Reklama

Z naszej kuchni

Świąteczne smakołyki wg przepisów ze staropolskiej kuchni

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Makowe biszkopciki

Ten wspaniały wigilijny deser wymyśliły nasze mądre babki i prababki w bardzo trudnych czasach, kiedy nawet nie marzono o bakaliach. Deser przyjął się, a w naszych czasach zaliczany jest do potraw tradycyjnych.

Okrągłe biszkoptowe ciasteczka, 1 szklanka suchego maku, 1/2 szklanki płynnego miodu (kto lubi, może dodać więcej), 1/2 łyżeczki esencji zapachowej - arakowej lub rumowej,1 szklanka dobrze wysmażonych konfitur z wiśni lub aronii, kto lubi - drobno posiekana, usmażona w cukrze łodyga arcydzięgla.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Wypłukany, dwukrotnie sparzony mak odstawiamy na kilka godzin w ciepłe miejsce. Po tym czasie cedzimy na gęstym sicie, przepuszczamy dwa lub trzy razy przez maszynkę z małym sitkiem, dodajemy płynny miód, esencję zapachową i dokładnie mieszamy.
Na każdym biszkoptowym ciasteczku kładziemy porcję konfitur, pozostałe konfitury dodajemy do maku, mieszamy i doprawiamy masę makową - powinna być wilgotna, soczysta i aromatyczna. Na pół godziny przed podaniem deseru przygotowany mak rozkładamy w równych ilościach na ciasteczka, wyrównujemy powierzchnię, przybieramy łodyżkami smażonego w cukrze arcydzięgla lub według własnych upodobań.

Śledzie po staropolsku w pikantnym sosie

przepis wg cioci Godziszewskiej

Przepis na średniej wielkości półmisek

Reklama

4 śledzie mleczaki lub 1 opakowanie solonych filetów śledziowych w zalewie z oliwą i 15 dag śledziowego mleczu.
Sos: 1 duża cebula, 1 duże kwaskowe jabłko (lub 2 mniejsze), sok z cytryny, 3 łyżki oliwy lub oleju, 2 łyżki musztardy delikatesowej, mleczko ze śledzi, 2 jajka ugotowane na twardo, cukier, zielenina.

Śledzie mleczaki moczymy w wodzie z mlekiem - pół na pół. Wymoczone mlecze odkładamy. Pozbawione skóry, wyfiletowane śledzie dzielimy na zgrabne porcje, układamy na półmiski, kropimy sokiem z cytryny.
Sos: Mlecze i żółtka wyjęte z ugotowanych na twardo jaj przecieramy przez ostre, rzadkie sito, dodajemy oliwę, musztardę, szczyptę cukru, ucieramy. Do roztartej masy dodajemy utarte na drobnej tarce do jarzyn jabłka i cebulę, składniki łączymy. Gdy trzeba - doprawiamy do smaku według własnych upodobań świeżo mielonym pieprzem i cukrem. Przygotowane śledzie zalewamy sosem, półmisek przykrywamy szczelnie folią i odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin. Przed podaniem przybieramy zieleniną i posypujemy drobno posiekanymi białkami.

2004-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Maryja Matką Kościoła

Na całym świecie w obrządku łacińskim obchodzone będzie wspomnienie Maryi Matki Kościoła – postanowił Papież Franciszek. W Watykanie opublikowano dekret Kongregacji ds. Kultu Bożego i Dyscypliny Sakramentów z 11 lutego bieżącego roku. Informuje on, że decyzją Ojca Świętego wspomnienie to będzie obchodzone w poniedziałek po Zesłaniu Ducha Świętego.

Jak podają Dzieje Apostolskie, w momencie Zesłania Ducha Świętego w Wieczerniku obecni byli wszyscy Apostołowie, którzy „trwali jednomyślnie na modlitwie razem z niewiastami, Maryją, Matką Jezusa, i braćmi Jego” (Dz 1, 14). „Matka Najświętsza, Oblubienica Ducha Świętego, mocą którego w dniu Zwiastowania poczęła Jezusa Chrystusa, przeżyła w Wieczerniku wraz z Apostołami zstąpienie Ducha Miłości na Kościół.

CZYTAJ DALEJ

Papież Franciszek zatwierdził kult Gwidona z Montpellier, założyciela Zakonu Ducha Świętego

2024-05-19 10:38

[ TEMATY ]

papież Franciszek

Grzegorz Gałązka

Specjalny list apostolski “Fide incensus” (“Zapalony wiarą”) wydany został dzisiaj z osobistej inicjatywy („motu proprio”) papieża. Na mocy listu apostolskiego Gwidon z Montpellier został wpisany do katalogu błogosławionych, a jego wspomnienie liturgiczne będzie obchodzone 7 lutego jako obowiązkowe w Zgromadzeniu i wspólnotach inspirowanych jego charyzmatem.

“Dzisiejszy dzień dla naszego Zgromadzenia jest jednym z najważniejszych wydarzeń w 800-letniej historii Zakonu Ducha Świętego. Spełniły się oczekiwania i starania Zgromadzeń Zakonnych pochodzących od Ojca Gwidona z Montpellier o potwierdzenie mocą Kościoła Jego kultu” - powiedziała matka Kazimiera Gołębiowska, przełożona generalna Zgromadzenia Sióstr Kanoniczek Ducha Świętego de Saxia. “Cieszymy się z tak wielkiej łaski jaka nas spotkała, iż Ojciec Gwidon został wpisany do katalogu Błogosławionych Kościoła. Wyrażamy wielką wdzięczność Ojcu Świętemu Franciszkowi, Dykasterii ds Kultu Bożego i Sakramentów i wszystkim, którzy wspierali nas na drodze starań o nadanie naszemu Założycielowi tytułu Błogosławionego” - dodała matka generalna.

CZYTAJ DALEJ

Matko w Studziannej na krześle siedząca, módl się za nami...

2024-05-19 20:50

[ TEMATY ]

Rozważania majowe

Wołam Twoje Imię, Matko…

Adobe Stock

Cudowny Obraz został 18 sierpnia 1968 r. ukoronowany papieskimi koronami przez Ks. Kard. Stefana Wyszyńskiego Prymasa Polski, oraz Ks. Kard. Karola Wojtyłę i Ks. Bpa Piotra Gołębiowskiego, Administratora Diecezji Sandomierskiej. W tym czasie wizerunek zaczął być nazywany obrazem Matki Bożej Świętorodzinnej.

Rozważanie 20

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję