Reklama

Z zakonnej kuchni

Pierogi ze szpinakiem i z masłem szałwiowym

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Ciasto:

• 1,5 kg mąki pszennej
• 1 jajko
• ¾ szklanki ciepłej wody
• ¼ szklanki mleka
• ½ płaskiej łyżeczki soli

Wykonanie:

Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić w niej dołek. Zaparzyć ciasto, wlewając do dołka zagotowane mleko. Wymieszać widelcem. Dodać jajko, sól i wodę. Zagnieść ciasto, dobrze wyrobić.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Nadzienie:

• 30 dag szpinaku
• 1 ząbek czosnku
• 100 ml bulionu warzywnego
• 8 dag startego sera typu parmezan
• 25 dag serka ricotta
• pół pęczka świeżej szałwii lub łyżeczka suszonej
• 10 dag masła

Wykonanie:

Szpinak dokładnie umyć i osączyć. Czosnek posiekać i zeszklić na oliwie. Dodać szpinak, podlać bulionem. Dusić 2-3 minuty. Zdjąć z patelni i osączyć z nadmiaru płynu. Masę szpinakową wymieszać z serem typu parmezan i serkiem ricotta, doprawić solą i pieprzem. Ciasto cienko rozwałkować, wykrawać pierożki, napełniać farszem, zlepiać brzegi. Pierożki wkładać do lekko osolonej wody. Gotować ok. 8 minut. Pierożki odcedzić i osączyć. Szałwię opłukać, osuszyć, poodrywać listki. Masło roztopić, dodać pokrojoną lub suszoną szałwię i delikatnie podsmażyć. Wrzucić pierożki, krótko przesmażyć.

2014-06-16 13:56

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Ciasto cynamonowe

Prosty sposób na ciasto o wyjątkowym smaku i zapachu cynamonu na popołudniowy deser. Do aromatycznego ciasta – jak do każdego ciasta z cynamonem w składzie – pasuje herbata z korzennymi przyprawami.

• 35 dag mąki pszennej (lub razowej)
CZYTAJ DALEJ

III Zlot Pojazdów Zabytkowych w Binarowej

2025-07-29 23:08

Marcin Wojciechowski, Automobilklub Biecki

Zlot pojazdów zabytkowych w Binarowej

Zlot pojazdów zabytkowych w Binarowej

Zwiedzanie Biecza – specjalne atrakcje

Następnie kolumna zabytkowych pojazdów przejechała na biecki rynek, gdzie uczestnicy wraz z osobami towarzyszącymi, mieli możliwość bezpłatnego zwiedzania udostępnionych specjalnie na tę okazję atrakcji turystycznych, dzięki uprzejmości Muzeum Ziemi Bieckiej.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję