to polubić.Odwiedź dobrą restaurację, poczytaj przepisy kulinarne albo obejrzyj jakiś program o gotowaniu, zadbaj o ładną oprawę codziennych posiłków, jedz bez pośpiechu. Możesz zrobić listę rzeczy, które lubisz jeść (zapewne zdziwisz się, jaka będzie długa), i zaplanować, co i kiedy będziesz przyrządzać. Do przygotowania potraw wykorzystuj zioła pobudzające apetyt, np. kozieradkę, estragon, tymianek.

Jadłospis „na przytycie” nie jest prostą odwrotnością diety odchudzającej. Nie może się składać z chipsów i żelków, bo zrujnuje ci zdrowie, a pożądany efekt – o ile w ogóle nastąpi – będzie krótkotrwały. Trzeba jeść regularnie (3-4 razy dziennie) i uwzględniać w posiłkach produkty ze wszystkich grup – także białko, warzywa i owoce, które osoby szczupłe nieraz chętnie wymieniłyby na tłuszcze i słodycze. Na słodkości można sobie czasem pozwolić, ale lepiej z nimi nie przesadzać, bo psują apetyt i nie dostarczają organizmowi niczego wartościowego. Batonik lepiej zamienić na orzechy albo wysokokaloryczne owoce, np. banany, winogrona, awokado. Przybieraniu na wadze służą też świeżo wyciskane soki i mleczne koktajle owocowe. Możesz je sobie serwować między posiłkami albo na deser lub popijać nimi posiłki. Osoba, która chce przytyć, powinna jeść dużo białka. Znajduje się ono głównie w mięsie, rybach i jajkach. Jedz je regularnie, bo przecież nie chcesz obrosnąć tłuszczem, tylko nabrać ciała. Z tego samego względu musisz też się ruszać. Najlepiej wybierać intensywne, krótkie ćwiczenia, które powodują najlepszy przyrost masy mięśniowej.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2016-01-13 08:56

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Niezbędnik Katolika miej zawsze pod ręką

Do wersji od lat istniejącej w naszej przestrzeni internetowej niezbędnika katolika, która każdego miesiąca inspiruje do modlitwy miliony katolików, dołączamy wersję papierową. Każdego miesiąca będziemy przygotowywać niewielki i poręczny modlitewnik, który dotrze do Państwa rąk razem z naszym tygodnikiem w ostatnią niedzielę każdego miesiąca.

CZYTAJ DALEJ

Kustosz Całunu Turyńskiego krytyczny wobec powierzchownych konkluzji o wizerunku

O krytyczne podejście do powierzchownych konkluzji na temat Całunu Turyńskiego zaapelował jego kustosz, kard. Roberto Repole. Arcybiskup Turynu odniósł się hipotezy przedstawionej przez Cicero Moraesa, brazylijskiego specjalistę od grafiki cyfrowej 3D, który twierdzi, że wizerunek na Całunie powstał w wyniku kontaktu ze sztucznym przedmiotem, a nie z ciałem ludzkim.

Nie wchodząc w szczegóły hipotez „formułowanych swobodnie przez naukowców o różnych kwalifikacjach”, włoski hierarcha wyraził ubolewanie z powodu medialnego zgiełku, jaki nadano czemuś, co nie zostało poddane dokładnej ocenie. Wezwał do zachowania „niezbędnej uwagi krytycznej wobec tego, co z taką łatwością jest publikowane”.
CZYTAJ DALEJ

Czy wiesz, że... ze świętem Przemienienia Pańskiego związany jest zwyczaj poświęcenia kopru?

2025-08-05 23:07

[ TEMATY ]

Przemienienie Pańskie

pl.wikipedia.org

Carl Bloch, fragment obrazu "Przemienienie Pańskie", 1800 r.

Carl Bloch, fragment obrazu Przemienienie Pańskie, 1800 r.

Ze Świętem Przemienienia Pańskiego związany jest zwyczaj poświęcenia kopru. Zwyczaj dla jednych dziwny, dla innych mało znany a ja pozwolę sobie na stwierdzenie, że jest on po prostu zapomniany tak, jak wiele innych zwyczajów ludowej pobożności.

Koper, podobnie jak inne warzywa nazywane popularnie „włoszczyzną”, dotarł do nas z Italii, a rozsławiła go w złotym wieku polskich dziejów żona króla Zygmunta Starego, królowa Bona Sforza. Dziś trudno sobie wyobrazić smak młodych ziemniaków czy przetworów z ogórków bez dodatku kopru. Ale jak już zostało zauważone, koper to nie tylko roślina dodawana do potraw, bowiem ma on także swoje miejsce w pobożności ludowej.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję