Reklama

Ciasta i desery

Piernik z bakaliami

Adwentowy piernik polecają siostry nazaretanki z Domu Rekolekcyjnego Archidiecezji Częstochowskiej „Święta Puszcza” w Olsztynie. Dom ten położony jest na Szlaku Orlich Gniazd, otoczony pięknym lasem sosnowym. Można tam odbyć rekolekcje, dni skupienia lub wypocząć oraz skosztować dobrych potraw.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Składniki:

50 dag mąki
25 dag miodu
15 dag masła
15 dag cukru
4 jajka
1 żółtko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
80 ml mleka
2 łyżki przypraw do piernika
10-15 dag bakalii
3 dag smażonej skórki pomarańczowej

Wykonanie:

Do rondla wsypać 2 łyżki cukru i podgrzewać, dopóki się nie rozpuści i nie zbrązowieje. Karmel zalać 2 łyżkami wody i wymieszać. Dodać miód oraz masło i na wolnym ogniu doprowadzić do wrzenia. Wystudzić. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Wymieszać ze schłodzoną masą miodową. Dodać przyprawy. Białka ubić na sztywno. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą. Do masy miodowej dodawać na przemian mąkę i ubite białka. Delikatnie mieszać. Dodać posiekane bakalie oprószone mąką. Wszystko dokładnie wymieszać. Masę wyłożyć na posmarowaną masłem i wysypaną tartą bułką formę, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec godzinę.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2012-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Leczo w słoiku

Cukinia pochodzi z rodziny dyniowatych, przyjechała do nas z Włoch. Delikatna w smaku, lekkostrawna, zawiera sporo witaminy A i soli mineralnych. Można ją przyrządzać jak kabaczka.
CZYTAJ DALEJ

Dziś kanonizacja bł. Acutisa i bł. Frassatiego. Transmisję obejrzysz na niedziela.pl

2025-09-07 07:57

[ TEMATY ]

kanonizacja

bł. Pier Giorgio Frassati

transmisja

bł. Carlo Acutis

na żywo

Red.

Kanonizacja bł. Acutisa i bł. Frassatiego

Kanonizacja bł. Acutisa i bł. Frassatiego

Na Placu św. Piotra w Watykanie od rana zbierają się tysiące wiernych, którzy przybyli nie tylko z Włoch, by uczcić nowych świętych.

Już o godz. 10:00 rozpocznie się uroczysta Msza św., podczas której papież Leon XIV kanonizuje dwóch młodych mężczyzn - bł. Carlo Acutisa i bł. Pier Giorgio Frassatiego.
CZYTAJ DALEJ

Wanda Gawrońska: zawsze uważałam mojego wuja Pier Giorgio Frassatiego za świętego

2025-09-07 08:50

[ TEMATY ]

bł. Pier Giorgio Frassati

świety

Archiwum parafii

Bł. Piotr Jerzy Frassati jest patronem na trudne czasy

Bł. Piotr Jerzy Frassati jest patronem na trudne czasy

Błogosławiony Pier Giorgio Frassati, który w niedzielę zostanie ogłoszony świętym przez papieża Leona XIV, był osobą niezwykłą w swojej zwykłości - powiedziała PAP mieszkająca w Rzymie jego siostrzenica, działaczka polonijna Wanda Gawrońska. Dodała, że zawsze uważała swojego wuja za świętego.

Pier Giorgio Frassati (1901-1925) był działaczem świeckim i społecznym, członkiem wielu stowarzyszeń: Apostolstwa Modlitwy, Uniwersyteckiej Federacji Katolików Włoskich i Włoskiej Młodzieży Katolickiej, a także ruchu skautowego. Studiował inżynierię górniczą na Politechnice w Turynie. Jego pasją były góry. Był zaangażowany w apostolat wiary i modlitwy oraz niesienie pomocy biednym i cierpiącym. Zmarł w wieku 24 lat na chorobę Heinego-Medina.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję