Reklama

Z zakonnej kuchni

Pierogi ze szpinakiem i z masłem szałwiowym

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Ciasto:

• 1,5 kg mąki pszennej
• 1 jajko
• ¾ szklanki ciepłej wody
• ¼ szklanki mleka
• ½ płaskiej łyżeczki soli

Wykonanie:

Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić w niej dołek. Zaparzyć ciasto, wlewając do dołka zagotowane mleko. Wymieszać widelcem. Dodać jajko, sól i wodę. Zagnieść ciasto, dobrze wyrobić.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Nadzienie:

• 30 dag szpinaku
• 1 ząbek czosnku
• 100 ml bulionu warzywnego
• 8 dag startego sera typu parmezan
• 25 dag serka ricotta
• pół pęczka świeżej szałwii lub łyżeczka suszonej
• 10 dag masła

Wykonanie:

Szpinak dokładnie umyć i osączyć. Czosnek posiekać i zeszklić na oliwie. Dodać szpinak, podlać bulionem. Dusić 2-3 minuty. Zdjąć z patelni i osączyć z nadmiaru płynu. Masę szpinakową wymieszać z serem typu parmezan i serkiem ricotta, doprawić solą i pieprzem. Ciasto cienko rozwałkować, wykrawać pierożki, napełniać farszem, zlepiać brzegi. Pierożki wkładać do lekko osolonej wody. Gotować ok. 8 minut. Pierożki odcedzić i osączyć. Szałwię opłukać, osuszyć, poodrywać listki. Masło roztopić, dodać pokrojoną lub suszoną szałwię i delikatnie podsmażyć. Wrzucić pierożki, krótko przesmażyć.

2014-06-16 13:56

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Smoothie bowl

Niedziela Ogólnopolska 23/2020, str. 56

[ TEMATY ]

przepisy

Archiwum bohaterów

Dzięki przymusowej kwarantannie dzieci zżyły się ze sobą jeszcze bardziej – przyznaje Marta

Dzięki przymusowej kwarantannie dzieci zżyły się ze sobą jeszcze bardziej – przyznaje Marta

Składniki:
garść jarmużu – bez grubych łodyg
szklanka mleka kokosowego
1 gruszka
garść siemienia lnianego
1 szklanki borówek
garść żurawiny
garść orzechów włoskich
łyżeczka czarnuszki

CZYTAJ DALEJ

Triduum Paschalne - trzy najważniejsze dni w roku

Niedziela legnicka 16/2006

Karol Porwich/Niedziela

Monika Łukaszów: - Wielkanoc to największe święto w Kościele, wszyscy o tym wiemy, a jednak wielu większą wagę przywiązuje do świąt Narodzenia Pańskiego. Z czego to wynika?

CZYTAJ DALEJ

Zatęsknij za Eucharystią

2024-03-28 23:37

Marzena Cyfert

Mszy Wieczerzy Pańskiej przewodniczył bp Maciej Małyga

Mszy Wieczerzy Pańskiej przewodniczył bp Maciej Małyga

Tęsknimy za różnymi rzeczami (…) Czy kiedyś jednak tęskniłem za przyjęciem Komunii świętej? To jest chleb pielgrzymów przez świat do królestwa nie z tego świata – mówił bp Maciej Małyga w katedrze wrocławskiej.

Ksiądz biskup przewodniczył Mszy Wieczerzy Pańskiej. Eucharystię koncelebrowali abp Józef Kupny, bp Jacek Kiciński oraz kapłani z diecezji.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję