Reklama

Mięsa

Włoski makaron z klopsikami w sosie pomidorowym

Swoje propozycje na rodzinne obiady przedstawia młody utalentowany kucharz. W 2012 r. zdobył tytuł Kucharza Odkrycie Roku oraz gotował w Pałacu Prezydenckim podczas kolacji wydanej z okazji Narodowego Święta Niepodległości. Pochodzi z Częstochowy, gdzie ukończył Technikum w Zespole Szkół Gastronomicznych.
Od dwóch lat pracuje w Warszawie w autorskiej restauracji Karola Okrasy - znakomitego szefa kuchni, prowadzącego telewizyjne programy.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Składniki:

50 dag mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
5 dag bułki tartej
kilka gałązek świeżej bazylii
cebula
3 ząbki świeżego czosnku
papryczka chili lub peperoncino
przecier pomidorowy
makaron fusilli, czyli świderki
parmezan
oliwa z oliwek
sól, cukier

Wykonanie:

Cebulę i czosnek posiekać w drobną kostkę i podsmażyć na oliwie. Gdy ostygnie, dodać do mielonego mięsa razem z bułką tartą i posiekaną bazylią. Wyrobić bardzo dokładnie i formować małe pulpeciki, które należy gotować w osolonej wodzie. Makaron ugotować al dente - czyli tak, aby stawiał lekki opór zębom. Nie należy go również przelewać wodą po odcedzeniu. W rondelku przygotować sos pomidorowy: na oliwie podsmażyć czosnek oraz ostrą papryczkę, tak aby się nie zrumieniły. Następnie dodać pomidory i dusić na małym ogniu ok. 20 min. Do gotowego sosu dodać pulpety, doprawić solą i cukrem, gotować razem jeszcze ok. 5 min. Ugotowany makaron przekładać do sosu i dokładnie wymieszać.

Przed podaniem posypać startym parmezanem.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2013-07-08 14:16

Ocena: +4 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Karnawał na bogato

Niedziela Ogólnopolska 5/2024, str. 76-77

[ TEMATY ]

przepisy

Adobe Stock

W tym roku karnawał wypadł wyjątkowo krótki. Warto więc zakończyć go z przytupem... kulinarnym ;). Co smacznego przygotować? Zapraszamy do skorzystania z naszych propozycji.

Sałatka z kurczakiem

CZYTAJ DALEJ

Bp Oder: Zadaniem pokolenia Jana Pawła II jest kształtowanie postaw kolejnych pokoleń

2024-04-26 14:05

[ TEMATY ]

św. Jan Paweł II

Ks. bp Sławomir Oder

Karol Porwich/Niedziela

Zadaniem pokolenia Jana Pawła II jest kształtowanie postaw kolejnych pokoleń – powiedział w piątek w Radiu eM biskup Sławomir Oder z okazji przypadającej w sobotę 10. rocznicy kanonizacji Jana Pawła II.

27 kwietnia mija 10 lat od kanonizacji Jana Pawła II. Uroczystość odbyła się na placu Świętego Piotra. Przewodniczył jej papież Franciszek. Biskup Sławomir Oder był postulatorem procesu kanonizacyjnego papieża Polaka.

CZYTAJ DALEJ

Prezydencka Rada: alienacja rodzicielska powoduje wzrost samobójstw dzieci i młodzieży

2024-04-26 17:30

[ TEMATY ]

rodzina

dzieci

prezydent

Adobe.Stock

Prezydencka Rada ds. Rodziny Edukacji i Wychowania zaapelowała o zmianę przepisów Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego dotyczących orzeczenia o winie jednego z rodziców. Wpływają one na skalę zjawiska alienacji rodzicielskiej i przyczyniają się do wzrostu samobójstw wśród dzieci i młodzieży - dodała Rada.

W czasie piątkowego posiedzenia prezydenckiej Rady ds. Rodziny, Edukacji i Wychowania, która obradowała w KPRP, dyskutowano na temat zjawiska alienacji rodzicielskiej.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję